Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiooola

Owulacja monitoring i dni plodne pytanie

Polecane posty

Gość misiooola

Tak zastanawiam sie nad wszystkim, bo widze, ze na forach roznie pisza...Chodzi tak, jak w tytule o owulacje. Ostatnio bylam na monitoringu i lekarz powiedzial, ze owulacji nie bedzie, bo nie ma pecherzykow. Zapytalam, czy mozliwe, ze np. owulacja mogla wystapic wczesniej albo pozniej, to powiedzial, ze nie bo jak pecherzyk rosnie to ok 2mm/dzien i w 12dc juz byloby widac. I teraz mnie zastanawia dlaczego niektore dziewczyny na forach pisza, ze owulacje mialy pozniej, czy wczesniej przy cyklach 28 dni i lekarz tez mowil, ze owu nie ma, a jakos zaszly w ciaze w tym cyklu...Na monitoringu bylam w 12 dniu cyklu i mam przychodzic wlasnie miedzy 11-13 (najpozniej) dniem cyklu sprawdzac, czy sa pecherzyki. Naprawde jest to ciekawe tym bardziej, ze chodzi o wzrost pecherzykow i niektore dziewczyny zaraz po okresie maja owu albo pod koniec cyklu...Gubie sie z tym wszystkim, bo jak to mozliwe ze jednak zaszly w ta ciaze? Mozliwe ze lekarz moze sie mylic, czy to raczej fanaberie i niewiedza tych kobiet na temat cyklu? Jak ktos mi to wytlumaczy, to bede wdziecznausmiech.gif

Gość gość
jezeli masz cykl 28-dniowy, a w 12 dc nie było żadnego pęcherzyka, to szans na owulację nie ma

Gość misiooola
Dzieki za odp:)

Gość gość
Chodzi o dł cyklu. Jak masz regularnie co 28 dni to lekarz miał rację, Ja mam nieregularne 21 - 29 i do tego mam bóle okołoowulacyjne. Czyli teraz aktualnie miałam cykl 21 dni i bole owulacyjne miałam bardzo wcześnie. Miesiąc wcześnie miałam tyle co ty 28 i bóle owulacyjne później czyli 14 d.c gdybym miała monitoring 12 d,c byłoby widać.

Gość misiooola
Upewniam sie czy wszystko zgadza sie bo naczytalam sie tylu rzeczy ze np przy cyklu 28 dni ktos zaraz po okresie mial owulacje. Mozliwe cos takiego???Cykle na razie mam 28 dni od stycznia i oby tak zostalo bo tak to kasa za monitoringi pojdzie sie...

Gość gość
tak, przy cyklach 28-dniowych owulacja jest możliwa nawet około 8 dc

Gość gość
jeśli owulacja byłaby w 8 dniu cyklu nie ma szans by cykl trwał 28 dni ponieważ prawidłowa druga faza cyklu trwa 12-16 dni, czyli taki cykl, w którym owulacja jest w 8 dc mógłby mieć maksymalnie 24 dni

Gość gość
W życiu nie uwierzę że bez ingerencji i mega sporych zaburzeń ktoś kto miał 8 d.c miał owulację, cykl mia 28 dniowy. Ja mam nieregularne cykle jak już pisałam że bóle owulacyjne miałam najwcześniej 9 d.c a najpóźniej 18 d.c. Nigdy przez 10 lat nie zdarzyło mi się aby w pierwszym przypadku mieć cyklu dłuży niż 24 dni...

Gość gość
chodziłam na monitoring cyklu, bez żadnych zaburzeń ani ingerencji miałam owulację w 8-9 dc 3 razy, a cykl trwał 28 dni, gdybym nie miała usg, które to potwierdziło, to tez bym nie wierzyła

Gość gość
Oczywiście ze może tak być że pęcherzyk jest gotowy w 10dc, i wcale nie musi być przy tym widoczny śluz owulacyjny, tylko na monitorowaniu to widać, przy cyklach 28 dniowych.

Gość gość
witam mam takie pytanie jestem 3 miesiace po porodzie ,byłam niedawno na wizycie kontrolnej ,i przy usg lekarz powiedział mi ze pecherzyk zaczyna rosnac co to oznacza?ze niedługo dostane okres?dodam ze po pierwszej ciazy okres dostałam po 6 miesiacach od porodu.

Gość gość
Dostaniesz albo już go masz :)