Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneta1993

Zniesmaczona po mszy wielkanocnej.

Polecane posty

Gość sweetezianka
Zasadniczo du/ sza jest nie/ śmiertelna więc raczej nie dasz rady jej uśmiercić, mamy jedynie wpływ na to czy dalszy ciąg życia będzie szczęśliwy czy nie.

Gość Taki_jeden_964
"dał nam życie? brednie. przed Jezusem też żyli ludzie." xxx Masakra, jak niektórzy rozumują.

Gość gość
bo katolicy nie umieją się cieszyć - tylko ciągle myślą o śmierci :D

Gość gość
przestałam chodzić do kościoła już dawno, od jakiegoś czasu zainteresowałam się religiami wschodu i strasznie mi się podobają, cały czas szukam nowych książek na ich temat :)

Gość gość
Polski katolicyzm oparty jest na katolicyzmie ludowym, chłopskim. Przez wieki polski Kościół katolicki wmawiał chłopom, że ich nędza na ziemi jest tylko wstępem do lepszego, wiecznego życia w niebie, bo jak można bylo inaczej wytłumaczyć chłopom ich niewolnictwo i obowiązek oddawania kościołowi i feudalnej szlachcie prawie wszystkiego, co wypracowali. W tym roku minęła 150. rocznica zniesienia pańszczyzny na terenach zaboru rosyjskiego, to krótki czas, Kościół nie zdażył zmienić swojego podejścia do wiernych. Nadal mami ich perspektywą szczęścia wiecznego w niebie albo straszy piekłem, ale sami księża nie mają zamiaru się umartwiać i nie stronią od wygód i nowoczesności na plebaniach i w kuriach biskupich.