Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

grzybica po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Bylam u lekarza stwierdzil ze mam grzybice ktora powstala od antybiotyku ktory dostalam po cesarce.Leki ktore dostalam nie pomagaja. Ktoras z was tak miala?

Gość mamapoliimarty
a jakie leki dostałaś i czy karmisz piersią? ja nie miałam grzybicy po porodzie,ale jakieś tam problemy intymne typu pieczenia, swędzenie, suchość pochwy. Pomogła maść clotrimazolum, invag dopochwowo, żel do higieny intymnej. Niedawno leczyłam grzybicę Fluconazolem i probiotykiem i pomogło, ale to lek na receptę. może zrób sobie wymaz i posiew w kierunku bakterii i grzybów????

Gość gość
*wymaz na grzyby + mykogram (pozwoli określić na jakie antybiotyki reaguje grzyb a na jakie nie) ale zrobiłabym też posiew w kierunku bakterii + antybiogram, może jakaś bakteria też się "przypałętała" * jeśli zależy Ci na wyleczeniu szybko - zrezygnuj ze słodkich rzeczy, cukrów prostych itp. wszystko co słodkie i co rozkłada się niestety na cukry proste jest pożywką dla grzybów * dietę wzbogać w kwaśne rzeczy - jeśli karmisz może być mały problem, musisz obserwować reakcję dziecka, po woli wprowadzać różne produkty. * probiotyk doustny w trakcie leczenia i dopochwowy po zakończeniu kuracji nawet do dwóch tygodni. * dużo kefirów, maślanek

Gość MamuśkaMira
Znam problem :) też miałam grzybicę podczas pierwszej ciąży i po porodzie. Żeby ją wyleczyć miałam zrobiony wymaz z pochwy na posiew z antybiogramem i antymykogramem. Po otrzymaniu wyników ginekolog przepisał celowane leczenie i po problemie. Jednak przy drugiej ciąży dbam o profilaktykę. Używam do higieny intymnej płyn lacibios femina pregna, który ma odpowiednie kwaśne pH 3.5 zawiera kwas mlekowy i chlorheksydynę, dzięki czemu działa przeciwbakteryjnie i bakteriobójczo. Jest specjalnie opracowany dla kobiet w ciąży, bezpieczny dla mnie i dla dziecka. Jest bardzo delikatny, bez SLS, SLES i sztucznych zapachów. I dzięki niemu nic się nie przyplątało a jestem już w 35 tc :)