Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ubezpieczenie zdrowotne

Polecane posty

Gość gość

Witam. Stracilem niedawno prace, jestem na etapie szukania nowej. W miedzyczasie musze sie ubezpieczyc aby moc korzystac z panstwowej opieki zdrowotnej. Niestety w urzedzie pracy nie chca mnie zarejestrowac jako bezrobotnego, bo nie mam wszystkich wymaganych dokumentow. Chcialbym sie was zapytac, czy wiecie gdzie powinienem sie udac aby moc uzyskac ubezpieczenie zdrowotne w takiej sytuacji. Oczywiscie jestem w stanie placic za nie co miesiac. Z gory dziekuje za porady

Gość gość
dla mnie to dziwne. w urzedach pracy rejestruja raczej bez wiekszych problemow z tego co sie orientuje. ale w sumie w POlsce teraz rozne cuda sie dzieja

Gość gość
a dlaczego cie nie chca w PUPie zarejstrowac? Nie rozumiem... o jakich brakujacych dokumentach piszesz?

Gość gość
Pracowalem kiedys na umowe zlecenie w innym miescie. Nie mam na to zadnej podkladki. W urzedzie pracy postraszyli mnie odpowiedzialnoscia karna jesli zle podam dane zwiazane z ta praca.

Gość gość
autorze przestan sie bac urzedu pracy to po pierwsze. Idziesz i mowisz ze chcesz sie zarejstrowac jako bezrobotny. Jesli pracowales tylko na umowe zlecenie to wez swiadectwo ukonczenia szkoly i wypelnij formularz (dowod ci jest potrzebny do tego) i tyle zabawy. Zarejestruja cie w ciagu 10 minut. To ja mam 32 lata, przepracowane w PL 2, reszta za granica, studia skonczone i co zrobilam? przyjechalam do PL na dluzszy urlop i moje ubezpieczenie europejskie jak sie okazalo tylko w PL nie dziala wiec sie zarejstrowalam, podalam wyksztalcenie srednie, bo dyplom mam w kraju gdzie mieszkam, gdzie pracowalam po studiach nie pisalam czyli ze bezrobotna caly czas. I co? Ubezpieczenie dostalam tyle ze bez zasilku. Nie mow nic, ze pracowales tylko sie rejestruj

Gość gość
w ogole na twoim miejscu nic bym o umowie zlecenie nie wspominala, po prostu nie pracowales i tyle. Nie masz prawa do zasilku jedynie, ale do ubezpieczenia jak najbardziej i bedziesz mial przez jakis czas jak bedziesz sie stawial na wyznaczone terminy, ale to po rejestracji cie juz poinformuja. Ja urzad pracy oszukalam na wyksztalceniu (podalam tylko srednie a mam wyzsze) i na latach pracy ( przepracowalam 2 lata w Polsce a podalam ze w ogole).