Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak usypiacie swoje pociechy?

Polecane posty

Gość gość

Mój synek ma 8 miesiecy i jestem juz mega zmeczona usypianiem go. Od zawsze usypiał przy butli otulony kocykiem. teraz zaczał sie problem wypija mleko i ani myśli spac, musze go nosic , odkładac nosic znów butla az padnie. Dodam że nie usypiam go na siłe, jest zmeczony ale tak jakby walczył sam ze sobą żeby nie zasnąć. odkładnie do łożeczka działało kiedys , teraz automatycznie staje przy szczebelkach. Jak usypiacie wasze pociechy? I jak powinno zasypiac 8 miesieczne niemowlę?

Gość gość
Moj syn 2miesieczny zasypia noszony:/ pewnie mu tak juz zostanie Corka 3lata zasypia juz sama w swoim pokoju

Gość gość
z tym ze 2 miesieczny niemowlak jest leciutki a mój waży juz 11 kg i od noszenia ręce mi mdleją. Nie mam juz pomysłu jak go nauczyc zasypiac samego. Słyszałam o terapi szokowej ale mam za miekki tyłek do tego. Nie znosze jak synek płacze.

Gość gość
nie mówi się usypiamy, bo usypia się spać tylko jak kładziecie swoje dzieci do snu itd.... Moje dzieci chodzą spać same, jedno ma 2 lata, drugie ma 5 lat, nigdy z nimi nie leżałam, jedynie jak były chore

Gość tak jest w Polsce
ile godzin spi w ciagu dnia, o ktorej wstaje i o ktorej go kladziesz? czy codziennie ma ten sam rytual np. kolacja, kapiel, bajeczka i spanie? dziecko nie powinno usypiac z butla, przy piersi czy jakim kolwiek innym przeszkadzaczem. Ja moja corka nauczylam od poczatku samodzielnego zasypiania i powiem Ci z perspektywy czasu (ma 4 lata teraz) to byla najlepsza rzecz jaka mozna bylo zrobic. Zero problemow z usypianiem dziecka na wakacjach, czy jak pojdziemy do kogos z wizyta. Jak sie wybudzila w nocy to sama potrafila zasnac ponownie bez placzu ani wolania mamy. a stosowalam metode Tracy Hogg z "Jezyka niemowlat"

Gość gość
O już sie pojawiła czepialska mamusia. Widzisz jest różnica miedzy 2 latkiem a 8 miesiecznym niemowlakiem.

Gość gość
ja piernicze zawsze jakaś lafirynda musi poprawić kogoś.... moja córka 7 miesięcy miała podobnie do Twojego synka gdy miała 5 miesięcy. Teraz kłade ją na kocyku który jest na dywanie i kręci sie, wierci aż zaśnie. Czasem jeszcze daję trochę mleka i znosu sie wierci i spi. Tez to wygląda jakby walczyła sama ze sobą bo widac, że jest zmęczona. Czasem tez po mleku układam ją od razu na boku i przytulam, wtedy czesto zasypia

Gość tak jest w Polsce
aha i lepiej sie pospiesz jesli chcesz cos zmienic w jego nawykach bo czym pozniej tym coraz gorzej i wiecej sie bedziesz musiala napracowac zeby osiagnac to co chcesz. jesli uwazasz, ze wieczorem jest malo zmeczony to nie pozwalaj mu tak dlugo spac w ciagu dnia albo zeby druga drzemka nie byla za pozno bo potem do 22 bedzie Ci latal

Gość gość
jak ja słyszę o tym języku niemowląt ....jak przeczytałam o karmieniu to od razu odrzuciłam te durną książkę...

Gość gość
Mój syn zawsze chodził spac o 19 , budził sie kolo 2 na butle i wstawał kolo7-8. Niedawno zaczeły sie problemy , budził sie co godzina w nocy i wkoncu na dobre zaczał wstawać o 5.30. Jak wstaje tak wczesnie to po dwóch godzinach padał , drzemał około 1,5 godziny. Potem w ciagu dnia koło 13 jeszcze jedna drzemka 1,5 godz. Wieczorne rytuały od samego urodzenia te same. A jak nauczyłas swoje dziecko samo zasypiac?

Gość tak jest w Polsce
ja nie widze roznicy miedzy 8 miesieczny a 2 latkiem w sprawie zasypiania bo tak jak powidzialam, moja corka zasypiala sama jak miala ok 2 miesiecy

Gość gość
mam tą ksiązke i jest bezużyteczna niestety.

Gość gość
tak jest w Polsce - moja córka zasypia ok 22:30 i mi jest tak wygodnie bo zawsze chodziłam spać ok 22 i przynajmniej córka nie budzi sie o 6:00 bo o tej godz jestem nieprzytomna. A tak śpi tak jak ja od ok 22:30 do ok 8:00 dodam, że moja córka śpi 3 razy dziennie zazwyczaj o podobnych godzinach ale sama je sobie "wypracowała" kiedyś nie lubiła jeździć w wózku, a gdy miała 5 miesięcy to polubiła, nauczyła się sama zasypiać gdy miała prawie 7 miesięcy....i zazwyczaj zasypiała przy karmieniu...miałam ja wtedy budzić i słuchać płaczu? po co...chciała spać to spała

Gość gość
Mój synek ma prawie roczek i w dzień jak go usypiam to też jest noszony, nadal! Waży 12 kg więc jest cieżko ale za nic w dzień sam nie zaśnie. Za to po kąpieli zasypia sam odkładany do łóżeczka, w nocy jak się przebudzi to też pobawi się czy się pokręci i zaśnie sam. Czasem zawoła mama tata, śmieje się i chce się bawić to podchodzę i mówie dobranoc śpimy teraz rano się pobawimy chwila i zasypia,ale w dzień to masakra;/

Gość leniwa krovva
Moje dziecko ma 13 miesięcy. Zasypia samo w łóżeczku. Ja chwile leze obok na łóżku. Zasłoń dobrze okno. Pewnie widzi, że kladziesz go spać a na dworze jeszcze jest jasno.

Gość tak jest w Polsce
tak jak napisalam - metoda Tracy Hogg - ksiazke mozesz sciagnac w pdh na necie. Metoda z karmieniem tez jest supwe - nie wiem czemu ten pani sie nie spodobala - dziecko je po wstaniu z drzemki a nie przed nia i wtedy nie kojarzy piersi czy butelki z usypianiem. Nie widze w tym nic zlego - mozesz rozwinac swoja mysl? Jak moja corka zaczela w wieku ok roku wstawac coraz wczesniej to tez chciala miec pierwsza drzemke coraz wczesniej, Ale w koncu doszlo do tego ze budzila sie przed 6 a to bylo dla mnie stanowczo za wczesnie. 3 dni zajelo mi przestawienie jej na normalne wstawanie - poprostu jak przez 3 dni nie dalam jej isc na drzemke o 9 tylko przetrzymalam ja do 11 to od razu zmienila swoja taktyke i 4 dnia obudzila sie rano po 8 :)

Gość leniwa krovva
Ją a nie go :)

Gość tak jest w Polsce
jak miala ok 8 miesiecy to miala 2 drzemki (wstawala ok 8, 1 drzemka ok11 potem o 16 ale spala tylko po 30 min ) a jak miala roczek to miala juz tylko 1 drzemke ok 1,5-2 h ok 12 po obiedzie a wieczorem pieknie chodzila spac ok 20

Gość tak jest w Polsce
no wlasnie o to chodzi, ze karmi sie dziecko wyspane i wypoczete a nie daje butle jak juz usypia bo wtedy bedize kojarzylo zasypianie z butle i potem caly czas bedize chcialo w ten sposob zasypiac, teraz moze Ci to nie przeszkadza ale jak bedzie mialo 2 latka to zobaczysz ze moze byc problem - np takie ze nie ma ja umyc zebow wieczorem bo dziecko usypia z butla w buzi

Gość gosc autorka
Ja tez zaczełam przetrzymywac synka rano bo 5,30 to stanowczo za wczesnie na wstawanie:) Dzis wstał o 7 :) Staram sie go trzymac do 11 ale jest ciezko. chciałam mu tez przesunać wieczorne zasypianie z 19 na 20 bo idzie lato i wydaje mi sie ze tak bedzie lepiej ale ciezko bo okropnie zmeczony wieczorem i mimo to ciezko mu zasnac. Dodam ze wczesniej trzymałam go nawet do 21 z nadzieja ze rano pospi dłużej ale i tak wstawał 5.30. Jak nauczyc go zasypiac bez butli?

Gość gość
ja daje corce jesc gdy jest glodna. wtedy zwsze glosno mlaska i otwiera buzie....

Gość gosc autorka
Mój synek jak jeszcze nie potrafił wstawać i raczkować to potrafił sam zasnac w łożeczku ale teraz odrazu staje przy szczebelkach i po czasie zaczyna sie płacz. Wiem ze jesli nauczy sie sam zasypiac to w nocy tez nie bedzie sie budził bo bedzie potrafił sam zasnac, na chwile obecna budzi sie w nocy ale wcale nie jest głodny i musze go utulic.

Gość gosc autorka
Bardzo bym chciała go nauczyc zasypiac samego w łożeczku ale nie wiem jak sie do tego dobrze zabrać. Jestem juz zmeczona tym usypianiem. Teraz mi odleciał na rękach ale też nie chciał zasnać. Popłakał chwilę w łożeczku i zasnał na rękach w kocyku

Gość gość
a moze to zęby idą? moja córka tak miała jak jej 3 i 4 ząbek szedł

Wiem ze na mnie naskoczycie.ale ja kapie karmie i klade do lozeczka przy lekko swiecacej lampce i wychodze do salonu

Gość gosc autorka
mój syn ma juz 2 zęby i na razie nie widać aby szły kolejne

Gość gosc autorka
u nas cała noc sie lekko swieci lampka, zostało tak od noworodka, zauwazylam ze tak lepiej spi i tak juz zostalo. I co Twoje dziecko zasypia jak wychodzisz?

Gość gość
Polezy troche i zasypia.od poczatku nie uczylam go bujania i noszenia cala noc na rekach

Gość gosc autorka
No ja własnie tez nie nosiałam, owijałam tylko w kocyk dawałam butle i odlatywał. a ile ma Twój synek?

Gość gość
6 miesiecy