Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 miesięczny niemowlak zaczyna chodzić

Polecane posty

Gość gość

Nasz 8 miesięczny synek trzymany za rączki potrafi przejść przez długość pokoju. Ogólnie jest sporym dzieciakiem jak na swój 'wiek', lekarka/położna zawsze mówią, że wyglada na starszego niż jest. Wiem, że ne naukę chodzenia nie ma reguły ale czy to nie zbyt wcześnie na synka? I nie chodzi mi o to, że chce przez pół dnia po kilka godzin uczyć go chodzenia ale czy przez takie hmm 'przymiarki' nie bede czegoś przyspieszać.

Gość gość
Większość dzieci w tym wieku potrafi stać czy chodzić za rączki.

Gość gość
do cyrku z dziwolągiem

Gość gość
Ale po co chodzisz z nim za rączki? On nie zaczyna chodzic tylko Ty go prowadzasz. To różnica.

Gość gość
wiesz co , moje dziecko tez sie rwalo do chodzenia ale 8 mcy to stanowczo za wczesnie i za duze obciazenie dla bioder. My po prostu nie ulatwialismy naszemu dziecku, nie dawalismy chodzikow, pchaczy, nie prowadzalismy za raczki. Jedyne co to cvhodzil przy meblach. Tak udalo sie nam dociagnąc do 10,5 mca az ktoregos dnia po prostu zrobil pierwsze kroczki samodzielnie, a tydzien poźniej juz normalnie sobie chodzil. Moja rada, poniewaz jeszcze jest bardzo maly nie wspomagaj go w chodzeniu.

Gość gość
moj synek ma 8 miesiecy i nie potrafi zrobic kroku do przodu, wiec nie kazde potrafi

Moja córka w wieku 8 miesięcy nauczyla sie wstawać trzymając sie mebli. Nie umiala robić kroków do przodu tylko na boki. Ale ty prowadzasz swoje dziecko a to nie dobrze i nie zdrowo. Zanim samo pojdzie to minie jeszcze kilka miesięcy.

Gość gość
moja jak miala 6 miesięcy to już stawała na nogi jak miala 8 to już Chodzila przy meblach podpierając sie tylko jedną ręką bo jeszcze nie mogła utrzymać równowagi i co? pierwsze samodzielne kroki zrobila mając "dopiero" 11,5 miesiąca. z biodrami wszystko super bo właśnie tydzien temu byliśmy na kontroli(mieliśmy przyjść jak już zacznie dobrze chodzic)

Gość gość
autorko gratuluję rozumu :O

Gość gość
robisz autorko głipotę bo obciązasz bioderka dziecka i stawy ogólnie;/

Gość gość
Mam 2 dzieci i oboje za rączki to chodziły jak miały po 6 miesiecy, wcale ich do tego nie ciagnełam to widac że maluch ma siłe ,chce i idzie. Nie prowadzałam ich ciagle, same sie uczyły wstawały i chodziły po łóżeczku. Samodzielnie czyli bez żadnej pomocy chodziły w 9 a drugie w 10 miesiącu. Ale u nas to chyba geny bo ogólnie wiekszosc dzieci w rodzinie bardzo wcześnie chodziła. Wiec 8 miesieczny maluch zaczynający chodzić za rączki to wcale nie za wcześnie

Gość gość
8m to nie jest wczesnie jesli dziecko jest gotowe i samo chodzi(nietrzymane za raczki).U nas w rodzinie wszyscy wczesnie zaczeli chodzic.Moja mama miala 9m jej brat 8m.Moj brat 8m ,siostra 9m i ja tez 9m.Moja corka zaczela chodzic w 8m.Wszyscy jestesmy okazami zdrowia jesli chodzi o stawy czy kregoslup ,moja mama nawet szkole baletowa konczyla.

Gość gość
21.24 za raczki chodzily nie na sile a jak???Prowadzac je za raczki juz je forsujesz do wysilku,gdyby twoje dzieci byly gotowe same by to robily bez twojej pomocy.Wszystko to co robi dziecko samo jest ok ,ale jesli my sie do tego dokladamy to wtedy robimy im krzywde.

Gość mamadwóchdziewczynek
Moja starsza córka sama poszła w niespełna 8 m-cy, nie trzymałam jej i nie podnosiłam. Ominęła za to etap raczkowania. Czy to za wcześnie trudno osądzać. Każde dziecko jest inne. Młodsza raczkowała jak torpeda, ale na nogi stanęła w roczek dopiero. Myślę, że nie należy stawiać, prowadzać, sadzać w chodziki. Ale jak samo dziecko się podciąga i chodzi, tj moja po prostu do mnie przyszła to przecież trudno posadzić na siłę ;-)

Gość gość
to ja21.27 jestem przeciwniczka chodzenia za raczki,czy sadzania dziecka jak samo nie siadzie.Dziecko samo wie lepiej kiedy i co jest ok ,jesli jest gotowe to wstanie i samo pojdzie.

Gość gość
Moja córka była ewenementem aż lekarze byli w szoku . W wieku 3 miesięcy zaczynala siadać. Mając 6 chodziła przy szczebelkach a 8 to już chodziła za jedną rękę. Mając 9 biegala sobie sama

Gość gość
Lois ma rację,dziecko w tym wieku raczej rwie się do chodzenia przy meblach jak moja córka. też chodziła tak bokiem a jak miała 10 mcy to juz sama. Jak chwycisz 6 miesięczne to też tak pójdzie pewnie,ale musi dziecko samo wstać i sobie chodzić. Prowadzanie za ręce opóźnia chodzenie bo dziecko nie uczy się równowagi itd. Zaczekaj aż samo zacznie wstawać i dreptac:)

Moje 9-ciomiesięczne dzieci chodziły już samodzielnie. Wcześniej były prowadzane jesli chciały. Mają zdrowe biodra i stawy. :-)

Gość gość
Trzymany za rączki, czyli NIE zaczyna chodzic. Dziecko zaczyna chodzić, gdy się samo puszcza i idzie. Moje obie córki zaczęły wstawać i chodzić przy meblach w wieku 7 miesięcy. Gdy się im podało ręce, to także szły - ale nie jestem zwolenniczką przyspieszania na siłę, więc nie prowadzam. Pierwsza córka zaczęła chodzić samodzielnie po skończeniu 12 miesięcy. Druga ma obecnie 11 miesięcy i nadal jeszcze nie odważyła się pójść. Nie mów hop :)