Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak policzyć w matematyce liczbę 2,(04)

Polecane posty

Gość gość

Czy umie mi ktoś to prosto wytłumaczyć ? Co dzieli się przez co ? Wiem że to takie rzeczy które powinnam już dawno wiedzieć , ale pamięć słaba szczególnie do matematyki i wielu nawet podstawowych rzeczy jak ta nie jestem pewna a wole obliczyć coś dobrze

Gość jhjhjkhgghgh
na necie tego pelno jak to sie liczy, z przykladami, wystarczy poszukac

Gość Problem podczas depilacji
urwałem sobie napletek i co teraz mam robić, pomocy ! :(

Gość gość
Alle pytam TUTAJ więc mnie nie odsyłaj , naprawdę podnoszą mi ciśnienie niektórzy ludzie , naprawdę nienawidzę tej naszej polskiej mentalności , nie można normalnie pomóc skoro się wie , tylko lepiej być złośliwym niech sobie radzi sam O ile prościej by się żyło gdyby polacy sobie nawzajem pomagali bez tej łaski , złośliwości , zazdrości i tego jadu swojego całego... jak byś mi wytłumaczyła to by ci się cos stało ??

Gość uiuyjhjh
oznaczamy x=2,2,(04) 2, 040404...=x mnożymy obie strony przez 100: 204,040404...=100x odejmujemy rownania stronami otrzymując: 202=99x x=202/99

Gość gość
noi dziękuje , może nie zrozumiałam do końca bo do matematyki do bym musiała siadać z młotkiem i tłuc to wszytsko do swojej pustej głowy , ale przynajmniej znalazł się ktoś kto zechciał mi to napisać zamiast odsyłać mnie na inne strony czy pisać zbędne komentarze.

Gość uiuyjhjh
po prostu oznaczasz sobie x=2,04040404... potem mnożysz obie strony równania przez 100: 100x=204,04040404 i potem odejmujesz od siebie stronami: 100x-x=204,0404040-2,04040404 zostanie ci po prostu: 99x=202, to jest naprawde banalne

Gość gość
Podpowiedź: suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego