Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

matki pierwszego kwartału 2013_wnioski po roku

Polecane posty

Gość gość

Jak z perspektywy czasu oceniacie ten ruch? Bo wg mnie matki sprawiły tyle dobrego, że przejdą do historii. A pytam, bo pamiętam ile było na nie hejtu.

Gość gość
do jakiej historii? za kilka lat nikt nie bedzie pamietal

Gość gość
Sądzę, że przyczyniły się do tego, że cały rok skorzystał.

Gość gość
A ja pamiętam, że było taaakie zamieszanie, że mógł cały rok upaść. Linia była bardzo cienka, a one szły vabank. Tyle dobrego, że dobrze się skończyło. Jestem mamą drugiego kwartału.

Gość gość
tak sie przyczynily ze najpierw zbieraly podpisy a jak im sie nie udalo i dostaly cokolwiek tylko matki II kwartalu to zadaly zeby matki II kwartalu nic nie mialy, sorry, takie z nich bohaterki.. psy ogrodnika i dobrze im tak

Gość gość
Jak one oblegały sejm to było ok i żadna z was ryja nie darła bo skorzystałyście na tym,ale na matki dzieci niepełnosprawnych jedziecie jak głupie.

Gość gość
A ja tam jestem dumna, że jestem mamą II kwartału:-P Wstyd mi było za te kobiety, bo nie docierały do nich żadne argumenty, a nie chciały przyznać, że chodzi o kasę. Tyle co sobie rok przesiedziały na kafeterii, ot i tyle w temacie.

Gość gość
18:33 zgadzam się

Gość gość
No i miały racje ze protestowały . Jak cały rok to cały a nie wymyślanie jakiejś daty od 17 marca .

Gość gość
"A ja tam jestem dumna, że jestem mamą II kwartałujezyk.gif Wstyd mi było za te kobiety, bo nie docierały do nich żadne argumenty, a nie chciały przyznać, że chodzi o kasę. Tyle co sobie rok przesiedziały na kafeterii, ot i tyle w temacie." A o co niby miało chodzic jak nie o pieniądze? Bezsensu jest to co napisałaś.

Gość gość
Mamo II kwartału a tobie w rocznym macierzyńskim o cho chodziło jak nie o pieniadze?

Gość gość
A ja w ogole twietze ze roczny urlop macierzynski to niezbyt dobry pomysl. Wiele znajomych nie ma juz do czego wracac po tak dlugiej nieobecnosci. A i kobiet nie chca zatrudniac bo zaraz zajda w ciaze , pojda na zwolnienie, macierzynski roczny i prawie dwa lata w plecy

Gość gość
Ja jestem matką I kwartału. Mój synek urodził się 9 marca, czyli w pierwszej wersji brakowało mi 9 dni. I powiem tylko tyle niby w czym mój synek jest gorszy od tych urodzonych od 18 marca a dzięki temu że takie matki jak ja walczyły mój synek miał mamę cały roczek i owszem chodziło o kasę ale także o czas spędzony z dzieckiem. A jeśli chodzi o pracę to do pani wyżej pracuje prawie 10 lat w banku i miałam do czego wracać.

Gość gość
Do pani wyzej: a w czym byly gorsze dzieci urodzone, na przyklad, w grudniu? Gdyby sie datami kierowac to kazdy mialby jakies roszczenia. A poza tym uwazam, ze Polska jest zbyt biednym krajem, zeby sobie pozwolic na fundowanie rocznego macierzynskiego, w dodatku poprzedzonego prawie 9 miesiacami 100% platnego l4.

Gość gość
Polska jest za biednym krajem, by nie dbać o dzietność, o rodziny, dzieci. Jak tak dalej pójdzie, to emerytury nasze będą wynosić 500 zł. A poza tym matki pierwszego kwartału nie chciały nic zbierać innym mamom i właśnie dlatego wygrały.

Gość gość
Matki z I kwartału tak samo podatki płaciły jak te z II. Dobrze, że dało im się trochę od złodziei wyszarpać z powrotem. Tyle w temacie.

Gość gość
Ludzie na calym swiecie placa podatki, w tych bogatszych krajach nawet wyzsze niz w Polsce, ale nigdzie nie ma czegos takiego takiego jak tutaj, czyli 100% platnego chorobowego, az do dnia porodu, a potem 80% macierzynskiego przez 12 miesiecy, bo nikogo na to nie stac. Tylko w Polsce wystarczy przepracowac pare tygodni, zeby korzystac z tych samych przywilejow, co pozostale przyszle mamy, za co my wszyscy placimy. Te pieniadze nie spadaja z nieba. Potem ludzie placza, ze nie ma na sluzbe zdrowia, czy na rewaloryzacje rent I emerytur. Jakby sie wszyscy nauczyli liczyc, to tego problemu by nie bylo.

Gość gość
Ludzie na calym swiecie placa podatki, w tych bogatszych krajach nawet wyzsze niz w Polsce, ale nigdzie nie ma czegos takiego takiego jak tutaj, czyli 100% platnego chorobowego, az do dnia porodu, a potem 80% macierzynskiego przez 12 miesiecy, bo nikogo na to nie stac. Tylko w Polsce wystarczy przepracowac pare tygodni, zeby korzystac z tych samych przywilejow, co pozostale przyszle mamy, za co my wszyscy placimy. Te pieniadze nie spadaja z nieba. Potem ludzie placza, ze nie ma na sluzbe zdrowia, czy na rewaloryzacje rent I emerytur. Jakby sie wszyscy nauczyli liczyc, to tego problemu by nie bylo.

Gość gość
Ale ile zarabiają ludzie na zachodzie, a ile tu? Pewnie że to jest chore i gdyby wybór był pomiędzy zmniejszeniem podatku, a krótszym macierzyńskim to wolałabym to pierwsze. Ale takiego wyboru nie ma. Mnie macierzyński odpowiada, bo przecież kasy mi zus i tak nie odda, to wolę przynajmniej ten urlop.

Gość gość
Jeżeli nie będzie więcej dzieci, nie będzie wkrótce mowy o waloryzacji i służbie zdrowia, więc bardzo dobrze, że w końcu w naszym kraju zaczyna się myśleć o dzieciach i rodzinach. :)

Gość gość
ZUS to za chwile szlag trafi i nawet tych groszowych emerytur nie bedzie. Ale tak to jest, jak sie porywa na cos, czego nawet zdrowy budzet zamoznego kraju nie jest w stanie udzwignac, a co dopiero taki dziurawy i deficytowy jak w Polsce. To sie zawsze zle konczy, kiedy ktos, kogo stac wylacznie na rower chce jezdzic Mercedesem.

Gość gość
Akurat tu się mylisz, w Szwecji, w Nowej Zelandii choćby jest roczny 100% płatny urlop rodzicielski, poza matki I kwartału głośno i dobitnie powtarzały, że nie chcą nic zabrać pozostałym kwartałom, a jeśli miałoby im być zabrane choćby 5gr. to zrezygnują z walki, więc nie fantazjujcie teraz, Matki IV kwartału groziły zaskarżeniem ustawy do Trybunału Konstytucyjnego i wtedy nikt by nic nie dostał.Poza tym ustawa jeszcze nie trafiła do sejmu, więc M1K miały o co walczyć, nie dało się ustawowo już szybciej przyspieszyć uchwalenia ustawy. Bo żadne dziecko i żadna matka nie jest gorsza, wszystkie zasługują by być jak najdłużej ze swoim dzieckiem

Gość gość
Do: 2014-04-02 18:31:49 Jakie va bank? Jakoś ja pamiętam, że zawsze podkreślały, że nie chcą zaszkodzić pozostałym kwartałom! Zrobiły to z klasą i kulturą, bez awantur i pikiet pod sejmem. Inteligentnie wręcz, do dziś się o nich w gazetach wspomina i nadal bywają w mediach.

Gość gość
21.26. Nie mam pojecia jak to jest w Nowej Zelandii, ale w Szwecji podatek dochodowy wynosi prawie 50%. Z tego tez wzgledu opieka socjalna w tym kraju stoi na wysokim poziomie. Panstwo ma z czego dawac, skoro zabiera obywatelom polowe dochodu. Porownywanie Polski do Szwecji jest wiec bezsensowne.