Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy oddajecie krew,osocze honorowo?

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego tak mało ludzi dzieli się sobą?

Gość gość
oddawalem dopoki pan kwasniewski nie sprzeniewierzyl funduszy na fabryke osocza 🖐️

Gość gość
Nie słyszałam nic o tej sprawie jednak wiem tyle, że krew czy inne elementy morfotyczne krwi są nie do sfabrykowania

Gość gość
jak nie dają czekolady przynajmniej 8 paczek to nie daje bo się nie opłaca

Gość gość
Dają czekoladę. 7 sztuk różnych smaków, wafelki,soczki +kawa,herbata i bułka w bufecie.

Gość gość
to idę oddać bo zjadłbym coś słodkiego a pieniędzy mało, ktoś się może orientuje jak często można oddawać ?

Gość gość
ja oddałam raz jak byłam w liceum zemdlałam potem leczyłam się ponad miesiac przyjmujac żelazo i suplementy i dostałam zjebkę od lekarza i teraz juz nie oddaję p.s. pielęgniarka miała wziąć 200ml, ale postanowiła sciągnac 400 przy 300ml zemdlałam

Gość gość
Krew pełna Krew pełna może być pobierana nie częściej niż 6 razy w roku od mężczyzn i nie częściej niż 4 razy w roku od kobiet, z tym że przerwa pomiędzy pobraniami nie może być krótsza niż 8 tygodni. Osocze Przerwa pomiędzy pobraniami osocza metodą plazmaferezy nie może być krótsza niż 2 tygodnie. Pobranie osocza metodą plazmaferezy może być wykonane po przerwie wynoszącej co najmniej 30 dni od dnia pobrania krwi pełnej. Zabiegi aferezy Zabiegi trombaferezy (pobranie płytek krwi) i leukaferezy (pobranie leukocytów) mogą być wykonywane nie częściej niż 12 razy w roku. Przerwy między zabiegami trombaferezy i leukaferezy nie powinny być krótsze niż 4 tygodnie. Przerwa pomiędzy pobraniem krwi pełnej i pobraniem 2 jednostek KKCz metodą erytroaferezy (pobranie czerwonych krwinek) nie powinna być krótsza niż 3 miesiące. Przerwa pomiędzy pobraniem 2 jednostek KKCz metodą erytroaferezy a pobraniem krwi pełnej lub następnym zabiegiem podwójnej erytroaferezy nie powinna być krótsza niż 6 miesięcy.

Ja staram sie oddawac zawsze kiedy jestem w Polsce, juz z 5 litrow oddalam, niestety tu gdzie mieszkam nie moge.

Gość gość
e szkoda ze nie mozna codziennie, darmowe smakolyki :D

Gość gość
Płytki krwi można oddawać co miesiąc. Wczoraj oddałam podwójna donację 2x250.Zostaje to przeliczone jak oddanie 2x krwi. Dostałam 14 czekolad i mnóstwo wafelków. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc potrzebującemu dziecku osłabionemu chemią. Czekolady przydadzą się do wypieków wielkanocnych i mieszanek musli

''Płytki krwi można oddawać co miesiąc. Wczoraj oddałam podwójna donację 2x250.'' Dziwne, ze sie o tym nie mowi. Od dziesieciu lat mnie znaja w punkcie krwiodawstwa, a nikt nigdy nie wspomnial, ze moge zrobic wiecej.

Gość gość
Po oddaniu płytek jak i osocza nie odczuwam zupełnie osłabienia. Po oddaniu krwi jednak to występowało. Pamiętam jak po zaliczonej sesji (i nie spanej nocy) poszłam na krew to trochę ciepło mi się zrobiło pod koniec donacji :p będę oddawać dopóki jestem zdrowa. Wielkim plusem jest to, że można odebrać w ciągu tygodnia masę wyników badań, których lekarze rodzinni nie chcą zlecać oraz przy większej ilości donacji można otrzymać kartę HDK- dzięki niej w mniejszych miastach można jeździć za darmo komunikacją miejską i mieć pierszeństwo przy wizycie u lekarza oraz pierwszeństwo do obsługi w aptece. Przy 15l u kobiet i 18 u meżczyzn mozna jezdzic we wszystkich miastach za darmo

Gość gość
Płytki oddaję Mam uzbierane 19 litrów, więc jeżdżę bezpłatnie komunikacją miejską w wielu miastach (na codzień w Warszawie) I coś mi się nie chce wierzyć w podwójną donację... Biorą max 250 ml płytek na raz

Gość gość
uściślę: płytek można oddać na raz max 250 ml, ale liczone są one podwójnie w stosunku do krwi pełnej, czyli 250 ml płytek = 500 ml krwi pełnej

Gość gość
zazwyczaj oddaję krew i osocze jednak wczoraj okazało się, że mam płytki na poziomie 240tyś i byłam najbardziej odpowiednim dawcą w ciągu dnia a były jak wcześniej wspomniałam, pilnie potrzebne dla dziecka w trakcie chemii. Lekarz i pielęgniarki upewniały się czy dam radę oddać te pół litra, co kilka minut do mnie przychodzili, sprawdzali jak się czuję.

Ja ostatnio jak oddawalam krew, uslyszalam, ze wynikow morfologii niejeden facet moglby mi pozazdroscic ;) To jest duzy plus w oddawaniu krwi, ze ma sie regularnie robione badania. Z tym, ze troche mina rzednie, jak sie dostanie list polecony, proszacy o stawienie sie na badania, bo w krwi bylo cos nie tak...