Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wiecie ze w latach 50

Polecane posty

Gość gość

Ludzie chodzili po ulicach ubrani w szmaty, a na widok wozka pelneg kapusty slina im ciekla. Przystawali i patrzyli na kapuste

Gość gość
1950 - 60 widzialam na starych fotografiach. Takie grube baby z torbami lazily jak ze wsi.

Gość gość
I wozy zaprzgniete w konie jezdzily po ulicach, a na nich furmani z batem i mowili wista wio, prrrrrrr

Gość gość
W tamtych czasch moja droga, to kapusty byly tak dorodne i zywotne, ze same zlazily z grzadek, zdzieraly szmaty ze stracha na wroble, przebieraly sie w nie i szly na podryw. Tak wlasnie wyglada twoj osobisty rodowod. Baby ze zdjec, to te kapuchy, z ktorych pochodzisz... Pociesz sie, ze to biala kapucha a nie kiszona, czy czerwona, ze nie wspomne o wloskiej - pomarszczonej i smierdzacej. Biednas ty i twoi przodkowie....

Gość gość
A ja pamietam mleczarza, ktory rozwozil mleko w wozku i kazdy na klatce mial wystawione puste butelki. I on rano je zabieral i zostawial mleko. A wszystkie bachory za nim biegly i wolaly czesc panie balwanie. Teraz mi go zal. To bylo w latach 80

Gość gość
To byl krajobraz miejski, moja droga, a te wszystkie eleganckie panienki tochyba tylko z filmow znasz. Wiec nie obrazaj.

Gość gość
A ja lemoniade w woreczku z rurka. :)

Gość gość
ja w latach 70 dostalam pierwszego okresu nie bylo wtedy podpasek i musialam wlozyc w majtki wate a miedzy majtki a rajstopy liscie

Gość gość
Ogladam zdjecia mojej mamy i babci z lat 50 i 60, piekniejszych kiecek i pantofelkow w zyciu nie widzialam; najpiekniejsze lata dla mody. Sama bralam slub w jednej z takich kiecek, szyte na miare, czesto wlasnorecznie. Kazda jedyna w swoim rodzaju. Teraz sieciowki i wszechobecne spodnie, legginsy. Coraz mniej kobiecosci.

Gość gość
Mnie kiedys taka wata wypadla z nogawki.

Gość gość
Pamietam jeszcze te superowe podpaski, ktore sie odklejaly podczas chodzenia i wychodzily gora ze spodni

Gość gość
W latach 80 ZX Spectrum dawał więcej frajdy niż dziś jakiekolwiek konsole 🖐️

Gość gość
Ja pamietam tylko princea i fruity franka na amstradzie

Gość Zimny dran
A ja pamietam jak moj dziadek i tato kosili zboze kosami a ja odbieralem i wiazalem w snopki pamietam smak masla albo bialego sera ktore zrobila babcia niebo w gebie

Gość Zimny dran
To byly cudne czasy tak niewiele czlowiek potrzebowal do szczescia

Gość gość
Dokladnie, teraz kazdemu jest wszystkiego za malo, ile by nie mial

Gość gość
serio wypadla Ci wata? myslalam,ze tylko ja mam takiego pecha :)

Gość gość
I co z tego? teraz ulice i sklepy są kolorowe, a ludzie smutni, sfrustrowani i pełni niechęci do siebie

Gość gość
ktoś pisał o podpaskach, te pierwsze wcale nie miały kleju, to była lignina włożona w bawełnianą gęstą siateczkę i aby się nie wyślizgiwała z majtek trzeba było przypiąć ją od spodu agrafką [ to był mój patent] :) jakoś trzeba było sobie radzić a poza tym człowiek cieszył się drobiazgami nie to co teraz, obrzydliwy konsumpcjonizm przeistacza człowieka w zwierzę goniące za seksem, używkami i zabawą

Gość gość
Rescator, chyba nie rozumiesz. Chodzi o to, że liczy się człowiek i jego szczęście a nie wygląd otoczenia. Nawet biedny albo kaleki czlowiek może byc szczęśliwy i cieszyć sie życiem, a piękny i bogaty być nieszczęśliwy i cierpieć. Tak jak np. Marylin Monroe

Gość gość
komus sie chyba pomylily lata 70 z 80. W 70 nie moglo zabraknac podpsek, bo to byly lata prosperity Gierka i praktycznie bylo wszystko za grube pożyczki :)

Gość gość
a z kolei autorowi chyba pomylily sie lata tuz po wojnie a nie 50 :)

Gość gość
ale lata 50-te to są właśnie lata powojenne, 5 czy 6 lat wielkiej różnicy nie robi

Gość gość
ale mitomania:(w tych latach bicie dzieci i to takie ciężkie bylo akceptowane i na porzadku dziennym,ludzie wysmiewali sie i dreczyli kazdego kto sie wyroznial np jakims defektem wyglądu,cos takiego jak prawa zwierzat nie istnialo i traktowano je jak rzeczy i robiono z nimi co chciano,oraz wiele innych:(