Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

noworodek. błagam o pomoc

Polecane posty

Gość gość

jestem mamą miesięcznego chłopca. od kilku tygodni o 6 rano zaczyna płakać, prężyć się, stękać przy gazach ponieważ nie może kupy zrobić. na początku trwało to 3h i kończyło się kopą. teraz do 1,5 h a dziś jest godzina 12.30 i nadal nic płacze i śpi na przemian. dodam że tyko rano robi i przez cały dzień i noc już nic. rozmawiałam z połozną ona twierdzi że to normalne ale dla mnie nie ze tak dziecko cierpi. dodam ze karmię piersią i ściagam laktatorem. daję mu herbatkę koperkową. gdy pije moje mleko strasznie płacze i się pręży. jem tak jak powinnam żadnych ostrych itp itp. sama nie wiem czemu tak jest. dodam że do tego strasznie ulewa chlusta mlekiem. pomóżcie mi co mam zrobić żeby tak się nie męczył . może przejść na melko mm ??

Gość gość
może zrezygnuj z nabiału. Alergia na białko krowie, jajka - to jedna z najczęstszych problemów brzuszkowych u niemowląt.

Gość gość
U nas pomógł esputicon

Gość gość
no normalne -kolki ma. Układ pokarmowy dojrzewa. Przejście na mm nie rozwiąże problemu bo dzieci karmione mm też mają kolki.

Gość gość
dodam jeszcze ze po mleku moim ma odruchy wymiotne.

Gość gość
Ja też podejrzewam, że to może być alergia. Odstaw wszystko co mleczne i jajka i zobacz. Dietę trzeba trzymać 2 tygodnie żeby sprawdzić rezultaty. U nas było to samo plus problemy ze skórą.

Gość gość
wg nie jadlam nabiału przez jakieś 3 tyg to położna mnie opieprzyła . kazała jesć normalnie z umiarem. a co z ulewaniem ? zaparciami bolesnymi bączkami?

Gość gość
może to refluks?

Gość gość
Tak do kolki polecam krople SabSimplex oraz prebiotyk Biogaja. Moja córka nie miała kolek nie wiem czy to zasługa w/w kropli czy tak musiało być.

Gość gość
ma krostki na policzkach takie z białymi czubkami położna mówiła ze to od proszków do prania i ze go nosimy i dlatego je

durna położna. Krostki to trądzik noworodkowy, minie sam. Możesz przemywać twarz wacikiem zamoczonym w oliatum, u mojej córki pomogło i po kilku dniach krostki zeszły. karm dalej piersią, jedz wszystko na co masz ochote. Odstaw herbatę koperkową bo niekiedy daje odwrotny efekt (zaparcia). Kup w aptece windi i stosuj gdy synek będzie się napinał i nie będzie mógł zrobić kupy. Pomaga od razu.

Gość gość
mam krople delicol i myślę że dzięki nim nie pręzy się przy gazach. u was też dzieciaczki robiły kope raz na 24 h? też tak myślę że refluks coś można zaradzić na to?

Gość MamaMM
Witam, skonsultuj to koniecznie z lekarzem. mogę tylko podpowiedzieć, że zdarza się czasami u maluszków nietolerancja laktozy (cukru zawartego w mleku mamy). Dziecko go nie trawi i stąd problemy. W takim przypadku wystarczy podać modyfikowane mleko bez laktozy (z przepisu lekarza). Niestety wtedy nie karmi się piersią. Moja znajoma miała podobną sytuację i okazało się, że to właśnie alergia na laktozę.

Gość gość
no dziwna ona jest bo przychodzi na patronaże i raz mowiła ze od gotowanej marchewki ma zaparcia a za drugim razem że od surowej ...

Gość gość
właśnie w tych kroplach jest laktoza!!56,9% i jest już prawie 13 i kopy nadal nie zrobił a kropelki podaje od wczoraj

Gość gość
jak lekarz stwierdza nietolerancję?

Gość gość
. Moje młodsze tak miało, że konsystencja mojego mleka była dla dziecka za luźna Co kolejne karmienie to szybciej, z tym że moje urodziło się z wagą 4,5 kg, szybko przybierało na wadze, a problemy z odrzucaniem pokarmu zaczęły się w 3-cim miesiącu życia. Zaznaczam, że jadłam jakbym była na diecie odchudzającej, żadnego nabiału, słodyczy smażonego, mleko było tłuste, a pomimo to.

Gość gość
Mozesz podac probiotyk bio gaia. Jest naturalny . Ja podawalam swojemu dziecku jak wlasnie byly problemy z brzuszkiem. Karmilam piersia.

Gość gość
Ale my nie mamy laktozy, tylko laktazę. Nietolerancja może byc po wypicie przez mamę mleka słodkiego.

Gość gość
Chyba nie stwierdza. Trzeba odstawić podejrzany czynnik alergogenny i obserwować reakcję. Zaparcia są od gotowanej marchewki a nie surowej. Windi to nie sposób, dziecko się tylko przyzwyczai, a przecież ciągle nie da się tego stosować. To tak jak z termometrem.

Gość gość
kur.. sama już nie wiem co robić ...

wcale nie trzeba przechodzić na mm. Wystarczy odciągać mleko I fazy w którym najwięcej laktozy.

Gość gość
A masz dobrego pediatrę? Ja bym z tym poszła. Trochę bym się bała tak odciągać mleko, bo przecież dziecko musi też pić. Możliwe, że to faktycznie może pomóc, ale wtedy chyba należałoby podawać coś do picia dodatkowo?

Gość gość
A jak zamiast z polozna porozmawialabym z lekarzem.

Przede wszystkim nie słuchaj rad aby odstawić od piersi. Bo jeżeli Twój syn ma problemy z układem pokarmowym, to karmienie piersią jest dla niego najlepsze i najłagodniejsze dla delikatnego układu pokarmowego. MM dużo ciężej się trawi i możesz tylko pogorszyć jego dolegliwości. To jest normalne. Dziecko rodzi się z niewykształconym układem pokarmowym. Zrobienie kupy sprawia wielu trudności. Weź dziecko na spacer i zajdz do apteki po windi. Dziecko od razu poczuje ulgę i skończy się płacz i ból.

A co lekarz powie? Syn ma kolki i nie ma na to leku. Trzeba przeżyć.

Gość gość
to znaczy jak odciągać ? nie wiem czy dobry bo mieszkam w nowym dla mnie mieście( u męża) i ciężko powiedzieć czy dobry

Gość gość
Lekarz stwierdzi czy to alergia czy kolki. Napewno nie bedzie nanawial do odstawienia od piersi bo to bylby duzy blad. Przeanalizuje diete matki i powie co ma dokladnie wykluczyć.

Gość gość
Lois, zgadzam się, że nie należy odstawiać od piersi. A lekarza proponuję, bo takie na własną rękę kombinowanie nie wydaje mi się za fajne. Może nie trzeba z tym specjalnie lecieć, ale warto zapytać na kolejnej wizycie, ot, żeby też wiedział co się z dzieckiem dzieje. Niemniej, wydaje mi się, że to są typowe kolki. Jednakże dieta może pomóc, warto się przemęczyć 2 tygodnie. Jak nie pomoże, to przynajmniej będziesz miała czyste sumienie. U nas dieta bezmleczna się sprawdziła w 100%. Teraz mały ma 5mcy i ja stopniowo wprowadziłam nabiał z powrotem. Jak na razie nic się nie dzieje.