Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość totalniezalamanamama30

przerwanie ciąży po 20 tyg

Polecane posty

Moja niunia ma wadę serduszka lekarze na każdej wizycie mówią tylko zle wieści najpawdopodobniej będę musiała podjąć decyzję o przerwaniu ciąży nie wyobrażam sobie tego Ale lekarze nie dają nadziei, mam już dwie corcie i miałaby być trzecia jestem totalnie załamana dziewczynki nie moga się doczekac nie wyobrażam sobie tego wszystkiego ;(

Gość gość
Nie rób tego. Czasem lekarze mogą się pomylić, może zdarzy się cud, nie odbieraj szansy dziecku.

Gość popopopo
Zyj i daj zycz innym

Gość gość
ciążę można przerwać do 21 tygodnia, tak więc raczej już nie zdążysz

Gość gość
bardzo ci wspolczuje, ale uspokuj sie zbierz wszystkie wiadomosci o wadzie jakie ma twoje dziecko, przeanalizuj, dopytaj sie lekarzy i ocencie realne szanse przezycia porodu przez dziecko i zycia w przyszlosci, zastanow sie czy bedzie ci latwiej gdy dziecko umrze przy porodzie, czy w wieku paru miesiecy, czy jest to wada do leczenia po urodzeniu, o wszystko sie pytaj i szukaj informacji. wtedy bedziesz mogla z czystym sumieniem podjac decyzje. wiem ze moj post jest bardzo suchy i malo empatyczny, ale wiem tez ze matce ciezko jest myslec i analizowac bez emocji i czasem potrzeba wyluskac fakty aby ruszyc sie z miejsca.

Dziś zostały rozwiane wszystkie moje nadzieje na lepsze jutro. Wada jest nieuleczalną ..najłatwiej powiedzieć ZABIJESZ tak wiem o tym Ale wole żeby mała nie cierpiała do końca życia prócz wady są też inne choroby więc lekarze nie mają dobrych wieści..

Chciałam się tylko wygadać w trudnej sytuacji nie życzę nikomu takich decyzji..kochasz najbardziej na świecie nosisz dbasz nie możesz się doczekać a tu nagle musisz zadecydować o śmierci największego skarbu jaki możesz mieć..ból nie do opisania tak wiem że zabije że do końca życia patrząc na siebie w lustrze będę widziała mordercę.. ;( bardzo bym chciała być w innej sytuacji ale Bóg wystawił nas na próbę pomyślcie jakbyście wy się zachowali wiedząc że wasze maleństwo jest śmiertelnie i nieuleczalnie chore czy czekaly byście aż samo umrze w cierpieniu a może chcielibyście z miłości ulżyć maleńkiej istocce

Gość gość
a ja nie powiedzialabym ze zabijesz tylko jesli ci to pomoze- uratujesz, od bolu, cierpienia, meczarni, ty jako matka musisz zadbac o dzieci ktore juz masz. porozmawiaj ze swoim mezem, musisz miec wsparcie. nie bierz do siebie tego co powiedza inni, bo to nie oni stoja przed wyborem. mysle ze wiele matek chorych dzieci nigdy sie nie przyzna ze mogly podjac inna decyzje niz urodzic chore dziecko bo to nie jest akceptowane przez spoleczenstwo, a ja podziwiam matki ktore podjely taka decyzje aby zadbac o dobro calej rodziny i aby nie dopuscic do cierpienia kolejnej istoty.

Gość gość
Musisz spojrzeć na to z drugiej strony. Nie myśl o tym w kategorii morderstwa. Pomyśl o tym,że uratujesz dziecko od bólu i cierpienia a siebie i rodzinę na widok chorego i ciepiącego dziecka. Nie napisałaś jaki rodzaj to wady,ale uważam,że lepiej zakończyć ciążę teraz niż nosić pod sercem dziecko przez 9 miesięcy i stracić jej po urodzeniu.Wiem,że boli sama mam 2 dzieci,ale przeanalizuj wszystko na spokojnie.

Gość gość
a myślisz, ze jak teraz przerwiesz ciążę to nie będzie cierpiała? będzie, a jak urodzisz i nawet umrze to chociaż poczuje, że była kochana byłam w takiej sytuacji, moje dziecko żyło kilka godzin po porodzie, ale umarło przy mnie i przy swoim ojcu, a te kilka godzin było dla nas bardzo ważne

Gość gość
co to za wada? na poprzednimusg wady nie widzieli? to dziwne bo powazne wady serca u płodu sa widoczne duzo wczesniej

Gość gość
Dziecko w 20 tc ma 14-16 cm, wazy około 250 g. Obejrzyj film "Niemy Krzyk". Pokazuja tam aborcje na usg. Dziecko zostaje zywcem rozerwane na strzepy-taka prawda. Mi tez lekarz wmawial jakies straszne choroby dziecka, nawet go nie sluchalam. Wlasnie w tym momencie trzymam przy piersi pięknego, zdrowego syna. Ma tylko szmer kolo serca, kardiolog powiedział, ze z tego wyrośnie. Takich pomyłek lekarzy sa tysiące.

Gość gość
hmmm używasz słowa ulzyc w cierpieniu....widzialas jak wygląda aborcja.....to na pewno nie jest ulga :(

Gość gość
mojej koleżanki córka też miała umrzeć w cierpieniu zaraz po urodzeniu. Teraz ma 4 latka, jest pod opieką kardiologów, nie miała nawet operacji.

Gość gość
Boże wspólczuję ci :( ja swoje straciłam krótko po porodzie, wiem jaki to ból, przytulam Cię mocno..

Gość gość
terminacja ciazy nie wyglada jak aborcja co za bzdury!!!!to jest po prostu wywolanie porodu,dziecko rodzi sie normalnie po prostu po urodzeniu umiera....smutne to te co porównują terminacje do aborcji nie maja zielonego pojecia autorko podejmij słuszna decyzję ,upewnij sie co do wady serca bo dzis sa naprawde ogromne mozliwosci leczenia dziecka od razu po porodzie a nawet włonie matki,moze inna klinika,szukaj wszedzie wady serca się operuje,

Gość gość
nie piszcie o rozrywaniu, bo tu chodzi o wywołanie porodu, dziecko się urodzi i umrze w cierpieniach w trakcie lub po porodzie, czasami pożyje kilka dni jako skrajny wczesniak, jezeli beda chcieli go ratowac, no chyba ze odloza na stolik zeby samo umarlo

Gość gość
piszesz,ze dziecko ma tez inne wady,to ni robiłas prenatalnego usg w 12 tygodniu czy co??????nie rozumiem,chyba nie wiesz tego od wczoraj! takie wady wykrywa sie w 12-13 tygodniu ciązy!jest tez amniopunkcja ,no bez przesady ,wg mnie wiedziałąś wczęsniej,to po co czekałas tak długo z decyzją?nie pojmuje

Gość gość
17.37. Niemy krzyk to bzdura, zwyczajna manipulacja, zdyskredytowana jakies 20 lat temu. Ksiazki medyczne poczytaj zamiast czerpac wiedze z youtube albo wikipedii.

Gość minia8888
Ciaze mozna przerwać do 22 tc. Jesli jest to wada nieuleczalna i dziecko moze nie przezyc porodu albo umrzec zaraz po porodzie uwazam, ze lepiej zakonczyc to cierpienie-i dziecka i calej rodziny. Jesli jednak istnieje szansa, ze dziecko bd normalnie funkcjonowac ale tylko z lekami- radze urodzic.

Jutro 23ci tydz a o wodzie dowiedziałam się ok 2 tyg temu wcześniej się nie da wykryć wady serduszka niunia ma pół serduszka podejrzewają zespół Downa i inne chorobska o których mam się dowiedziec na badaniu w następnym tygodniu ..wiecie co to ja będę cierpieć z tym malenstwem jeśli je urodze chore nie wy ..ten kto przechodził przez coś. Takiego wie o czym mowa a ci co mają z górki będą mi tu od aborcji wypisywać

Wciąż mam nadzieję ze to tylko zły sen... To nie zabicie dziecka bo go nie chce porostu ratuje od cierpirnia niestery da to cierpienie nam

Gość obolalamama
wspolczuje ci autorko i to bardzo. sama mialam informacje od lekarze ze moje dziecko ma prawdopodobnie ZD. poszlam do innego lekarza ktory na szczescie zaprzeczyl i wykluczyl po dodatkowym tescie PAPPA. u mnie okazalo sie ze pierwsze usg bylo robione na kiepskim sprzecie i dlatego gin nie widzial kosci nosowej. dwa dni przeplakalam - wiem co czujesz... ja bylam pewna ze nie usune. ale ciebie nie oceniam. trzymaj sie. sciskam cie mocno.

Gość gość
wady serca i zespol downa wykrywa sie w badanie prenatalnym w 12-13 tygodniu! nie gadaj,ze wczesnoiej sie nie dało! połowa serca mówisz? to byloby widoczne w 12 tygodniu na usg ale pewnie nie zrobilas! 23 tydzien to na terminacje juz za pózno,cos krecisz bo lekarze na pewno by ci o tym powiedzieli

Gość gość
kobieta chciala sie wygadac, wywalic zal i bol a tu grupa moralizatorska sie wciela, to jej wybor i nic nikomu do tego, ja nie potepiam nikogo za jego wybory, a tym bardziej nie atakuje wypowiadajac wlasne poglady. to co teraz napisze moze byc bardzo brutalne ale usuniecie ciazy, wywolanie wczesniejsze porodu w przypadku stwierdzonych wad rozwojowych ktore uniemozliwia w zyciu normalne funkcjonowanie dziecku jak i jego rodzinie, wady ktore beda powodowac bol fizyczny, a takze jesli te wady beda mialy wplyw na realny kontakt z otoczeniem- dziecko nie bedzie rozwijac sie umyslowo sa wystarczajacym powodem aby taka ciaze przerwac. a jesli ktos uwaza ze plod-dziecko, na tym etapie czuje w takim rozumieniu jak odczuwa dziecko z donoszonej ciazy, czlowiek dorosly, niech poczyta o rozwoju. dziecko z 21 tygodnia ciazy nie bedzie odczuwalo tak jak bedzie czulo swoje ograniczenia po urodzeniu.

Gość gość
do poprzedniczki owszem wygadala sie ale ona jest w 23 tyg,i pisze ze dopiero wie o wadzie od 2 tygodni,uwazam,ze to niemozliwe,zeby lekarz nie widzial wczesniej ,ze dziecko ma tylko 1 komore serca1 niewiarygodne,takie wady wykrywa sie w 12 tyg ciazy, podejrzenie o zespol downa takze autorka nie jest wiarygodna co nie zmienia faktu,ze sytuacje ma trudną i o terminacji w 23 tygodniu moze zapomniec

Gość gość
a ja uwazam ze autorka mogla sie dowiedziec niedawno o takich wadach a to z prostych przyczyn- mogly byc najpierw podejzenia, dodatkowe badania na ktorych wyniki trzeba bylo czekac, a do tego znajac sluzbe zdrowia i czas oczekiwania na badania w Polsce, jak rowniez nie w kazdym gabinecie jest dobry sprzet do usg. poza tym autorka nie napisala calej swojej historii medycznej aby mozna bylo ocenic jej problem i podejscie na podstawie paru zdan o stanie faktycznym

Gość gość
aborcja czy terminacja ble ble ble to zawsze jest ZABICIE DZIECKO koniec i kropka !!!!!!!!