Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cytologia lekka atrofia

Polecane posty

Gość gość

Mam 25 lat i problemy hormonalne ( podejrzenie PCOs). Na ostatniej cytologii wyszła mi lekka atrofia. Któraś z Was miała podobnie? Niestety nie spytałam lekarza co to może dla mnie oznaczać, a na kolejną wizytę muszę jeszcze trochę zaczekać :/

Gość wyszukiwarka nie gryzie
Atrofia to sytuacja, w której prawidłowo funkcjonujący nabłonek pochwy traci naturalne właściwości nawilżenia i utrzymania fizjologicznego pH dlatego do typowych objawów atrofii należą: uczucie dyskomfortu, suchości oraz towarzyszące temu swędzenie i pieczenie okolic intymnych, bolesne stosunki (dyspareunia), podatność nabłonka pochwy na uszkodzenia mechaniczne, wzrost pH pochwy do bardziej zasadowego. W takiej sytuacji warto skorzystać z porady lekarza i sięgnąć po preparaty, które będą wspomagać właściwe funkcjonowanie narządów rodnych oraz zniwelują dyskomfort intymny podczas współżycia.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. Wiem, że wyszukiwarka nie gryzie, jednak zamiast rozwiać moje wątpliwości tylko je nasiliła. Sama nie sprecyzowałam dokładnie pytania, za dużo zostawiłam w domyśle. Nie chodzi tu o atrofię pochwy, bo tym bym się nie martwiła, ale o atrofię szyjki macicy. A jak pytam o to wujka google, to mówi w kółko o menopauzie, co mnie przeraża. Tym bardziej że już od 1,5 czekam na okres i zawsze kończy się na wywoływaniu. Czy poza mną jest u jeszcze jakaś młoda babka z podobną przypadłością? Czy atrofia szyjki macicy dotyka tylko kobiety przekwitające?

Gość gość
Edit: (...) Tym bardziej że już od 1,5 ROKU czekam na okres i zawsze kończy się na wywoływaniu. (...)

Gość gość
Niedobór estrogenów jest bardzo częsta przyczyną atrofii (stad zapewne czeste jej występowanie w czasie menopauzy). Skoro masz problemy z regularnością cyklu, to moze wlasnie problem leży w uk.hormonalnym. Nie jestem lekarzem. Moze dostaniesz pigulki na wyregulowanie cyklu..?

Gość gość
Okres wywoływałam samym progesteronem (duphaston) przez 9 miesięcy, miał ruszyć, ale nie zaskoczyło. Teraz właśnie będę brać estrogen+progesteron (femoston), nota bene to samo co moja mama już po menopauzie, ale u mnie 2x większa dawka. Estradiolu nie badałam, ale wygląda na to, że jestem w dobrych rękach. Wielkie dzięki za odpowiedź, będę spać spokojnie :)