Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alergia pokarmowa, PROSZE O POMOC

Polecane posty

Gość gość

Mój Syn ma czerwoną, suchą skórę na twarzy, meczy go to bardzo. Ma 4,5 miesiąca a od jakichś 3 miesięcy zmagamy się z tymi dolegliwościami. Na początku był karmiony piersią, odstawilam wszystko co może zawierać białko krowie, nie było żadnej poprawy. Później musieliśmy przejść na mm, i pil kolejno: nam pro HA, bebilon Pepti, teraz Nutramigen. Po żadnym mleku nie ma poprawy niestety. Czy jest tu mama, która ma podobne doświadczenia? Mam skierowanie do alergologa, co może zrobić alergolog (jakie badania, o co mam się upomnieć w razie czego?).

Gość gość
Dodam że czasami suche miejsca zdarzają się też na brzuszku i nad kolankiem, a pod kolanami czerwone plamki

Gość gość
A może to nie alergia pokarmowa, a kontaktowa? Na proszek do prania, kosmetyki, cokolwiek. Teoretycznie wszystko może uczulać.

Gość gość
Gdyby to był proszek do prania, to pewnie miałby wysypkę na całym ciele a nie tylko na twarzy. Z reszta zmieniłam proszek i nic. Żadnych nowych kosmetyków dla niego nie używałam, a na początku nie miał wysypki. Czy ktoś był z takim maluchem u alergologa? Jak wygląda wizyta, jakie badania są wykonywane? Wiem, ze testy skórne nie są wiarygodne u takich małych dzieci

moj syn miał alergie na moje mleko. miał podobne objawy jak twoje dizecko, plus duzo ulewał i miał ciemieniuche. Nas tez skierowano do alergologa. mimo diety eliminacjnej nic nie pomagało dopiero jak przeszlismy na mleko bebilon pepti a pozniej normalny bebilon wszystko ustało. Ale widze ze w Waszym przypadku nie pomogło. ALergolog przeprowadzi wywiad krótki z tobą i skieruje Cie ewentualnei na badania krwi bo u takich maluchów wszystko sie robi z krwi. zbada m.in. czy jest uczulony na białko mleka krowiego, jajka i inne.

Spróbuj mu podać Latopic. Probiotyk jest polecany przy azs i alergii pokarmowej. Zawiera on 3 szczepy , doskonale przebadane, które wpływają na rozwój tolerancji na białka mleka krowiego, ułatwiają przyswajanie laktozy, wpływają na dojrzewanie ukł. pokarmowego. U nas był problem z kolkami i suchą skórą a po 3- miesięcznej kuracji nie mamy już kolek a skóra jest prawie idealna. Tutaj masz zebrane opinie innych mam na temat Latopicu http://www.babyboom.pl/rodzina/testujemy/latopic_kuracja_przeciw_azs_opinie_rodzicow.html

Gość gość
a próbowaliście mm sojowego? B. czesto jest lepszy niz nutra

Gość gość
U mojego synka przy alergii na gluten również pomógł latopic. Przy wprowadzaniu gluteny do diety Michasia zaczęły pojawiać się luźne kupki z dużą ilością śluzu. Znajomy alergolog polecił nam ten probiotyk, już po miesiącu podawania wszystko wróciło do normy, tylko pamiętaj żeby przechowywać go w lodówce ze względu na żywe bakterie mlekowe w nim zawarte.

Gość Little M
Najlepiej u takiego Maluszka zrobić testy z krwi. U niemowlaka są one najbardziej wiarygodne. Wtedy będziesz wiedziała, czy dziecko ma alergie i ewentualnie na co. Nie daj się wmanewrować w testy skórne. A czy Twoje dziecko wkłada już rączki do buźki, bardzo się ślini?

Gość gość
ale testy z krwi pokarze czy ma podniesione Ige. Jeżeli tak tzn że dziecka ma alergię, ale jeśli nie-to nie oznacza że jej nie ma.Bo bada się tylko Ige swoistę, a alergia może być przy Ige nieswoistym.Alergia to trudny temat.Trzeba szukać.Są mieszanki, na receptę z białkiem jeszcze bardziej poddanym hydrolizie niż pepti i nutramigen.Ale to pewnie tylko po konsultacji z alergologiem.Probiotyki to dobry pomysł, ja też dawałam córkom latopic, a zmiany skórne smarowałam różnymi maściami, niektóre tylko na receptę, czasem niestety ze sterydem.powodzenia

Gość gość autorkaaa
Tak, raczki wkłada intensywnie do buzi, tak samo jak stopy i wszystkie inne przedmioty. Slini się równie intensywnie, ale wysypka pojawiła się zanim jeszcze wkładał raczki do buzi. Muszę zapytać pediatry i alergologa o ten latopic. A czy Wasze dzieci miały katar przy skazie białkowej? Mój Syn od ponad miesiąca ma przytkany nosek, pediatra stwierdzila że może to być od skazy właśnie - osluchowo jest czysty. Juz głupieje to może jednak nie alergia ppkarmowa a alergia na kurz albo sierść (mamy psa, położna srodowiskowa mówiła ze mamy takie szanse na alergie na sierść jak na wygraną w totolotka).

Gość sylwiaLat
Ja na alergię zareagowałam paniką. Mój mąż znalazł jednak stronkę www.alergicznedziecko.pl i korzystamy z niej na bieżąco. Wszystkie artykuły przeczytaliśmy i teraz już wiem, jak należy podchodzić do żywienia dziecka. Dieta eliminacyjna sprawdza się też u nas.