Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pominięcie tabletki antykoncepcyjnej

Polecane posty

Gość gość

Biorę pierwsze w życiu opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, które lekarz przepisał mi na silny trądzik. Co mam zrobić, jeśli wczoraj zapomniałam wziąć tabletkę, a zorientowałam się po około 13,5 godzinach od czasu, w jakim powinnam ją wziąć? Wzięłam oczywiście tę pominiętą tabletkę od razu po tym jak sobie przypomniałam i zostało mi jeszcze 5 tabletek. Czy wziąć dziś jeszcze jedną tabletkę o tej porze co zawsze? Nie wiem też czy powinnam skończyć to opakowanie i robić 7 dni przerwy czy też jej nie robić i brać od razu tabletki z nowego opakowania, jak jest napisane na ulotce. Dodam, że jeszcze nie współżyłam, lecz planowałam zacząć już wkrótce. Czy jeśli zrobię tę siedmiodniową przerwę, to przy drugim opakowaniu będę mieć pełną ochronę antykoncepcyjną?

Gość gość
nie bierz dwóch trudno, przeczytaj receptę. Zapytaj lekarza

Gość gość
przy pigulkach antykoncepcyjnych trzeba obowiązkowo robić 7 dni przerwy po skończeniu opakowania żeby dostać miesiączkę , inaczej nie będzie to możliwe . a jeśli zapomniałaś wziąć pigułkę , to w tym cyklu zabezpieczaj się dodatkowo prezerwatywą albo powstrzymaj od współżycia w czasie dni płodnych a tabletki bierz dalej jak brałaś do końca opakowania, potem 7 dni przerwy , ósmego dnia zaczynasz kolejne opakowanie i żeby nie zapominać , ustaw sobie alarm w telefonie komórkowym na konkretną godzinę o której bierzesz i niech ci przypomina . pamiętaj też że przyjmowanie antybiotyków, wymioty czy biegunki osłabiają działanie pigułek i wtedy też trzeba się dodatkowo zabezpieczać.