Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to go or not to go

Ile potrzeba na życie dla 3 os. rodziny w Londynie?

Polecane posty

Gość to go or not to go

Sprawa ma się tak: Mój mąż pracuje, ja straciłam pracę i od 3 miesięcy bezskutecznie szukam nowej. Ofert z mojej branży jak na lekarstwo, zaczynamy tonąć w długach. Pojawiła się opcja wyjazdu do Londynu - pensja (moja) wynosiłaby między 2000 a 3000 funtów miesięcznie, mąż musiałby też coś znaleźć. Mamy dwuletnią córkę, docelowo chcemy pracować oboje - biorąc pod uwagę koszty wynajmu mieszkania, dojazdów, żłobka, jedzenia itd. - ile musielibyśmy razem zarabiać miesięcznie, żeby utrzymać się bez większego stresu? Co do dzielnicy - interesuje nas jakaś średnia, w miarę bezpieczna oczywiście, ale bez luksusów. Drugie pytanie - jak ze żłobkami/przedszkolami w Londynie? Są miejsca? Ile kosztują?

Gość gość
Ze 4000 f mc netto jak nic i wiecej. Sam zlobek to 1000 f mc, mieszkanie 2 pokojowe 1200-1300 f mc + rachunki, jedzenie, bilety drogie, no i inne: ubrania, chemia, zabawki, kosmetyki itp.itd.

Gość gość
Tak samo mysle jak osoba wyzej .

Gość gość
A ja mysle, ze 4000 f na 3 osoby w Londynie to absolutne minimum, rewelacji nie bedzie. Bardziej 5000.

Gość to go or not to go
Ok, dzięki za odpowiedzi. Od jakiego wieku dziecko może w Wielkiej Brytanii uczęszczać do przedszkola? Czy przedszkola są tańsze od żłobków? Inna opcja - moja kuzynka jest opiekunką. Tutaj zarabia grosze (max 1500zł), więc zastanawiamy się niejako nad opcją "au-pair" - mieszkanie (z nami), wyżywienie + kieszonkowe takie, żeby mogła sobie wyjść na miasto i coś odłożyć. Kuzynka jest wstępnie zainteresowana, uwielbia młodą i w ten sposób byłyby dwie pieczenie na jednym ogniu - ona miałaby stabilną pracę, zbierała doświadczenie i szlifowała angielski, a my mielibyśmy pewną nianię. Co do angielskiego - są jakieś kursy dofinansowane przez państwo dla obcokrajowców? Jeżeli już zdecydujemy się pojechać, nie chciałabym jej brać w charakterze przysłowiowego "Murzyna", tylko potraktować to jako inwestycję w jej przyszłość, a u niej z angielskim średnio. Jeżeli kursy byłyby zbyt drogie, sama miałabym z nią korki. Jak wychodziłoby to finansowo w modelu 4 osobowym, bez żłobka/przedszkola?

Gość to go or not to go
Aha - wtedy musielibyśmy oczywiście brać 3 pokoje, żeby miała własny.

Gość gość
3 sypialnie w miarę porządnej dzielnicy to wydatek ok 1500 funtów miesięcznie (sam wynajem bez opłat!!!) żeby żyć tak jak planujesz musisz mieć ok 5 tys funtów miesięcznie

Gość to go or not to go
Patrząc po ofertach pracy w naszych branżach i sugerując się informacjami na temat wysokośc***ensji, gdybyśmy pracowali oboje to w wersji pesymistyczno-realistycznej byłoby to jakieś 5500 f/mc. W wersji optymistycznej (zbliżając się do górnych granic płacowych) jakieś 6500 f/mc. Czy to 5000 f/mc jakie tutaj padły to takie minumum na przeżycie, czy wliczacie w to jakieś rozrywki itp itd? Chodzi mi o to, że minimum to mamy i tutaj na codzień (ok, o ile znajdę pracę...), więc jeżeli byśmy się przeprowadzali to raczej po to, żeby móc docelowo żyć na jakimś poziomie, pozwolić sobie czasem na wyjście do restauracji, pubu, wakacje raz w roku itd. Wiadomo, nie od razu, ale jednak.

Gość gość
- Mieszkanie 2 pokoje i nie w centrum czy super dzielnicy 1200-1400 f mc, 3 pokojowe 1400-1700 f mc za sam czynsz - Oplaty co miesiac: woda (chociaz moze byc raz na rok), gaz, prad, council tax mysle, ze ok.350-400 f, do tego internet 20-30 f mc, telefony, nie wiem, moze byc po 10 f za kazdy mc, a moze i po 30-40 f za kazdy mc, licencja tv (jesli bedziecie miec telewizor) 12-24 f mc, kablowka - nie wiem, zalezy, moze byc 15-30 f mc - Jedzenie i chemia na 2 osoby 500-800 f mc tez zalezy od tego co jecie, ile, gdzie robi sie zakupy - Bilety sa drogie na 1-2 strefe 120 f mc za osobe, na 1-3 strefe 141 f mc, na 1-4 strefe 173 f mc za osobe itd. - Utrzymanie samochodu (nie wiem czy macie i czy chcecie miec) drogie: paliwo 1.40/l, ubezpieczenie 80-200 f mc (i w UK ubezpieczasz 'siebie', wiec jesli w gospodarstwie domowym jest 1 samochod a chca nim jezdzic 2 osoby to kazda trzeba ubezpieczyc) do tego parkingi, serwis, podatek drogowy, przeglad... - Wyjscie do kina dla 2 osob za bilety ok.22 funty, obiad w resturacji, zalezy, ale od 30-100 f, kregle, teatr itd.drogie - Uslugi tyou mechanik, fryzjer, dentysta bardzo drogie - Zlobek, niania pok.1000 f mc - Ubrania, kosmetyki, zabawki zalezy, mozecie wydac 100 na miesiac, 200-300 na miesiac albo i mniej/wiecej, chyba, ze kupujecie co pare mc, na promocjach - ciezko oszacowac - Inne rzeczy, nieplanowane, dodatkowe wydatki (zepsuta pralka, wyjazd do Polski, lekarstwa, wymiana opon...) - nie wiem, u nas zawsze jest to ok.100-300 f mc No ja mysle, ze 5000 f mc to minimum Londyn jest naprawde drogi

Gość gość
Aha, no i wakacje chociaz raz w roku czy odlozenie jakiejs sumy na 'czarna godzine', no to spokojnie 5000-6000 f mc trzeba

Gość gość
Nigdzie az tyle tu nie zarobicie !!!

Gość gość
500-800 jedzenie + chemia? No moze ok 500 to tak i to calkiem normalnie jedzac bez wiekszych oszczednosci . Po co straszycie ludzi ? Akurat jedzenie i chemia sa tanie w poronaniu do zarobkow (oczywiscie nie przeliczajac na zlotowki). Inna rzecza jest to ze tez nie bardzo wierze z zarobki 5500 ot tak na start. Najlepiej niech jedzie jedno na pare miesiecy . Skoro ty masz prace jedz. Zaoszczedzisz, splacicie dlugi , zobaczysz na wlasnej skorze jak tu jest i ile i co kosztuje i wtedy mysl o sciagnieciu rodziny. Ja tez jestem tu sama a rodzina w Polsce i pewnie ze nie jest latwo ale chwilowo o wiele bardziej mi sie to oplaca . Skoro mowisz ze zarobisz ok 2000 to spokojnie wynajmiesz pokoik, kupisz bilet, bedziesz miala na zycie i sporo odlozysz. Na twoim miejscu majac dzieci nigdy nie zaryzykowalabym wyjazdu tak w ciemno cala rodzina. Na sam start wtedy bedziesz potrzebowala bardzo duzo. Samemu jest latwiej zaczac.

Gość gość
Oczywiscie, ze tak. Normalne jedzenie, nie smieci i gowno plus chemia na 3 osoby to 600-800 f jak nic. Majac 2000 f mc duzo odlozy w Londynie? Buahahah

Gość gość
Jesli je sama? Kpisz sobie ? Chyba , ze wpiernicza po 4 kotlety na obiad. Jesli pojedzie sama to wiadomo, ze tyle na zycie nie wyda. A co do smieciowego jedzenia to wlasnie te smieciowe take away jest najdrozsze wiec nie wiem o czym piszesz. No zapomnialam takie jak ty to tylko ekologiczne z najwyzszej polki... taaa jasne....

Gość gość
a dlaczego chcecie koniecznie do Londynu? Czasami lepiej wyprowadzic sie pod Londyn i dojezdzac. Zalezy gdzie prace znajdziecie. Londyn jest bardzo drogim miastem

Gość gość
Ja wydaje na mieszkanie 400 bilet ok 100 bo 2-3 strefa i jedzenie gora 300 . Lacznie 800 funtow . reszta jest moja. Oczywiscie zakladam ze to normalna osoba, ktora nie przyjedzie tu zzynac wielkiej paniusi jak co poniektorzy ....

Gość gość
Mieszkanie za 400 f mc? Raczej pokoj! Nie mieszaj ludziom w glowach!

Gość gość
Na 3 osoby 500-800 f mc to jak nic na chemie, jedzenie czy raz na jakis czas jedzenie na miescie.

Gość gość
A na cholere jednej osobie cale mieszkanie ? Jesli przyjezdza sie tu zarobic i jak autorka wyjsc z dlugow to rzeczywiscie willa nie jest potrzebna . Ja mieszkam w domu podzielonym na poziomy na moim sa dwa pokoje czyli mieszkam ja i w drugim pokoju druga dziewczyna. Praktycznie sie nie widzimy. Owszem przy calej rodzinie trzeba wynajac dom ale wtedy zarobki podobno wynosily by ok 5 tys nie 2. Ja wciaz uwazam, ze najpierw powinna jechac sama posiedziec, zarobic , pozakanczac sprawy w Polsce . Ty moze mieszkasz sam/a w wielkim domu i zresz na potege ale nie wiem czy jest sie czym chwalic . Jakby nie bylo mogl/a/bys zaoszczedzic sobie na cos fajnego znizajac loty no ale moze kompleksy ci nie pozwalaja :P

Gość gość
Nigdzie nie napisalam, ze mieszkam w willi i duzo "zre"! Chodzi o normalne zycie, wiecznie na pokoju mieszkac sie nie da !

Gość gość
@20:09 i nie masz zadnych innych wydatkow? Nigdzie nie wychodzisz? Nie kupujesz ubran, kosmetykow, lekow, nie spotykasz sie ze znajomymi? Tylko pokoj, bilet i jedzenie?

Gość gość
czytalas o czym jest temat? Jesli sie chce wyjsc z dlugow i sciagnac kiedys rodzine to przez jakis czas na pewno sie da. Owszem wychodze, kupuje kosmetyki i ubrania . Po prostu chcac nie chcac nie jestem w stanie na siebie sama na zarcie wydac 10 l dziennie wiec te 300 to ze wszystkim . Nie kupuje najtanszych smieci wbrew pozorom a czesto zdarza mi sie jesc wlasnie na miescie wiec place drozej. Naprawde pojecia nie mam na co wydajecie kase i moze problem tkwi w was a nie w mitach o smieciowym jedzeniu itd.

Gość gość
przy wynajmie pokoju sa zupelnie inne koszta niz przy wynajmie domu, moze to i dobry pomysl aby autorka najpierw przyjechala sama znalazla prace a potem maz dojechal chociaz ciezko pewnie sie bedzie rozstawac z mala corka

Gość gość
Jesli to chwilowe to nie taki diabel straszny. Ja tez mam dzieci trudno. Jesli stracila prace i ma dlugi to chyba mozna te pare miesiecy przecierpiec i dac rodzinie od zycia cos wiecej. Jesli zdecyduje sie tu sciagnac rodzine to przynajmniej nie skaze dziecka na zaczynanie od zera bo przyslowiowe pare groszy i jakies pojecie o Londynie bedzie miala.

Gość gość
Skoro na 1 osoby wydajesz 300 na jedzenie, to na 2-3 to 600 f mc jak nie i nie na kawior czy homary. Poza tym przy wynajmie mieszkania sa inne koszty, bo oprocz czynszu placisz tez za wode, gaz, prad, council tax itd.,a to nie sa male koszty, a jak wynajmujesz pokoj to przewaznie rachunki sa wliczone, wiec nie opowiadaj, bo I nawet glupie dojazdy do pracy sa b.drogie czy nawet przyjemnosci i niania/zlobek kosztuja duzo, Londyn jest drogi i nie opowiadaj, ze trzeba chodzic do fryzjera, kosmetyczek itd.,roz******lac nieodpowiednio pieniadze by duzo wydawac, bo samo, normalne zycie w Londynie kosztuje sporo.