Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu ludzie którzy znają się na psach?

Polecane posty

Gość gość

mam psiaka rasy cane corso.dziś podczas gdy przeżuwał kość sprasowaną ze sk****ieprzowych zauważyłam,że jedno oko dosłownie wychodzi mu z orbity.kiedy żuje po stronie lewej,lewe oko jakby wychodzi za każdym ugryzieniem nadmiernie do przodu przy czym odwraca się w stronę ucha ze źrenicą.gdy pies gryzie twarde kości nic takiego się nie dzieje.Poza tym jest zdrowy,apetyt ma nie boli go to,biega.Do weta mamy z tym iść dopiero po świętach,szukałam też coś na ten temat w necie ale niczego nie udało mi się znaleźć.ktoś wie co to może być?jakaś wada?

Gość gość
Nie możesz zadzwonić do weta, żeby sie uspokoić i ni edenerwować? Chodzi o porade telefonicznĄ.

Gość gość
dzwoniłam.powiedział tylko tyle,że to nie zagraża jego życiu i na pewno go nie boli.I że pogadamy dokładnie jak to obejrzy.ktoś się z czymś takim kiedyś zetknął?

Gość gookkk
pojęcia nie mam, dziwne, zadzwoń

Gość gookkk
nigdy czegoś takiego nie widziałem, owszem jakoś tam mięśnie, ścięgna pracują, ale aż taki efekt??? może jest hybrydą psa z czymś z innego świata ;)

Gość gość
może.to wygląda obrzydliwie,jakby miało mu to oko wyskoczyć z orbity.ale pies nadal zawzięcie żuje ile tylko ma sił,więc go nie boli.Wet się tylko zaśmiał,że to nic takiego i nic mu nie będzie.ale przez tel on nigdy nie chce gadać.nigdy czegoś takiego nie widziałam :(

Gość gość
Mięsień żucia znajduje się bezpośrednio poniżej oczów jak i z boku "policzka". Twój psiak może mieć wrodzonę anomalię lub....zapalenie mięśnia żucia. Wszystko po powoduje ucisk żuchwy lub karku, powoduje nacisk na oczy. Niektóre rasy (lub wrodzone anomalie, lub infekcja) mogą powodować "wyskakujące oczy lub oko". Obserwuj psa oko, nie patrz na psiaka jak "brzydko wygląda", tylko zwróć uwagę na samo oko, czy jest suche? czy szkliste. Jeśli suche....możliwe że trzeba będzie stosować krople (tak jak u ludzi którzy mają syndrom suchego oka), pies może stracić oko jeśli zastosowanie kropel nie ma celu. Jeśli szkliste i wilgotne to znaczy że łzawy gróczoł funkcjonuje bez zarzutu Dokładnie wypytaj weterynarza, żeby nie zlekceważył. A Tobie powtórzę jeszcze raz, obserwuj oko abyś mogła dokładnie powiedzieć weterynarzowi swoje spostrzeżenia.