Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiii

w co ubrać dziecko po porodzie

Polecane posty

Gość wiii

niedługo rodzę, jako że to moje pierwsze dziecko jestem kompletnie zielona co i jak zastanawiam się co naszykować do ubrania dla dziecka zaraz po porodzie w walizce spakowałam kilka różnych rzeczy wg wyszukanych w necie list ale zastanawiam się co naszykować do ubrania zaraz po porodzie, wiem że niedrapki i czapeczkę cienką plus pampera i rożek trzeba dać (na stronie szpitala tak pisze) ale zastanawiam się jakiego pajaca dać. spakowałam i cienkie i grubsze pajace i teraz nie wiem który dać do ubrania, czy ten grubszy, bo dziecko nauczone do wyższych temperatur panujących w brzuchu czy ten cieńszy bo niby w szpitalu gorąco plus ten rożek jeszzcze.. jak radzicie doświadczone mamy? co będzie lepsze? grubszy czy cieńszy pajacyk?

Gość cuurkoo rybaka
w inkubator 🖐️

Gość gość
Z doświadczenia powiem, że zakłądałam kaftanik + pampers i dziecko zawinięte w rożek. Przy zmianie pampersa nie musisz rozbierać.

Gość gość
W szpitalu najlepszy jest kaftanik. W domu się nie sprawdzi, ale w szpitalu tak. Jeśli dziecko będzie zdrowe, spędzisz w szpitalu 2 doby, jeśli będzie miało żółtaczkę, to będzie naświetlane (tylko w pieluszce). W szpitalu przed te 2 doby dziecko ciągle jest przewijane (dużo kupy robi itp.), jest rozbierane do kąpieli, szczepień, badań itp. Nie ma sensu, żeby dziecko miało na sobie jakieś body czy pajace. Zwykły kaftanik wystarczy. Nie wiem, jak u Ciebie w szpitalu będzie, ale u mnie dziecko zwijali w pieluszkę tetrą (tak ciasno, moje dziecko nie lubiło) i w szpitlany kocyk,- ala rożek. Ponieważ mojemu dziecku nie podobało się, że jest tak ciasno zawinięte - nie chciało mieć aż tak skrępowanych rąk- to założyłam kaftanik i zawijałam w ten kocyk (rodziłam w styczniu). Więc ie przesadzaj z tym, że w kwietniu czy w maju dziecko Ci zmarznie, bo założysz cienkie ubranie. Bez przesady. Więc łatwy dostęp do pieluszki jest istotny. Rozwiniesz sobie rożek i już masz pieluszkę. Łatwo i szybko.

ok, dzięki za podpowiedzi :) mam narazie spakowany jeden kaftanik, w takim razie muszę dołożyć jeszcze ze dwa

Gość gość
Mi się wydaje,ze sam kaftanik to za mało. Moja corka miala body z krótkim rekawem i bawelnianego pajaca zaraz po porodzie. Później różnie: body na dlugi i spiochy albo polspiochy. I to tego rożek,czapka i niedrapki

Gość gość
Ja przygotowałam body kaftanik śpiochy i czapeczka i w to pielęgniarki ubrały otuliły w koc i rożek . Musisz to mieć . W szpitalu gdzie rodziłam kapały dziecko dobrze jak będziesz miała 3 takie zestawy ubranek

Gość gość
Za mało?? Przecież będzie w kaftaniku i w rożku. To spokojnie wystarczy. Rożki są ciepłe, a w szpitalach gorąco (do przesady, kto tyle w domu ma stopni). Ja rodziłam w styczniu, akurat trafiliśmy do najzimniejszej sali (lekarze się zastanawiali, co tak zimno) i jakoś dziecku nic nie było. Ja kaftaników w domu w ogóle nie używałam. Ten jeden dostałam i tak go wzięłam do szpitala tylko. I wystarczyło.

Gość gość
JEzu.. co Wy robicie tym dzieciom??? Body, kaftanik, śpiochy, czapeczka, koc i rożek? A potem się wszyscy dziwią, że im dzieci chorują! Ludzie.. sami się tak ubierzcie. Moje dziecko było malutkie.. .. waga 2800, chudzina taka. I jakoś nie zmarzł. Dajcie spokój. Czapka to może jest potrzeba w 1 dobie, ale później? po co?

czapeczka to po kąpieli pierwszej jest zakładana z tego co wiem,a potem to wiadomo że nie będę w niej dziecka trzymać, tym bardziej że w szpitalu jest 27stopni naszykowałam kilka rzeczy, najwyżej dopytam po porodzie co Mąż ma dla Małej dać do ubrania a potem to już sama pewnie będę widziała w co mi najlepiej będzie Ją ubierać po prostu nie wiem na pierwszy raz co dać

Gość gość
Ja co prawda rodzilam w październiku ale pogoda byla zblizona do tej jaka jest teraz. Byl ubrany w kaftanik, pajacyk i owiniety w cienki kocyk. Na głowę czapka. Dziecku musi być cieplo po porodzie bo w brzuchu mial 37 stopni i nawet jak w szpitalu jest 27 to dla noworodka zaraz po narodzinach to za zimno.