Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co oznacza potoczne powiedzenie "dac komus z blachy"?

Polecane posty

Gość gość

Wiem, że to brzmi egzotycznie i śmiesznie zarazem. Ale słyszałam własnie takie okreslenie wypowiedziane przez jakiegoś dresa w autobusie. Myślicie, że tu chodzi o rodzaj uderzenia? Jaki to typ?

Gość gość
Proponuję pogadać z grypserami z zakładu karnego to się dowiesz o czym mówił dresiarz.

Gość gość
Chyba jestem jakaś niedouczona ale kto to są "grypsersi"

Gość gość
Gwara więzienna ćwoku i uważaj na słówka

Gość gość
To był komplement, propozycja, trzeba było się zgodzić, powiedzieć śmiało chcę ciulu, teraz byś nie pytała :D

Gość gość
Dziewczyny ja chyba nie rozumiem mowy polskiej:) Znaczy słowo "cwok" rozumiem ale to "grypsersi" to znalazłam w internecie, że to są osoby które rządzą w więzieniu (cokolwiek sie za tym kryje) ale "dac komuś z blachy" nadal pozostaje zagadką. Jest tutaj ktoś kto wie co to znaczy?

Gość gość
sami uczeni a polskiej mowy nie znają tylko w necie szukają coś czego nie ma

Gość gość
Kochani, jeśli ktoś się zetknął z takim powiedzeniem to proszę o odpowiedź.

Gość gość
Misie, powiedzcie mi co to znaczy "dac komus z blachy"? Dla Waszej wiadomości odnalazłam, że "grypsera" - oznacza gwarę więzienną, a "grypsujący" to przeciwieństwa "cweli" (wiem, że to brzmi śmiesznie ale piszę co odnalazłam w necie)

Gość gość
Jak dzieci grypsera to gwara więzienna grypsujący do niej należy, grypsujący przeciwieństwo cweli tzn. każdy inny w więzieniu to cwel. Grypser

Gość 9857774775555568877
Tzn. Uderzenie w czolo otwarta podstawa dloni lub jakims przedluzeniem reki, przedmiotem.

Gość 9857774775555568877
Blacha to tez odmowa czegos, np.ktos dostal blache na wokandzie, czyli nie zostal zwolniony przedterminowo z Z.K.

Gość gość
Hmm, ciekawe to znaczenie. Na to drugie za nic bym nie wpadła. Jeszcze jedno pytanie, które nie daje mi spokoju. "Grypserzy" to przeciwieństwa "cweli" ale co to w rzeczywistości oznacza? Chodzi o to, że grypserzy rządzą "cwelami"? Jak to wygląda? Przecież uderzyc ich czy zrobic im krzywdy bo w więzieniu są straznicy, którzy czuwają nad porządkiem w więzieniu więc jak to jest? Dzięki za odpowiedz

Gość 9857774775555568877
Grypser to jest k*****a ktora udaje grypsujacego, na innym kryminale do czasu az zostanie schowany do wora, czyli przekopany przez ludzi czyli grypsujacych. Cwel to dno hierarchii i nie ma nic do gadania. Pondad hierarchia sa ludzie czyli grypsujacy lub git. To sa ci w porzadku i przestrzegaja czlowieczenstwa i oni maja wladze. Ponizej dopiero sa k***y czyli frajerzy, cwele. To dlugi temat po co ci to?

Gość gość
Byłam ciekawa co to oznacza. Widziałam brutalny film, w którym było dużo takich pojęc no i wiadomo wzbudziły moją ciekawośc. Jednak na codzień się takich słów nie używa:) Pozdrawiam Ciebie ciepło!

Gość 9857774775555568877
P.S. No nie do konca tak jest, ze klawisze,gady, czyli straznicy czuwaja nad bezpieczenstwem. Na spacer np.wychodzi kilkadziesiat osob i w tym towarzystwie sa osoby roznej masci. Np.pedofil jest kopany przez ludzi czyli grypsujacych i to samo jest z donosicielami i laduja na cwelowni. W celi tez moze byc mieszane towarzystwo tj.frajer, cwel i wszelkie k******o jest po to aby uslugiwac ludziom, jesli sie frajer buntuje to jest dym i ludzie porzadek robia.

Gość 9857774775555568877
A ten film, to pewnie Symetria ? -jeden z najbardziej wiarygodnych. Rowniez pozdrawiam. :)

Gość gość
Może to naiwne pytanie ale np. w takiej sytuacji jak jakiś z więźniów jest kopany to strażnik nie reaguje? Czy naprawdę w tłoku tego nie zauważa. Jeszcze raz dzięki za cierpliwe odpowiedzi. Fajnie, ze mi tłumaczysz wszystko i zaspokajasz moją ciekawośc, którą wzbudził ten brutalny film.

Gość gość
TAK TO TEN FILM:)

Gość 9857774775555568877
Straznik nie zdarzy zareagowac, w bojce to sa sekundy. Powiem Ci tak -jezeli ktos jest w porzadku, zachowuje sie jak czlowiek, to nikt mu zlego slowa nie powie. Po prostu tam jest kazdy na swoim miejscu zgodnie z charakterem przestepstwa i swoim. A ze brutalnosc wystepuje ciagle, to za sprawa, ze to nie przedszkole i sa ludzie za grozne czyny.

Gość 9857774775555568877
Na Bialolece ten film byl krecony, czyli w Warszawie. To lajtowa wersja, bo bialoleka nie jest ostrym rygorem i tam przewaznie siedza z mniejszymi wyrokami.

Gość gość
Dzięki raz jeszcze za wyczerpujące odpowiedzi. W sumie to trochę mi żal więźniów, że muszą na codzień stykac się z taka brutalnością bo to co zobaczyłam na filmie jest rzeczywiście okropne. Ale z drugiej strony sami muszą odsiedziec karę i raczej nie są tam za niewinnośc:) Skoro mówisz, że Symetria jest realistyczna to naprawdę trzeba byc wytrzymałym i przebojowym żeby tam przetrwac:)

Gość gość
Jeszcze mam jedno pytanie. A skąd współwięxniowie wiedzą za co siedzi inny współwięzień?

Gość 9857774775555568877
Papiery tj.akt oskarzenia, lub postanowienie z sadu i juz wiadomo. Czas na mnie. Sympatyczna kobieta jestes. Zawijam sie w liscie (sen) P.S. Tak porownujac kryminal i ten portal kafecostam. To w kryminale ludzie o niebo lepiej sie zachowuja, niz tutaj. Nie ma np.miejsca nawet na bezpodstawne ublizanie. Moze dlatego, ze tam sa zasady co wolno, a co nie. ;)

Gość gość
A jak serce ☝

Gość Gosc

Dostać blachę to znaczy dostać kosza od dvpy.