Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sjfhjs

Zatrudnienie na umowę o pracę w trakcie ciąży a L4 I MACIERZYŃSKI

Polecane posty

Gość sjfhjs

W związku z tym, że w naszym chorym kraju zus ciągle na nas zarabia to teraz ja chcę wykorzystać zus... Jestem w 9tc, mam mozliwość zatrudnienia na umowę o pracę jako opiekunka do dziecka. Czy w takim wypadku normalnie będzie należał mi się macierzyński? Ile czasu muszę przepracować żeby iść na L4 ze względu na zagrożoną ciążę? Proszę o odpowiedzi na temat - paniom, które muszą całe życie zasuwać za 1200zł i teraz będą na mnie najeżdżać, bo mam możliwość odpocząć - dziękuję za "miłe" wypowiedzi...

Gość gość
A co? Teraz nie odpoczywasz? Przecież odpoczywasz.

Gość Maritka199010
I bardzo dobrze robisz! Utrzymujemy tych darmozjadów, to chociaż ciąża w spokoju nam się należy... Natomiast jeśli chodzi o formalności to nie wiem jak to zalatwić:]

Gość sjfhjs
Teraz pracuję na czarno jako opiekunka. Ale rodzice chlopca, którym się zajmuje zaproponowali mi umowę o pracę, więc na pewno z tego skorzystam!

Gość gość
Mam nadzieję, że po pierwsze będziesz miała kontrolę a po drugie co do grosika będziesz musiała oddać łącznie z odsetkami. Zus nas okrada? O tak, ale takie pipcie też nas okradają. Bo zusie są również moje pieniądze.

Gość gość
A teraz ciąża nie jest zagrożona?

Gość gość
Ja pracowałam w ciązy do końca 8 miesiąca - w 9 poszłam na L4 i miałam wypłacane chorobowe jako średnia zarobków z ostatnich 12 miesięcy - sama jestem ciekawa ile Ci wypłaca skoro o średniej z 12miesięcy nie ma mowy - na pewno jakoś się zabezpieczają , bo ja miałam podwyżkę 6 miesięcy przed chorobowym i myślałam,że dostanę więcej pieniązków.

Gość gość
ja zostalam zatrudniona 1 lipca a to byl jakos 10 tydz ciazy. na L4 poszłam 25 sierpnia i bylam do porodu pod koniec stycznia. teraz jestem na macierzynskim co prawda miałam kontrole z zusu w domu. no i wzywali mnie tez do zusu jak i pracodawce jakos po tym jak oni mi mieli zaczac płacic bo pracodawca tylko 33dni na L4 płaci chyba. wyjasnilismy wszystko i bylo ok.

Gość sjfhjs
Gościu z 17:55 - kontrola to zapewne będzie, bo zawsze jest ale akurat mam wykształcenie peagogiczne, chłopca znam od dwóch lat także nic mi nie udowodnią:) Popracuję miesiąc czy dwa na umowę i pójdę na L4.

Gość gość
A jakie to jest "wykształcenie peagogiczne" :D

Gość sjfhjs
Żałosna jesteś... Już nie miałaś się czego przyczepić to przyczepiłaś się literówki... WYKSZTAŁCENIE PEDAGOGICZNE - LEPIEJ? Inaczej mówiąc - studiowałam przez pięć lat pedagogikę żeby teraz zasuwać dwa lata na czarno jako niania. A w związku z tym, że rodzice zdecydowali się na umowę to jak najbardziej z niej skorzystam.....

Gość gość
Mnie bardziej zaskakuje dlaczego wykształcona osoba -podobno inteligentna ( to rzadko idzie w parze z humanistycznymi studiami zwłaszcza takimi poza państwowymi uczelniami- typu rodzice kupili mi wykształcenie) - nie może żyć normalnie -pracować uczciwie iść na macierzyński a nie kombinować jak wyciągnąć grosze od ZUSu i nic nie robić- bo nie czarujmy się kokosów to nie dostaniesz bo tylko tyle ile będziesz mieć na umowie....

Gość sjfhjs
Nie trafiłaś - skończyłam studia w państwowej uczelni - dziennie, więc nikt mi nie zapłacił za wykształcenie. Niestety w miasteczku 80tys liczą się tylko znajomości - w przedszkolach, żłobkach i świetlicach pracują stare baby, które nie mają już siły na nic albo młode siksy z licencjatem tylko dlatego, że miały kogoś znajomego kto im załatwił tą pracę... I stąd właśnie biorą się takie sytuacje, że dziecko ma zakaz wyjścia do toalety, że siedzi obsikane, boi się iść do żłobka...