Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o niewierzących, którzy jutro idą z koszykiem do kościoła ?

Polecane posty

Gość Lilkuś
był taki czas, że tez tak robiłam w imię tradycji trzeba dojrzeć, poczuć potrzebę czegoś głębszego kto wie, może właśnie jutro ktoś się nawróci?

Gość gość
ja ide, bo to dla mnie fajny zwyczaj podobnie jak palmy wielkanocne,czy ubieranie choinki ladnie te koszyczki wygladaja na stole.

Gość referfe
Ja idę jutro dla tradycji a konkretnie żeby dziecku zrobić przyjemność.

Gość gość
po prostu tradycja. Niewierzacy choinke tez ubieraja

Gość gość
Myślę że matka ojciec kazali żeby nie gderali nad uchem dla świętego spokoju trzeba iść choć tak się nie chce :(

Gość gość
Moj sasiad w ub.roku w sobote szedl z koszykiem do swiecenia a w poniedzialek wielkanocny jezdzil taczkami po ogrodzie,bo plewil,ryl i obcinal galezie.....

ja jestem niewierząca, choinkę ubieram, ale sorry, nikt mi nie wmówi, że pójście do kościoła, gdzie trzeba się żegnać itp., to to samo. jak ktoś stoi w kościele (w domyśle udaje wierzącego, bo nie wierzę,że po prostu stoi i nie klęka, nie żegna się etc.), to jest zwykłym hipokrytą i nie ma co się tłumaczyć tradycją

Gość gość
Hehe a czemu nie założycie temata ''co sądzicie o ludziach wierzących ktorzy nie idą z koszyczkiem''? :) Bo ja np jestem wierząca ale z koszyczkiem nigdzie nie chadzam :)

Ja nie idę. Mam traumę z dzieciństwa. Kiedyś jako dziecko koniecznie chciałam pójść do kościoła poświęcić koszyk z żarciem. I moi rodzice-ateiści mnie wysłali. Chce, niech idzie. Ale to akurat była niedziela wieczór. Wstydu się najadłam za wszystkie czasy. Ludzie się gapili, jakby ufo zobaczyli, a księdzu ledwo oczy z orbit nie wypadły. :D

Gość gość
W wielkanocna niedzielę wieczór? Widać że zmyślasz. Wieczorem nie ma już żadnych mszy.

Gość Lilkuś
u mnie sa o 20 w niedziele

Gość gość
U mnie też ale nie w Wielkanoc.

Gość gość
ja jestem niewierząca, choinkę ubieram, ale sorry, nikt mi nie wmówi, że pójście do kościoła, gdzie trzeba się żegnać itp., to to samo. jak ktoś stoi w kościele (w domyśle udaje wierzącego, bo nie wierzę,że po prostu stoi i nie klęka, nie żegna się etc.), to jest zwykłym hipokrytą i nie ma co się tłumaczyć tradycją \XX\ jak jestes w swiatyni, obojetnie jakiego wyznania, to ze wzgledu na szacunek dla innych zachowujesz sie godnie ( mozesz sie nie zegnac i klekac ale w okreslonych momentach wstajesz.) Bardzo wielu niewierzacych bierze udzial w nabozenstwach itp - chocby zalobnych (np politycy) i nie jest to zaden problem, hipokryzja czy udawanie, po prostu umiejetnośc znalezienia sie w roznych sytuacjach. Poijajac fakt, ze dla czesci niewierzacych zegnanie sie jest traktowane tez jako pewnien obyczaj, tak zreszta , jak wielu niewierzacych mowi czasem O Jezu, czy na miłośc boską. Wiec nie demonizujmy poddstawienia koszyczków do swiecenia. Co innego,jesli niewierzacy idzie do spowiedzi, komunii czy bierze slub koscielny

Nie widzę żadnego powodu aby nie iść, to tak jakby nie chodzić na obchody święta krasnala albo jakiegoś festynu z okazji dnia świstaka. Jaki dorosły brałby to na poważnie?

Gość Czerwony Kapturek wierzy w
Ja idę z koszyczkiem do kościoła. Tam spotkam wilka w skórze pasterza owieczek, a babć będzie całe stado. Szkoda, że nie jestem z tej bajki :( :P

Gość gość
każdy robi jak chce,nie nasza sprawa i tak wszystko to są kwestie umowne,to ludzie dorobili wszelakie "obchody""ceremonie",i stało się to tradycją

Gość gość
Nic nie sądzę

Gość gość
Malina nikt nie karze Ci wierzyć ale nie obrażaj katolików.

Gość gość
malinowa malina to facet