Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamusie co szykujecie na WIELKANOC ?

Polecane posty

Gość gość

Szukam inspiracji ;)

Gość gość
ja tez chetnie poczytam, w domu rodzinnym bylo bardzo tradycyjnie, domowe szynki, kielbasy, jajka faszerowane, babki i mazurki, teraz mmieszkam w uk i nawet nie mam za bardzo dla kogo szykowac ale chcialabym jakis obiad lepszy przygotowac, wiec moze cos zasugerujecie?

Gość no to coś napiszę
-Święconka;) -Mazurek (kupuję) -Ciasto może dwa (piekę sama) -sałatkę jarzynową -rybę po grecku -żurek z jajkami, barszcz z białą kiełbasą -jajka faszerowane -wędzonki( od babci) -pieczona szynka i jeszcze może jakąś sałatkę lub dwie, jak wieczorem goście przyjdą, żeby było co zjesć dodatkowo. Robie te potrawy, bo mąż i córcia lubią.

Gość no to coś napiszę
i jeszcze śledzie robię, zapomniałam;)

Gość gość
święconka sernik, szarlotka (mąż piecze) sałatka jarzynowa, gyros karczek pieczony i schab żurek z białą kiełbasą i jajkiem (sobota) 1 dzień świat schaby ziemniaki zestaw surówek 2 dzień rolady kluski śląskie i przystawka ale nie wiem jeszcze co jajka faszerowane, ogórek, pomidor mam baleron od teściowej i szynke do ugotowania. starczy

Gość gość
ja kompletnie nic. Jednego dnia do teściów , drugiego do moich rodziców i po świętach :(

Gość gość
Ja robię sałatkę jedną warzywną (ale nie tą tradycyjną tylko taka warstwową z żółtym serem, keczupem, szczypiorkiem itd.), jajka faszerowane, jajka z majonezem, szynka z chrzanem w galarecie, gotuję flaki i piekę mięsa (boczek, schab i karkówka) zamiast wędliny. Ciasto kupię tym razem. Przeważnie robię więcej: piekę babkę (tak dla tradycji i ozdoby), robię roladę ze szpinaku i łososia albo z sera i kurczaka, sałatki ze dwie ale w tym roku jestem w 9 miesiącu ciąży i muszę się oszczędzać więc robię tylko to, w czym mąż może mi pomóc i co można robić głównie siedząc.

Gość gość
my też mieszkamy daleko pd rodziny i Wielkanoc spędzamy sami. Ale mamy 2 małych dzieci więc głównie wszystko dla nich :) menu w tym roku takie: -święconka - żurek z białą kiełbasą i jajkiem - biała pieczona z cebulką - sałatka jarzynowa tradycyjna - sałatka z makaronem - szynka pieczona - pieczeń rzymska - kurczak pieczony - jajka w majonezie - jajka faszerowane -sernik na zimno na czekoladowych ciasteczkach - murzynek z kremem - sernik pieczony z brzoskwiniami wpadną znajomi, wiec nudzić się nie będziemy dla dzieci oczywiscia główną atrakcją jest szukanie słodyczy w ogrodzie :)

Gość gość
dużo tego robicie powiem wam szczerze...tyle ciast ? no ale piszecie, że znajomi wpadną to pewnie zjedza.

Gość gość
Zapomniałam o rybie po grecku i jakiś śledzik czy coś :)

Gość gość
Zapomniałam o rybie po grecku i jakiś śledzik czy coś :)

Święconka - obowiązkowo. Domowa wędlina - pieczona szynka/schab i karkówka Kiełbasa biała pieczona Bigos Sałatka gyros oraz z kuskusem Galaretka z indyka - na słodko oraz wytrwanie. Jaja - faszerowane lub w sosie tatarskim Z dań obiadowych : Gołąbki Kaczka pieczona Królik pieczony Ciasta : Oczy carycy 3 Bit sernik

Gość gość
Nie mogę wkleić linka. Wpisz w wyszukiwarkę rolada z sera kurczaka i pieczarek, tam na stronie jedynka gotuje czy jakoś tak jest taki przepis, z jakiego ja robię. Taka moja rada odnośnie pieczenia - ja piekę na folii aluminiowej bo od papieru strasznie trudno ją oderwać. Próbowałam nawet papier smarować dodatkowo tłuszczem ale to nic nie daje. Ja piekę na folii aluminiowej, potem czekam aż przestygnie i zrywam ją po kawałku. Od papieru musiałam odkrawać po kawałku i wyszła bardzo brzydka. Przy drugim zapiekaniu już nie ma takich problemów.

Gość gość
a z czym robicie te jajka faszerowane? U nas skromnie bedzie, akurat bez kasy jestesmy, jakas salatka, placek, cos na obiad, swieconka...

Dzięki za przepis - spróbuje zrobić tą roladę. U mnie jaja faszerowane pieczarkami - siekam drobno cebulę ,przysmażam.Potem dodaję starte pieczarki.Smażę , aż cała woda z pieczarek odparuje,doprawiam solą i pieprzem.Jaja ugotowane na twardo kroję na pół,wyciągam żółtko.Żółtko rozcieram,dodaję pieczarki,majonez,dokładnie mieszam.Wypełniam farszem jaja , daję na jajku mini kleks majonezu,posypuję szczypiorkiem.

Dziewczyny, tak a propos skusiłam się w Lidlu na kaczkę i indyka. Na razie jedno i drugie zamroziłam. Nie mam doświadczenia z tym ptactwem. Co polecacie na świąteczny obiad? Oczywiście jedno z nich, bo 2 na raz nikt nie zje... ;)

Gość gość
Ja tylko śniadaniowe menu, bo obiady w gościach ;) schab z pończochy :P pasztet domowy galareta (chodzi za mną jakiś czas by zrobić i to dobra okazja) sałatka jarzynowa święconka sernik zastanawiam się nad kupieniem surowej kiełbasy i uwędzeniu jej

Uwędzenie surowej kiełbasy - w sumie czemu nie? A co potem chcesz z nią zrobić - podać do kanapek czy w żurku??

Gość gość
Kaczke dzień wcześniej natrzec solą morska, pieprzem świeżo mielonym, tymiankiem i majerankiem. Obrac jabłka(szara reneta), wydrazyc pestki, pokroic na cztery, obsypac obficie majerankiem i nafaszerowac kaczke. Zaszyc kuper:) Naczynie posmarowac smalcem, ustawić ten 200 stopni( po 30 min zmniejszyć do 180) i piec pod przykryciem ok 1h na 1kg kaczki. Pod koniec pieczenia odkryć by skórka się przypiekła. Ja serwuje z żurawina, puree i buraczkami. Polecam!!!

Żurek Biała kiełbasa 3 sałatki Jajka faszerowane Wędlina na półmisku Mazurek Babka limonkowa Ciasto z masą na kubusiu babeczki (to bardziej żeby dzieciaki miały też frajdę z przygotowań), jedną przemycę do koszyczka. W poniedziałek, żeby coś na ciepło było to schab ze śliwką. Dużo tego, ale będziemy mieli gości przez trzy dni więc i jedzenia potrzeba. Ja jajka faszerowane robię z pieczarkami. Podsmażam. Jak ostygną dodaję, żółtka ugotowane, troszkę majonezu, doprawiam, mieszam i potem na nowo formuję "żółtka".

Gość gość
Kiełbasa by była podana na śniadanie na półmisku z wędlinami. Niestety nie mam czasu na domowe wędliny, a u mnie w domu w święta tylko takie się je. To by była namiastka tradycji bo reszta przysmaków będzie niewędzona.

Dzięki za opinie i przepis w sprawie kaczki :) W takim razie indyk poczeka na lepszy moment.

Gość gość
tylko babka, sernik, salatka jarzynowa, jajka do pomalowania dla dzieci, zrobimy sobie grila w swieta.

Gość gość
no to pogotowie bedzie miec robote

Gość gość
gdyby nie jajka pomyslalabym ze to znowu boze narodzenie

Gość majorkami
To co powinno znaleźć się w koszyku. Za dużo nie robię, bo mąż w Święta w pracy :/ A kupujecie dzieciom jakieś skromne prezenty? U nas daje się jedynie słodycze, więc kupiłam po opakowaniu czekoladowych jajek od Wedla. Są z nadzieniem w trzech smakach: waniliowym, toffi i truskawkowym. W ładnych kartonowych opakowaniach, więc idealne na prezent

Gość gość joanna
U nas tradycyjnie Zurek z biala kielbasa salatka gyros i brokulowa pieczona karkowka galaretka z kurczaka jajka faszerowane piers kurczaka w ciescie francuskim+ zestaw surowek...to na obiad ciasto 3 bit bo dzieci uwielbiaja babka cytrynowa szarlotka lub kruche z owocami, jeszcze nie wiem

Gość gość
a czym faszerowac, jak ktos nie lubi pieczarek? ;)