Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaka jest różnica między kefirem a maślanką?

Polecane posty

Gość gość

czy maślanka jest bardziej "tłusta" i mniej kwaśna od kefiru? jest tak samo naturalna jak kefir?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
tłuszcz tak nie szkodzi jak dodatki w postaci mleka w proszku lub innych zagęstników - ja robię sama kefir na mleku przy pomocy grzybka tybetańskiego - codziennie jest świeży - polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No zdumiona jestem, jak to możliwe że nie wiecie czym różni się kefir od maślanki, przecież to podstawowa wiedza jest. Maślanka - to jest pozostałość ze śmietany po procesie ubijania masła, masło czyli tłuszcz ze śmietany , wniosek prosty...w maślance nie powinno być tłuszczu, zero tłuszczu, bo ten tłuszcz to jest właśnie masło. Teoretycznie maślanka to produkt beztłuszczowy, ale w praktyce jest do maślanki czasem dodawane mleko w proszku zawierające tłuszcz lub też zwykłe mało odtłuszczone mleko, a więc fałszuje się maślankę , i taki maślankopodobny rozcieńczony produkt , sprzedaje się pod nazwą "maślanka" z możliwą zawartością jakiegoś tłuszczu, niekoniecznie mlecznego. Kefir...teoretycznie to zakwaszone mleko przy pomocy specjalnych kefirowych bakterii, tym różni się od zwykłego kwaśnego mleka. A w praktyce przemysłowej, tworzy się mieszaninę z dodatkiem mleka w proszku i innych ulepszaczy, oczywiście w kefirze jest trochę tłuszczu, bo w mleku zawsze bywa jakiś tłuszcz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
maslanka jest lepsza w smaku:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skoro maslanka to pozostalosc po produkcji masla to co to jest serwatka??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a serwatka to nie pozostaje bo zebraniu śmietan z mleka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A czy serwatka to nie jest pozostałość po produkcji twarogu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×