Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

imiona dla syna!!!

Polecane posty

Gość gość
Piiier/dolisz. Imię zawsze na miejscu. Nie przechodzi renesansu, jak Antoni czy Franciszek. Wymienione uwazam za archaiczne, a odswiezone w modzie. Wojciech był zawsze. A co do gustu to nie skomentuję.

Gość gość
Wojtek? Strasznie staroświeckie. W mojej szkole był jeden Wojciech i to nabijali się z tego imienia i wołali na niego Wojtuś :D. Imię Wojtek, wojtuś kojarzy mi się z osmarkanym małych chłopczykiem który sypia jeszcze w łóżeczku niemowlęcym w śpiochach :D. Sorry ale takie skojarzenia, dodatkowo brzmi zbyt miękko. Wojtuś, Marcyś, Kamilek, to są imiona dla maleńkich chłopców a nie przyszłych mężczyzn.

Gość gość
Mój wujek ma na imię Wojciech i dziadkowie wołają na niego Wojciechna :D. Mnie jest ono neutralne choć synowi bym tak wpółcześnie na imię nie dała.

Gość gość
ja wybierając imię chciałam żeby było ładne teraz i dobrze brzmiało jak syn będzie dorosły, i jest Patryk :) ❤️

Gość gość
Paweł, Leon (Leo, Leoś) :)

Gość gość
ja mam Syna Michała. Teraz jest Miśkiem, Michasiem, a jako dorosły facet będzie po prostu Michałem. Jeżeli będę miała drugiego Syna to będzie miał na imię Tomasz (Tomuś, później Tomek) albo Wojciech (Wojtuś, później Wojtek). Kiedyś podobało mi się imię Mikołaj, teraz myślę że jest infantylne i dziwnie brzmi dla dorosłego mężczyzny. Dziękuję Mężowi, że nie zgodził się na to imię dla Syna. Jak bylam w ciąży, to miałam mnóstwo pomysłów na imiona dla dziewczynki, natomiast dla chłopca nie. Teraz żadne żeńskie imię mi się nie podoba, za to męskich kilka. Co do Krystiana, nigdy mi się nie podobało, ale to kwestia gustu. Nie jest dziwnym ani osmieszajacym imieniem (tak jak na przykład Brajan czy Kewin), wiec rozumiem, że komuś może się podobać. Co do dziwnych imion - dużo miałam znajomych o dziwnych imionach, m.in. Ariel, Dżesika, Bernard, Marika, Samanta, Martin, Chrystian, Miron, David (nigdy nie wiedziałam jak wymawiać jego imię bo niby przy takiej pisowni czyta się DEJWID, ale każdy mówił po prostu Dawid), Nikola (znalam chłopca o tym imieniu oraz dziewczynkę), Nikolas, Vanessa (do której bliscy zwracali się WANIA), Halszka - i do każdego z tych imion można przywyknąć, po bliższym poznaniu danej osoby o osobliwym imieniu, imię przestaje być dziwne.

Gość gość
Ja mam synka Janka i mimo ze w rankingach najpopularniejszych imion jest wysoko to w mojej okolicy Jasia nie ma żadnego. Nawet w parafii (mieszkamy na wsi ale parafia obejmuje ok 20 wiosek) proboszcz stwierdził ze chrzci Jana pierwszy raz - a propoboszczem u nas jest 10 lat. Za to Julek, Lenek, Kacprow, Matuszow, Frankow u nas jest ogrom. Wiec to wszystko zależy od otoczenia równiez. Moja siostra ma synka Tymoteusza - wołamy na niego Tymek - fajne, oryginalne imię. Gdybym miała drugiego syna - byłby to Leon a dziewczynka Nina

Gość gość
I myślę ze nazwisko równie mocno okraja pole wyboru imienia dla dziecka. Bo nazwisko nazwisku nie równe i można czasem dziecku zrobić krzywde - 4 letni synek mojej koleżanki - Franciszek Kieliszek. Znam również Mercedes Kocur (????)

Gość gość
nie lubie tych skojarzen jakie sa dobierane do imion, troche szacunku , nie nawidzilam jak w latach 80 wolali Anka skakanka, Ewka konewka, Arek zegarek...i jak mi ktos mowi ze mu sie imie kojarzy z czyms to mnie wkurza

Gość gość
Filip bez zdrobnień po prostu Filip :) krótko i na temat :)

Gość gość
Nikodem ladne imie:)

Gość gość
Bo te skojarzenia to dziecinada. Ja jestem Anka. Moze ktos kiedys powiedzial skakanka, ale czy to straszne, niewlasciwe? Bardziej bolalo, gdy czasem padlo "gruba". Moje typy to Wojtek i Tomek. Najlepiej blizniaki z pocczatku roku, zeby przed imieninami mieli urodziny:-)

Gość gość
Piotr Pawel Wojciech Karol Tomasz Adam

Gość gość
a mi się podoba imię Oskar

Gość gość
Florian

Gość gość
Martin

Gość gość
Jas to wg mnie imie dla przyglupa. I jeszcze ta frazeologia: głupi jaś. Każdy ma inne skojarzenia. Te typu jacek-placek nie robią na mnie żadnego wrażenia. Te z mediów też nie. Raczej jak kogoś osobiście znam czy znałam. Znałam np. Huberta, który zabił człowieka. Dlatego to imię jest dla mnie spalone. Nie przełamałabym się, bo w gronie znajomych wszyscy wiedzą czego H. dopuścił się. Mam córę Karolinkę i chciałabym mieć Grzesia, Andrzejka albo wspomnianego już Wojtka:-)

Gość gość
A ja znam Krystiana, ktory zabil w wieku 20 lat. Okropne imie i okropny czlowiek

Gość gość
Hubert oryginalny imieniny raz w roku 3 listopada patron mysliwych imie poch,germanskiego ladnie brzmi w wielu jezykach mam syna Huberta polecam :)

Gość gość
Już ktoś pisał - Tymoteusz - Tymek, Tymuś :) świetne imie, dla małego chłopca i dorosłego mężczyzny

Gość gość
Za dlugie, lepsze Tymon

Gość gość
Mamy wszyscy imiona na M, tym sie kierowalam przy wyborze. Synowie to Mateusz i Maurycy.

Gość gość
Wojciech zdecydowanie nie. Kojarzy się z przaśnym chłopem pańszczyźnianym.

Gość gość
A mi sie Wojtek dobrze kojarzy i bardzo podoba. Jeszcze Juliusz Tymoteusz Aleksander i Antoni.

Gość gość
Przasny hehe. Mi nie. Bardziej dziad Leon czy Franciszek. Ale to tylko skojarzenia, bo konstrukcyjnie i dzwiecznie wiekszosc "dawnych" imion jest piekna.

Gość gość
gosc 22 30 imie bernard nie jest dziwnym imieniem tak samo jak seweryn tymoteusz itp sa po prostu rzadko nadawane bo polaczki gustuja w jednym i tym samym piotrusiu kubusiu jasiu franciszku filipku paskudne imiona no moze oprocz piotrka, polaczki stawiaja na nijakosc i zacofanie :) a tyle jest ladnych imion to wiecznie te same daja tragedia ...

Gość gość
ja mam Filipka :)nie zastanawialismy sie nad imieniem dla dziecka z mezem , po porodzie maz jako pierwszy wzial dziecko na rece bo niestety zakonczylo sie cc i powiedzial ze wyglada jak filipek i tak juz zostalo, wszystkim sie podoba :)

Gość gość
Ja mam syna Oskara i niebawem będę miała drugiego Igora tym razem. Lubię twarde imiona męskie Błażej też nam się podoba

Gość gość
Ja rodze w czerwcu i nie mamy pojęcia jak nazwać syna, nic nam nie pasuje, też tak macie? Pierwszy syn juz na początku dostal imię i nie było innej opcji a tutaj nic:( starszy to Dawid :)

Gość gość
Dawid to twarde imie, szukajcie w podobnym kierunku. My mamy Olafka :) u nas w okolicy jedyny.