Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzice a ślub cywilny

Polecane posty

Gość gość

Zaplanowaliśmy z narzeczonym ślub cywilny na ten rok, kameralnie, bo pieniądze z rękawa się nie sypią, 20 osób, zaproszenie na obiad (to już ponad 2000zł) a wiadomo, jeszcze obrączki, trzeba się ubrać, uczesać itd, jakiś alkohol (niewiele, bo większość gości niepijąca, poza tym nie robimy wesela tylko skromne przyjęcie...). Ale rodzice się krzywią, moja mama dostaje szału macicy, bo przecież "kościelny wcale drożej nie kosztuje". Nie dociera do niej tłumaczenie że wtedy już sukienka droższa (bo nie znajdę nic odpowiedniego do kościoła w cenie takiej jak do cywila), ceremonia u nas w parafii około 1000zł, organista 150, kościelny 100 - kwiaty 300(!) - jak się za kwiaty nie zapłaci to ksiądz przed ślubem wyniesie nawet te co na stałe tam stoją... nauki przedmałżeńskie koło 100zł i tak dodatkowych kosztów zbiera się coraz więcej;/ Przykro mi bo myślałam że się ucieszą, aoni tylko, że nie liczymy się z ich zdaniem, że jak nas nie stać to możemy sobie poczekać jeszcze np 2 lata i dozbierać i zrobić "prawdziwy ślub" - czyli pewnie na pełnej pompie. Ale mi się nie uśmiecha czekać i pracować 2 lata tylko na to żeby oni mieli ślub i wesele ze swoich snów..

weż ślub koscielny tak jak chca rodzice ale w takich kosztach jak ty masz kup sobie sukienke uczesz się zapros gosci do koscioła i na ile cie stac i powiedz rodzicą ze tyle mozecie trudno

Gość gość
ale nas po prostu nie stac żeby wziać kościelny w takich kosztach.. same wydatki na księdza i "obsługę ceremonii to już 1500zł. Mamy trudną sytuację finansową, wcale nie chcieliśmy robić przyjęcia, ale to już by nie przeszło... to i tak ustępstwo z naszej strony, a teraz mamy wymyślaja dalej? ;/ Jak to będzie szło tym torem, to następnie nam dopiszą jeszcze 100 osób do listy gości, wybiorą kucharza który będzie smażył twarde devolaje, bo na weselu muszą być, zamówią na nasz adres cysternę z wódką a na koniec wynajmą pałac i bryczkę z białymi konikami bo "przeciez to takie fajne" a nam zostawią rachunek na kwote 50tys, który będziemy spłacać przez kolejne 10 lat ;/

Gość gość
Autorko, ja i mąż mieliśmy cywilny (w sierpniu 5 rocznica :) ) z powodów nie tyle finansowych, co poglądowych. nie znosimy instytucji kościoła. do religii nic nie mam,o ile nie popada w fanatyzm, nie wierzę w Boga w niepokalanie poczęcie z zmartwychwstanie itp (w istnienie Jezusa wierzę ale widzę go jako człowieka z charyzmą, darem,a ni syna bożego). ale nie o tym mowa rozpisuję się. Chodzi o ślub - jasno i wyraźnie powiedzielismy rodzicom, że ze wzgledu na nasze przekonania chcemy slub tylko cywilny, a co do skromnego przyjęcia - bo takei wlasnie mieliśmy - powiedzieliśmy, że nie widzimy potrzeby wydawać mnóstwa pieniędzy na 1 dzień życia, że to ma być nasz dzień i będzie tak, jak my chcemy. chcielismy skromnie, bez ciotek wujków tylko rodzice rodzeństwo i paru przyjaciól, koniec. rodzice zaakceptowali to bez żadnego problemu,więc nie rozumiem podejscia Twoich ... hm... mohery? wybacz ale to słowo samo się ciśnie na usta. wyjasnij im, że to WASZ DZIEN, ONI SWÓJ ŚLUB JUŻ MIELI LATA TEMU

Gość gość
próbowałam tłumaczyć, nic nie dało. Na razie leże i myślę o tym... jutro musze to z narzeczonym przedyskutować

Gość gość
Powiedz rodzica zeby sie dolozyli. Szczerze sama bym wziela slub cywilny ale tez mi sie z kasa nie przelewa jeszcze jak mieszkanie wynajmujemy. Wydatkow jest duzo,rodzice i tesciowie chca juz wnuka wnuczke ale my nie damy rady i nie rozumieja tego. Mowia ze beda pomagac ale przeciez nie bede ciagnac kase od rodzicow czy tesciow. Na slub tak samo chca nam dac ale my nie chcemy.

Gość gość
słub koscielny mozesz nawet wziasc w srodku tygodnia i za darmo

Gość gość
zależy od parafii... u mnie za darmo to umarło. Jak powiesz, że nie masz kasy, to się nawet twoje dokumenty gdzies pogubią;/ A to nawet nie w tym problem, bo rodzice nie będą chcieli ślubu po cichutku;/