Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość10

miłość czy wykształcenie?

Polecane posty

Gość gość10

mam pewien problem.. długo czekałam na miłość i strasznie się przejechałam poprzednim razem, ale pod koniec ubiegłego roku poznałam odpowiednią osobę i od 5 miesięcy jesteśmy razem. jestem nieufna, ale naprawdę pokochałam. staram się trzeźwo patrzeć na związek, raczej nie żyję w chmurach, a jestem realistką. wiem, że teraz jest pięknie i cudownie, ale nie mam pojęcia czy tak będzie zawsze i czy to się nie rozwali za pół roku. jestem w klasie maturalnej i wybieram się na studia, kierunek wybrany, zastanawiam się nad dwoma uniwersytetami i właśnie tu pojawia się ten problem. jeden z nich jest blisko mojego kochanego, ale jest na niższym poziomie, wiem, że teraz w wielu rankingach głównie patrzą na prestiż, ale sprawdzając wyniki egzaminów potwierdza się niższy poziom. drugi jest 3godziny drogi od niego więc spotkania nie byłyby częste i ze względu na czas i ze względu na pieniądze, ale uniwersytet jest o wiele lepszy i w większym mieście. dla mnie związek na odległość to kiepska opcja. przerabiałam to i źle się skończyło. może rok bym dała radę, ale mieszkać razem moglibyśmy za 5 lat dopiero. wiem, że na każdej uczelni można się uczyć i dużo osiągnąć, ale w PL patrzą gdzie się uczyłeś i lepszy uniwersytet to szybsza praca po studiach. mam wieeeelki mętlik w głowie, nie wiem co wybrać.. bardzo kocham, ale obawiam się, że gdybyśmy się rozstali ja mogę być zła na samą siebie. albo, że to przez odległość albo, że wybrałam bliższą uczelnie, a i tak nie wyszło. czytam to i widzę, że jestem chyba jakaś nienormalna, ale pomóżcie, proszę. podpowiedzcie.

Gość Mrs Robin
wyksztalcilem aktora zdolnego udawac milosc prawie nie do odroznienia od prawdziwej milosci 🖐️

Gość Kerran vain
Ja bym wybrała lepszy uniwersytet. Miłość dzisiaj jest, jutro jej nie ma.

Gość a mi szkoda
wiesz, mi się wydaje, że to nie tylko jest tak, że "potem patrzą na to, jaki uniwersytet" - ale też dla samej siebie lepiej jest się uczyć na lepszej uczelni; teraz, w okresie tych niżów demograficznych, jak to uczelnia bije się o studenta, a nie - studenci o miejsce - to pełno jest strasznie badziewnych uczelni, z beznadziejnie niskim poziomem nauczania, gdzie się tylko człowiek męczy i uwstecznia:( szkoda rezygnować z lepszej uczelni :( można np. zacząć studia na tej lepszej uczelni, potem - zobaczyć, jak to będzie między wami, jeśli będziesz niesamowicie tęsknić i stwierdzisz, że chcesz koniecznie do ukochanego - no to łatwiej się na słabszą uczelnię przenieść, niż w drugą stronę...

Gość gość
jak kocha to poczeka.lepsza uczelnia.moja znajoma tez 5 lat studiowala 200km dalej,nadal sa razem,wrocila do rodzinnego miasta.z facetami roznie bywa.pierwszy rok jest zawsze super,a potem wychodza syfy.