Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szerokie pieluchowanie niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Byłam wczoraj z 1-miesięcznym dzieckiem na usg bioderek. Zlecili nam je w szpitalu, bo w usg po urodzeniu wyszło, że jedno biodro jest trochę gorzej wykształcone (ale w granicach normy). Wczoraj lekarz zbadał dziecko, powiedział, że wszystko jest w porządku jak na ten wiek i kazał nam zakładać dodatkową pieluszkę. Wieczorem wpadła mi w ręce książka Pawła Zawitkowskiego (fizjoterapeuty), gdzie doczytałam, że pogląd o dodatkowym pieluchowaniu dzieci jest błędny, przestarzały i tak się już nie robi, zwłaszcza jak jest wszystko dobrze. I zaczęłam się zastanawiać, czy jest sens wkładania dziecku tej pieluchy. Bo jeśli z biodrami jest wszystko w porządku to po co to robić? Nie chcę podważać opinii lekarza, ale też nie do końca jestem zadowolona z tej wizyty. Lekarz starej daty, podobno wszystkim zaleca te pieluchy... Kazał nam przyjść na kontrolę za 2 miesiące. Miał ktoś taką sytuację, że bioderka były ok, zalecono szerokie pieluchowanie, a tego nie zrobiłyście i wszystko później było i tak w porządku?

Gość gość
Ja tak zrobiłam. Z pierwszą córką się męczyłam i słuchałam zaleceń i mimo że było wszystko dobrze pieluchowałam. Umęczyłyśmy się tym obie. Przy drugiej byłam mądrzejsza i nie przestrzegałam zaleceń lekarza. Córka ma prawie 5 lat i dalej wszystko z nią w porządku :P

ja tak miałam z synem. Lekarz w szpitalu każdemu zalecał mimo że było dobrze dodatkowo pieluchowanie. Jednak ja postanowilam doradzic sie innego lekarza. Pojechaliśmy prywatnie. Lekarz stwsierdzil że nie widzi tu żadnej potrzeby. I odpuściliśmy. Dziecko ma 3 lata i wszystko jest ok. Dla świetego spokoju moze pojedz do innego lekarza i zobacz co ci powie

ja też nie słuchałam tych zaleceń. Też niby wszystko dobrze w granicach normy a kazali pieluchować. Nie pieluchowałam, chodziłam na kontrole i mówiłam że pieluch*ję i co? "ooo widać poprawę, bardzo dobrze że pani pieluch**e bo byłyby problemy z biodrami". ta jasne..

Gość gość
Syn też miał zalecenie szerokiego pieluszkowania. Na wizycie u ortopedy dowiedziałam się, że wystarczy pampers.