Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Barbita

zbyt wysoki mandat od straży miejskiej

Polecane posty

Gość Barbita

Witam, prosze o poradę w następujacej sprawie: dwa tygodnie temu fotoradar zrobił mi zdjęcie. Wiedziałam, że jechałam zbyt szybko i domyślałam sie że przyjdzie pocztą mandat. Jednak po otrzymaniu dokumentów dotyczących tej sprawy (wezwanie) mam pewne wątpliwości. Dokumenty od straży miejskiej - zdjęcie z fotoradaru Multanova 6F - prędkość 72km/h przy dopuszczalnej 50km/h. Kwota 200zł i 4 pkt karne. Moje wątpliwości budzi kwota i liczba punktów. Wg taryfikatora za przekroczenie prędkości o 21-30km/h płacę mandat 100-200zł i dostaje 4 pkt karne. Jednak jest chyba cos takiego jak mozliwy błąd pomiarowy - nie wiem jaki dokładnie dla urządzenia Multanova 6F, ale pewnie w okolicach 2-3 km/h. Biorąc pod uwagę błąd pomiaru podlegałabym w taryfikatorze pod przekroczenie prędkości o 11-20 km/h, co wiąże się z mandatem 50-100zł i 2 pkt karnymi. Czy w tej sytuacji najlepiej będzie nie przyjmowac mandatu i odesłać sprawę do sądu? Czy pojechac do straży miejskiej i się targowac? Prosze o radę. Nie chce unikać kary, to ja kierowałam, wiem że zbyt szybko jechałam, ale kara wydaje mi się zbyt wysoka.

Gość piotrass__82
targować się? to nie bazar :O:O:O kwota jest jak najbardziej zasadna durnoto, na drugi raz zdejmij nogę z gazu jak cię nie stać na 200zł :O:O:O

Gość Barbita
kara jest maksymalna - mogłabym jechać 80km/h przy tej kwocie. Jechałam wg fotoradaru 72km/h - czyli te 2km/h mieszczą się w granicy błędu pomiarowego i faktycznie mogłam jechac 70km/h - wówczas mieszczę się w niższych widełkach i podlegam niższej karze.

Gość Barbita
No chyba wiem - ale nie jestem pewna czy tak samo to rozumiemy. Wg mnie mogę tego mandatu nie przyjąć właśnie ze względu na to, że nie uwzględniono tego błędu.

Z drugiej strony czemu błąd odejmować a nie dodawać? Równie dobrze mogłaś autorko jechać 75/h.

Gość gość
dając mandat nie uwzględniają błędu pomiarowego. jeśli chcesz by uwzględniono błąd sama musisz pisać odpowiednie pismo w tej sprawie. jednak licz się z tym, że wyjdziesz z tego "z twarzą" nawet jak dostaniesz mniejszy mandat :) bo co można mysleć o kobiecie która łamie prawo a potem się jeszcze targuje o wysokość kary.

Gość Barbita
No więc właśnie - skoro nie wiadomo, czy jechałam 70 czy 74km/h, straż miejska nie powinna karac mnie mandatem jak przy 80km/h, tak? Rozumiem, że prawo powinno byc takie samo dla wszystkich, ale powinno być też SPRAWIEDLIWE. Zasłużony mandat zapłacę, jednak ten wydaje mi się lekko naciągnięty. Prosze o konkretne posty - może ktoś miał podobnę sytuację lub doświadczenie w takich przypadkach. Nazywanie mnie durnotą zupełnie niczego nie wnosi do sprawy a psuje atmosferę forum.

Gość Barbita
I może zostawmy na boku sprawy płci bo nie mają tu zupełnie nic do rzeczy. Czy PRAWDZIWY mężczyzna leci potulnie jak baranek płacić każdy mandat bo go STAĆ? To sie nazywa honor, ku czci i chwale ojczyzny. Gratuluję, myślałam że takich wielkich ludzi juz nie ma... ;-)

Gość gość
Płać i się nie kłóć babo. Masz na co zasłużyłaś. Tylko polaczek cebulaczek potrafi się targować o mandat :O

Gość gość
"Czy PRAWDZIWY mężczyzna leci potulnie jak baranek płacić każdy mandat bo go STAĆ? " prawdziwy mężczyzna jeździ zgodnie z przepisami lub łamie je tak, że nie dostaje mandatów :classic_cool: 🖐️

Gość Barbita
No, fajnie - każdy popisuje się elokwencją i dowc**em, a odpowiedzi jak nie było tak nie ma :-) A tacy przecież jesteście konkretni, prawdziwi męzczyźni...

Gość Barbita
Nie wiem czemu w słowie dowcip wykropkowało mi kawałek tekstu, chyba moderacja przewrażliwiona ;-)

Barbita możesz się prawować w sądzie , masz do tego prawo. Bądź jednak świadoma , że do mandatu dojdą Ci wtedy koszta sądowe . Mało tego, jeśli wzorem innych pieniaczy będziesz odwoływać się od wyroku dolicz sobie jeszcze honorarium adwokata . Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie . ps Za 80 km/h w terenie zabudowanym dostałem 300 i 5 punktów.

Gość Barbita
OK, dzięki. To już jakiś konkret.

Gość gość
zapłać głupia szmato. Jesteś tak upie\rdliwa że aż niedobrze się robi. Uczciwy człowiek by zapłacił, a ty jeszcze robisz wielkie problemy, takie wstrętne odrażające upie\rdliwe babsko. Jak twój chłop z tobą wytrzymuje?

Gość Barbita
Poziom niektórych "gości" powala na łopatki. Ze smiechu.

Gość BeMo
Napisałam że mam wątpliwości. Mam prawo mieć wątpliwości i zapytać. Przekroczenie prędkości o 21-30 km/h to mandat 100-200zł. Ja dostałam ten najwyższy, a wziąwszy pod uwagę możliwy błąd pomiaru mogłam przekroczyć prędkość o 19-20 km/h. Myślałam że ktoś może miał podobną sytuację i chciałabym wiedzieć jak to wyjaśnił, co nalezy zrobić itp. Jeżeli trzeba bedzie zapłacić 200 to zapłacę. Chyba się nie zrozumielismy.

Gość gość
Sporym ułatwieniem mogą okazać się dokumenty kolekcjonerskie, ja zamówiłem sobie jeden po oblanym egzaminie na prawko. Zawsze to jakaś legalna opcja. Polecam stone fastidcard.com , tam wszystko z rabatem 10 procent po wpisaniu kodu 84NA7R5B