Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam jakąś depresję po wizycie w Auschwitz

Polecane posty

Gość gość

Standardowa wycieczka i opowieści, a jak zagłębiłam się w tematyka to pi nocach spać nie mogę.

Gość gość
To znaczy że jesteś człowiekiem z uczuciami.

Gość anty Niemcy
I dziwić się Jarosławowi Kaczyńskiemu, że nie chce na naszym terenie szwabskich wojsk.

Gość gość
jakoś nie wzrusza mnie twoja historia każdy kiedyś umrze, zdarza się wiele wypadków, chorób, cierpienia każdy kiedyś umrze, to nieuniknione, czemu masz nie spać po nocach nad losami kogoś skoro ciebie też czeka śmierć ? ciebie i wszystkich których znasz..... oni po prostu żyli w takich a nie innych czasach i umierali w tragicznych okolicznościach zamiast z rodziną, w domu ze starości.... dziś ludzie umierają na raka i nikt nad nimi nie ubolewa a takich osób jest coraz więcej i coraz młodsi.... martw się o siebie i bliskich, zdrowie i o to by życie dobrze przeżyć zamiast rozpamiętywać tych co dawno odeszli

Gość gość
Gościu wyżej, ale smuty piszesz. Każdy myśli o sobie i swojej rodzinie to oczywiste, co nie umniejsza zbrodni jaka miała miejsce niedawno. W ciągu jednego dnia ginęły tysiące z powodu fanatyzmu i chorych pobudek i tym bardziej jest to przerażające.

Gość gość
mnie jakby doplacali to bym nie poszla..Osoby wrazliwe powinny unikac takich miejsc.Ja nawet nie moge ogladac filmow wojennych programow.>Jena kobieta jechala na wycieczke do podobnego miejsca to kilka kilometrow przed dojazdem zaslabla.Nalezy unikac.Dziwie sie ludziom ktorzy tam jada

Gość gość
zgadzam się z tym, osoby wrażliwe powinny unikac takich tematów trzeba dbać o swoją higienę psychiczną, wystarczy znać suche fakty historyczne i nie rozczulać się nad przeszłością, życie nasze jest zbyt krótki i kruche by zajmować się zbytnio innymi bytami, skupiać się należy nad własnym życiem i życiem osób najbliższych, w innym razie osoby wrażliwe zamęczą się same, zgryzotą i beznadzieją

Gość gość
Ja depresji nie mam, ale jest szok i zdruzgotanie. To fakt... do tej pory znałam suche fakty i było mi z tym dobrze teraz wiem o wiele więcej i sama nie umiem określić emocji jakie teraz przejawiam, ale mogłam to sobie darować i żyć w spokoju.

Gość gość
Jak człowiek zna suche fakty to lepiej śpi. Po zagłębieniu się w temat, historia staje się bliższa i wyraźniejsza niż się wydaje.

Gość sdkfmkrmfrmkvm
a ja uważam, że wszyscy powinniśmy dokładnie wiedzieć co tam się wydarzyło, co wydarzyło się w wielu miejscach w czasie II wojny światowej. będziemy bardziej wrażliwi i pamiętając o tych wydarzeniach nie dopuścimy, aby kiedykolwiek historia się powtórzyła! to ważne