Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze oduczyc noszenia syna na rekach

Polecane posty

Gość gość

Syn ma dopiero 2miesiace a juz nauczyl sie noszenia na rekach. Grzeczny jest tylko jak sie z nim chodzi i to najlepiej w pozycji pionowe. Moje nogi juz nie wytrzymuja, wieczorem to juz nie czoje stop;( powiedzialam koniec i chce go oduczyc ale to nie takie proste. Nie nosze juz 2godziny i przez te 2 godziny byl ciagle placz, teraz sy zasnol z wycienczenia. Oczywiscie nie zostawialm go samopas tylko lekko bujalam na rekach ale na siedzaco. Jejku nie wie ile tak wytrzymam, bo ile moze trwac takie oduczanie?? Prosze o wsparcie i jakies rady

a czy Ty byś chciała leżeć ciągle i patrzeć się w sufit? Dziecko jest ciekawe, dzieci uczą się poprzez patrzenie co robią dorośli. Jak ma się uczyć leżąc w łóżeczku? Kup sobie chustę, odciążysz kręgosłup i będziesz miała dwie ręce wolne. Chyba że wolisz dawać się dziecku wypłakać ale wtedy traci zupełnie zaufanie do własnej matki.

Gość gość
Ja tez uważam że dziecko w tym wieku jest ciekawe swiata i dlatego chce byc na rekach . Dodatkowo potrzebuje kontaktu z matka. Zainwestuj w chuste albo w nosidlo sa juz dla takich maluchow.

Gość gość
tak, 2 miesieczniak jest ciekawy świata. macie wy rozum? nauczyła dziewczyna noszenia na rękach i ma. może spróbuj zainwestować w bujaczek?

Gość gość
a może prostu chce się przytulać, być blisko mamy?

Gość gość
Moje dziecko w tym wieku lubilo patrzec na to co jest wokoło. Wiec mozna powiedzieć że bylo ciekawe swiata.

Gość gość
To ja autorka. Moje dziecko jest ciekawe bo rozglada sie w okolo jak go nosze, nie chec wykluczyc noszenia calkowicie tylko strasznie bola mnie nogi i stopy od chodzenia. Bliskosci mu nie brak bo tak jak pisalam trzymam go na rekach tylko nie chce tyle nosic. Lezaczki bujaczki mam nawet 3 i syn wysiedzi w nich max 5minut. Problemem jest tez to ze on bardzo malo spi bo ok 10XPo 10minut w tym czasie ja nawet sie nie zdrzemne nie mowiac juz o ugotowaniu obiadu. Wiec moj dzien wyglada tak z od 6 do 8 bez 1,5godziny non stop chodze:/ wiem ze sam nauczylam ale musze to koniecznie zmienic bo wymiekam. Na razie syn wazy ok 5kg wiec nie tak duzo ale jak podrosnie to i kregoslup mi siadzie;(

Gość gość
Moj tez taki byl. Malo spal i lubil byc na rekach. Jak musialam zrobic obiad to wsadzalam do lezaczka i gotujac duzo do niego gadalam i pokazywalam. Jak i to nie pomagalo to wlaczalam okap , po kilku minutach spał :-)

Gość gość
a jak bedzie miec 8 miesiecy to tez bedzie nosic w chuscie? probuj go odkladac do lożeczka lub bujaczka. może jakaś karuzela, połóż zabawki, zeby na nie patrzył. bądź blisko ale staraj się nosić coraz mniej. przytula się przecież w czasie jedzenia, można wziąć na ręce, ale nie ciągle... za chwilę będzie chodzic z maluchem sikać, bo nie będzie mogła go odłożyć...

jak będzie miało 8 miesięcy to będzie już prawdopodobnie siedziało i może raczkowało. Więc będzie chętnie spędzało czas na podłodze. Teraz jest zpełnie niesamodzielne i potrzebuje matki.

Gość gość
g***o prawda - jak bedzie mial 8 miesięcy to ona będzie wtedy non stop z nim siedziała na tej podłodze bo bedzie ryk, że mamusi nie ma obok. trzeba przyzwyczajać dziecko że samo zostaje na moment, a nie że ciagle ktoś nad nim ślęczy. moj syn nie byl wogole prawie noszony, owszem był przytulany, brany na kolana, ale spał sam u siebie w lożku od początku. dzieki temu ma teraz 11 miesięcy i od zawsze potrafił sam (w bujaczku lub łóżeczku) zostać na 20 minut i sie pobawić, a ja w tym czasie mogłam coś zrobić. a jak bedziesz non stop z dzieciakiem siedzieć to potem oszalejesz. jak już pisałam - sikać nawet z dzieckiem.

Gość pierwsze słyszę
g***o prawda :) Mój synek był noszony non stop w chuscie pierwsze 3 miesiace swojego zycia. Zaraz potem wedrowal ze mna po calym mieszkaniu w gondoli lub lezaczku bujaczku, nawet jak bralam prysznic byl ze mna w łazience. Nigdy nie mialam problemu płaczu dziecka, bo bylo zawsze ze mna, ciagle mnie widzialo, czulo sie bezpiecznie. W domu moglam zrobic wszytsko. Dzis maly ma dokladnie 8 miesiecy i 5 dni , nauczyl sie pełzać. I zaczyna chodzic swoimi sciezkami, rozkladam zabawki na dywanie i ide np robic obiad. Dziecko za mna nie placze , bawi sie samo .Jak sie zmeczy, marudzi - biore nadal do bujaczka lub na krzesedlko do karmienia, siedzi kolo mnie i jst szczesliwe. Cos Ci powiem autorko- dziecko nie musi sie uczyc noszenia czy bujania.ONo sie tego nauczylo w Twoim brzuchu i nie rozumie dlaczego nagle mamy nie ma blisko, dlaczego jest samo w pokoju, dlaczego sie nic nie buja. Postaw sie w jego sytuacje i zrozum, ze taki maluch potrzebuje mamy. MAMY NON STOP. Ale to krótki okres, kazde dziecko z tego wyrasta

Gość gość
Ja już nie pamiętam jak to u mnie było. Trochę był noszony ale nie cały czas. Dosyć często kładłam go do bujaczka i starałam się żeby nie był jednak pozostawiony samemu sobie tylko jakoś go czymś zajmować, a to pokazywałam gadającą zabawkę, a to mówiłam coś do niego, codziennie brałam do kuchni i sprzątając mówiłam do synka co własnie w tej chwili robię i dlaczego. Dzięki takiemu zagadywaniu dziecko było skupione na sytuacji. Czasem jak dziecko wyjątkowo marudziło a ja musiałam pilnie coś zrobić to włączałam mu odkurzacz żeby szumiał i wtedy uciszał sie

Gość gość
"tak, 2 miesieczniak jest ciekawy świata. macie wy rozum? nauczyła dziewczyna noszenia na rękach i ma. może spróbuj zainwestować w bujaczek?" Oczywiście że jest ciekawe świata oczywiście na poziomie 2miesięcznego niemowlaka. Co chcę przez to powiedzieć, a no żeby utrzymywać cały czas kontakt wzrokowy i słowny z dzieckiem. Nie oznacza to że trzeba go nosić. Bujaczek by się przydał z tym się z zgodzę. Ja bez bujaka nie mogłam się obyć, bo ręce miałam odciążone a dziecko z bujakiem mogłam ustawiać w dowolnym pomieszczeniu w którym akurat byłam. Nawet jak miałam akurat do kibla wyjść na dwójkę to synek na korytarzu w bujaczku leżał i widział mnie i mu mówiłam co robię a nawet prysznic tak brałam

Gość gość
Autorko, jesli Twoje dziecko ma 2 miesiace to jest okolo 8 tygodnia, wiec najprawdopodobniej przechodzi skok rozwojowy i chce byc przy mamie, bo widzenie swiata (doslownie kolory, ostrosc) mu sie g***townie zmienia. Moze byc rowniez tak, ze cierpi na refluks - podchodzenie tresci i w pozycji lezacej bardzo go to drazni i stad ryk. Refluks nie objawia sie zawsze ulewaniem badz wymiotowaniem, czasami aspiracja tresci jest niewidoczna. Jesli uspokaja sie w pozycji pionowej, faktycznie moze tak byc. Proponuje chuste lub nosidlo. Teraz ladna pogoda sie zaczyna, poki jest lekki pakuj go w nosidlo, na nogi wygodne buty i spacerujcie po parkach, skwerach itd.

Gość gość
chusta odciąża kręgosłup....a to dobre.....