Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmęczona nerwicą

Nerwica na tle religijnym, pomocy!

Polecane posty

Gość zmęczona nerwicą

Od kilku lat choruję na nerwicę lękową i natręctw. Rok temu doszła mi nerwica na tle religijnym. Zaczęło się od bluźnierstw w myślach przeciwko Bogu, Matce Boskiej, w ogóle przeciwko religii. Nie chciałam ich, ale one same mnie nachodziły. Później miałam wrażenie, że naprawdę mam uczucia przeciwko Bogu i religii. Później, gdy minęły, zaczęłam mieć bluźnierstwa połączone z uczuciem, że może chciałam tak powiedzieć, że może tak myślę i jedno słowo ''odrzucam'' ich nie usuwało. 2 dni temu mama oglądała religijny film, ja z oczywistych względów go nie oglądałam, ale słyszałam, co w nim mówią i znowu nachodziły mnie myśli. Odrzucałam je przez kilkanaście minut, aż w końcu naszło mi na myśl słowo obrażające Boga, które samo w sobie jest śmieszne. Wtedy zaczęłam się śmiać, co prawda tylko w myśli, ale śmiałam się. Teraz od 2 dni mam wyrzuty sumienia, że zaśmiałam się z bluźnierstwa i nie wiem, czy mogło to być spowodowane nerwicą, czy jednak nie.

Gość gość
Chcesz usłyszeć : -niech zaprowadzą cię do egzorcysty. Jest wile możliwych przyczyn takich zachowań, ale doradzanie na tym forum, przez ludzi zajmującymi się takimi sprawami na poważnie jest nie stosowne. -znawca zjawisk paranormalnych ,jasnowidz.

Gość zmęczona nerwicą
Nie chcę usłyszeć, że powinnam iść do egzorcysty. Napisałam tutaj, bo być może ktoś ma lub miał podobny problem i może mi coś doradzić.

Gość gość
Hej! To normalne. Znam terapeutę, który może Ci pomóc. Skontaktujmy się.

Gość gość
Moze po prostu masz dosc katolickiej opresji i tego calego zacofania. Twoja podswiadomos daje ci sygnal, zeby znalesc wlasna droge, znacznie sensowniejsza. Przestan sie udreczac i zacznij myslec logicznie. Pierwszy krok juz zrobilas. Gratulacje.

Gość gość_przypadkowy
To o czym piszesz jest mi znane z autopsji. Kiedyś nie dawało żyć, ale teraz jest znacznie lepiej. Częściowo pomogła również wizyty u psychologa chrześcijańskiego (miałem jedynie 10 wizyt). Głównym powodem zmiany na lepsze była zmiana sposobu postrzegania Boga. Zrozumiałem, ze Bóg kocha mnie juz teraz takiego jakim jestem. Słabego, niedoskonałego. Sam z siebie nic nie mogę uczynić, a jedynie wszystko zależy od Miłosierdzia Bożego. Myślę, ze mało prawdopodobne byś była opętana. W pierwszej kolejności polecam wizytę u psychologa, najlepiej chrześcijańskiego lub spowiedź, koniecznie u zakonnika. Dla mnie przełomowa była spowiedź. Dominikanin wskazał mi drogę. Przedstawiłem pokrótce przyczyny mojej nerwicy-chęć bycia doskonałym. Nerwica to nie choroba psychiczna, tylko emocji. Dotyka ludzi wrażliwych. O ludzie wrażliwi mają ogromne predyspozycje. Pomaga w wyjściu z tego otwarcie się na innych, a nie zamykaniu na sobie. Tak w mega skrócie. Co jeszcze chciałabyś wiedzieć. Może stwórz jakiegoś maila na potrzeby Kafe, ja napisze do Ciebie i będziesz miała kontakt, aby w razie czego o coś zapytać.

Gość gość
Rany ile tu omamionych idiotow.

Gość gość
Gościu_ przypadkowy, ja bym chciała porozmawiać na priv. Podaje maila: ma.asny@onet.pl