Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

plan na przyszłość

Polecane posty

Gość gość

hej :-) Chciałbym poznać waszą opinię na temat mojego plany: we wrześniu razem z moją przyjaciółką planujemy wyjechać za granicę do pracy na rok, chcemy przez ten rok uzbierać pieniądze aby potem otworzyć własny biznes(myślimy o sklepie z ubraniami), tylko że problem stwarzają moi rodzice ponieważ oni chcą żebym poszła na dzienne studia, bo uważają że na zaocznych sobie nie poradzę. Osobiście chciałabym się usamodzielnić, wyprowadzić z domu zacząć zarabiać na siebie. Co mam zrobić??

Gość gość
jak wyglada sprawa z jezykiem ? masz pewna prace czy jedziesz w ciemno ?

Wyjazd za granicę to nie taka bajka, jak może się wydawać. Wypadałoby,żebyście obie znały język, rozejrzały się za mieszkaniem i upewniły się, że umowa o wynajem będzie dla was korzystna. Potem szukanie pracy. Nie radziłabym jechać w ciemno, pracodawcę jest dobrze wcześniej sprawdzić (choćby to, czy jest wypłacalny i czy zapewnia ubezpieczenie zdrowotne obcokrajowcom). Samodzielne życie za granicą może was przerosnąć, jeśli do tej pory nie próbowałyście go nawet w Polsce. Przy okazji, teraz jesteście w najlepszym wieku na studia, a bez wykształcenia nie będziecie miały z czego życ, jeśli was sklepik nie wypali. Mogłabym się tak rozpisywać na wiele stron. Jeżeli chcecie zarabiać, to wybierzcie studia zaoczne i skorzystajcie z programu 'inkubator' ,który zapewnia dotację dla studentów na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.

Gość gość
znajoma mieszka w anglii, a angielski znam komunikatywnie

Gość gość
Komunikaty w nie? Musisz znać biegle. Inaczej nie zrozumiesz połowy co do ciebie mówią. Angielski jest oparty na aluzjach.