Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak jest u was ze swieceniem palm na kazdej mszy sa swiecone

Polecane posty

Gość gość

u nas byly o 10.30 - dzieci na 12sta przyniosły tez palmy (masz dla dzieci) i ksiadz dosadnie zwrocil im uwage ze swiecenie bylo o 10.30 to po co przyniosły teraz

Gość gość
Nie chodzę do kościoła od dawna, ale nie wydaje mi się, żeby coś się zmieniło. Z tego, co się orientuję, to tyle ile było mszy, tyle razy święcono palmy. Skoro niedziela jest palmowa, to jak to ma byc inaczej? Jakiś dziwny kościół. Skoro ktoś idzie w niedzielę palmową do kościoła, to najczęściej z palmą. Więc nie rozumiem. Macie kilka mszy i na 1 było święcenie? Co to za "nowe" zwyczaje?

Gość gość
U mnie w kościele jest święcenie na każdej mszy.

Gość gość
Oczywiście, że na każdej mszy jest święcenie.

Gość gość
Moj syn był na 11 i nie było święcenia palm za to godzine wczesniej były bo sąsiad mu mówił.

Gość gość
u mnie święcenie przed każdą mszą

Gość gość
Nie chodzę do kościoła, ale z ciekawości sprawdziłam na stronach internetowych w "mojej" parafii i w tej, do której należałam jako dziecko (to samo miasto). Bo zawsze było, że na każdej mszy i dziwne to, co napisałaś. I tak: wobecnej święcenie palm było (będzie) podczas każdej mszy, w byłej: przed każdą mszą, a rano, o 11 była procesja z palmami wokół kościoła.

Gość gość
No widzisz.. chyba czas uświadomić księdza, że on jest dla parafian, a nie parafianie dla niego. Jeśli jest niedziela palmowa, to święcenie palm powinno być podczas każdej mszy.

Ja byłam przekonana że w KAŻDEJ parafii odbywa się święcenie palm na każdej mszy :D . Chociażby dlatego że w mojej mieścinie mamy 3 parafie i wszędzie jest tak samo.

omg ..co parafia to inne zwyczaje katolickie? już sie chyba w doopie poprzewracalo KK ,ze swoje widzimisię ustanawia każdy kościół z osobna zamiast kierować się jednym i tym samym. Najwyraźniej od łaski i kaprysu księży to zależy jak sobie hrabiostwo ustali

Gość gość
Toksyczna Ty taka tępa jesteś czy popisać się chcesz nagonką na Kościół? To nie KK ustala tylko autorce trafił się proboszcz idiota, nie widzisz różnicy czy tylko udajesz?

no właśnie, to proboszcz rozplanowuje msze niedzielne i to od jego kaprysu zależy najwidoczniej, to normalne ,ze sobie wybiera na której jest swiecenie palm a na reszcie brak?? spoko ,niech ci będzie, jakżebyś mogła podważysz autorytet księdza no Mama Nasturcja -dopóki wszyscy zdrowi, problemów z chorobami nie ma, tak wiec odpukać aby tak dalej :)

Gość gość
dzieki kobitki za odpowiedzi - potem sie dziwic ,ze ludzie odchodzą od kościoła

Gość gość
Ty jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Napisałam, że uogólniasz bo to nie zasady KK, a proboszcz kretyn, a Ty mi wyskakujesz z tekstem, że nie można zdania księdza podważać. Jak najbardziej można, a nawet trzeba, kiedy robi głupoty.

Gość gość
tak mamy lika mszy i na 1 było swiecenie - i proboszcz "ofukał" dzieci ,ze przyniosły palmy na msze dla dzieci!!! bo powinny przyjsc z tymi palmami "na sume"

Ja pisze wyraźnie i logicznie ,powtarzam to co wcześniej napisałam ""Najwyraźniej od łaski i kaprysu księży to zależy jak sobie hrabiostwo ustali""" Czytaj pomarańczko spokojnie ,nie emocjonuj się, tutaj pije do wszechmocnych księżuli

Gość gość
No to masz proboszcza świra. U mnie w parafii księża są ok, ale parafia szkoly, syn do komunii idzie z klasą, jest okropna. Ksiądz próbował mi wmówić, ze dziecko ma nie iść na lekcje tylko na rekolekcje, nie zwrócili uwagi, że jedna klasa o 17 kończy.

Gość gość
Oparło się o kurie i do diecezji też zadzwoniłam. Podobno to nie pierwsza akcja tego księdza. To ja, ta co według Toksycznej bije pokłony przed księżmi.

Gość gość
To Ty się nie pień, to żaden wyczyn niebieskiego nicka założyć arystokratko kafeterii. Napisałaś, jakżebyś, to było do mnie, mogła zdanie księdza podważyć.To która z nas czytać nie potrafi?

Gość gość
No toxyczna fakt, nie zabłysłaś bystrością :D Może potrzebna jakaś kuracja detoksykacyjna na zwiesnę ? ;)

Gość gość
13.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość Oparło się o kurie i do diecezji też zadzwoniłam. Podobno to nie pierwsza akcja tego księdza. To ja, ta co według Toksycznej bije pokłony przed księżmi. ????????

Gość gość
To jest końcówka postu z 18:41 muszę dzielić posty bo mi spam wyskakuje.

Gość przypadkowy gość

Drodzy Państwo, 
zjechaliście Państwo wielu księży, że nie święcą palm na każdej mszy... Warto zanim się wypowie, poczytać trochę, albo chociaż zapytać kogoś mądrzejszego... Otóż przepisy liturgiczne podane przez Rzym mówią o tym, że tylko na głównej mszy wolno odprawić procesję z gałązkami i dokonać poświęcenia palm. Dlaczego? Nie dla widzimisię księdza, bo księża i wierni są zobowiązani przestrzegać tych przepisów pod sankcją grzechu ciężkiego. Jezus raz wjechał do Jerozolimy, a nie co godzinę wjeżdżał i wyjeżdżał. Może teraz ktoś powie: Bzdura, a ja nie mogę być na 11 i co na zwykłą msze mam iść... Otóż nie jeżeli udział wiernych jest bardzo duży to można procesję zastąpić uroczystym wejściem z udziałem wiernych. Czasem może warto wpisać w Google i poczytać, niż wyzywać nie winnych ludzi, jednego za niewinność kiedyś nawet ukrzyżowano

Gość Aaa

U nas swiecenie i procesja z palmami nie odbywa się na sumie  ani na innych mszach tylko na mszy dla dzieci

Gość gość
  Dnia 13.04.2014 o 17:10, Gość gość napisał:

No widzisz.. chyba czas uświadomić księdza, że on jest dla parafian, a nie parafianie dla niego. Jeśli jest niedziela palmowa, to święcenie palm powinno być podczas każdej mszy.

a coś ty. Katolicy nie są do tego zdolni. Będą psioczyć ale ani temu księdzu ani wyżej się nie poskarżą. Wszyscy swoje prawa znacie ale jak przychodzi co do czego wychodzi z was banda tchórzy z podkulonymi ogonami. Pewnie za miesiąc przy komuniach ksiądz dostanie od parafian kosz róż, jakieś gadżety do kościoła i coś dla siebie, jakieś kino domowe albo telewizor.