Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślinienie się awodnisty katar u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Może to głupie ale czy istnieje jakaś zależność między ślinieniem się a katarem. Moja córka ma 3,5 miesiąca. Od 2 miesiąca się ślini z różnym natężeniem, raz bardziej raz mniej. W momencie kiedy ślinotok jest obfity pojawia sie katar, jest on przeźroczysty i ciągnący się lub ma konsystencję wody. Często też w nosie nie ma wydzieliny a zalega gdzieś między nosem a gardłem i furczy przy szybszym oddychaniu. Mała ma humor, nie gorączkuje, je jak zawsze ale mam wrażenie że całe swoje życie ma katar.Czy możliwe że slina w cofa sie do nosa? Za 2 tyg. jadę do laryngologa z wędzidełkiem to zapytam o to furczenie w nosie. Zęby raczej wykluczam bo dziąsła nie są napuchnięte czy czerwone.

Gość gość
dobre pytanie. mój syn za tydzień kończy 3 miesiące i też zauważyłam bardzo dużo śliny ale karat jest dla mnie zagadką. nic nie furczy, nic nie da się odciągnąć ale widać, że dziurki ma wilgotne, lekko błyszczące od czasu do czasu kichnie z tym, że on bardzo prawdopodobnie zaczął ząbkować.

Gość gość
(autorka) Ja nie mam już zdrowia do tego jej kataru. W 5 tyg.życia dostała kataru infekcyjnego(zielono/żólty) trwał 2 tyg. Jakiś czas temu znowu infekcja,którą załapała od brata. Wyleczyliśmy i zaczęło się ślinienie, normalnie idą bąble śliny, broda opluta,leci jej ciurkiem. Dziś z nocy ściągnęłam jej delikatnie zażółconą wydzielinę,ale z jednej dziurki a tak cały dzień jak coś się tam nagromadziło to było przeźroczyste. Też myślałam że idą zęby, bo "zjada ręce" ale dziąsla są normalne, chociaż jaśniejsze niż w innych miejscach,ale z tego co pamiętam syn też tak miał a pierwszego zęba dostał jak miał 7 miesięcy.

Gość gość
Moje dzieci miały katary przy ząbkowaniu. Furczało im właśnie w nosach, czasami trochę wydzieliny ściekało. Ślinienie+furczenie oznaczało nowy ząb- aczkolwiek ten ząb czasem wychodził długo lub etapami.

Gość gość
Kurcze nie wiem, może rzeczywiście idą zęby,ale czy to nie za szybko 28 kwie. skończy dopiero 4 miesiące, no muszę ją obserwować.Co mi jeszcze do głowy przychodzi to mała ma skazę białkową, gdzieś mi się obiło o uszy że dzieci uczulone na białko i laktozę mogą reagować katarem i sapką. Mała jest na Bebilonie Pepti, syn był na Nutramigenie i nie miał takich objawów.

Gość gość
autorko moje dziecko ma niecale 3 miesiace a juz zeby ida

Ojj jeśli chodzi o katar u noworodka to sprawa jest trudna do odgadnięcia tak na szybko bo na to ma wpływ mnóstwo czynników. Może to być wpływ zarówno suchego powietrza w pokoju jak i alergią albo właśnie sapką. Przy nadmiernym katarze mojej Zuzi stosowałam maść majerankową, zakraplałam jej nosek solą fizjologiczną i układałam ją na brzuszku (ale tylko chwilkę). Owszem kilka metod, które stosowałam to "babcine sposoby", a niektóre znalazłam na http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/noworodek/2014/katar-u-noworodka.aspx na przykład taką jak z pokropieniem kołdry kroplami miętowymi :)