Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kościół formalności

Polecane posty

Gość gość

Ile czasu potrzebowaliście na wszystkie formalności z kościołem? Chodzi mi o nauki, poradnia itp.

Gość gość
Wszystko zależy od parafi,nam nauki zajęły miesiąc-jedno spotkanie w tyg a było ich 4,poradnia chyba 2 spotkania,najwazniejsze to musisz pamietac by dokumenty były ważne najdalej 3 miesiące przed ślubem,bo potem lipa:(

Gość gość
Zaświadczenie o naukach ważne 3 miesiące a z jakiej parafii jesteś? W mojej krk jest napisane, ze nauki trzeba zacząć 6 miesięcy przed ślubem a ksiądz nam powiedział jak byliśmy w tamtym roku ze możemy już robić więc ja będę miała zaświadczenia o odbyciu nauk sprzed 7-8 miesięcy. miesiące ważne są dokumenty z USC

Gość gość
Jak zrobisz księdzu dowodzącemu loda to pójdzie raz dwa.

Gość gość
Wypowiedź na poziomie gimnazjalisty

Gość gość
Z ważnością nauk jest różnie - u nas - diecezja gdańska nauki nie mają terminu ważności, robiliśmy je prawie rok przed ślubem, bo podejrzewaliśmy że 3 miesiące przed może być problem i faktycznie - do ślubu zostały nam dwa miesiące a ostatnie dwa miesiące w pracy miałam tak gorące, że nie miałam na nic czasu - byłam w rozjazdach, w pracy siedziałam od 8 do 20 więc byśmy się nie wyrobili. Nam nauki zajęły miesiąc, poradnia trochę dłużej bo chcieliśmy jedną, konkretną a tam są długie kolejki. Więc zajęło nam to półtora miesiąca. Pozostałe formalności poszły szybko.

Gość gość
Nieprawda jest ze nauki sa ważne 3 miesiące,wiec proszę nie wprowadzajcie w blad innych,dokumenty z USC sa ważne 3 miesiące a reszta luzik.

Gość gość
Zależy gdzie - są diecezje, gdzie nauki mają termin ważności. W diecezji Bielsko-Żywieckiej tak było przez jakiś czas (nie wiem jak teraz bo już od kilku lat tam nie mieszkam), w Krakowskiej też.