Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak stać się wredną i nieczułą osobą?

Polecane posty

Gość gość

Mam dość tego, ze wiele rzeczy biore do siebie. Od dziecinstwa jestem strasznie empatyczna. Mam 19 lat a moja wrażliwość sprawia ze jestem chyba postrzegana jako dziecinna. Nawet czytajac "Mistrza i Malgorzatę" nie mogę przestać myśleć o biednym mężu Malgorzaty, ktory mimo swojej dobroci byl przez glowna bohaterkę zdradzany. Podobnie mialam przy czytaniu "Granicy". Jest tam opisany los podwórkowego psa, wiecznie ponizanego i odtracanego. Jak tylko o nim dluzej pomysle to mam lzy w oczach. Kolejny przyklad, po obejrzeniu filmu na podstawie którego wytoczono procesy norymberskie mialam koszmary przez dlugo czas. Oczywiscie w relacjach z innymi ludźmi tez jestem nadwrazliwa i strasznie przejmuje sie uczuciami drugiej osoby. Mam ochote stać sie chamska i ordynarna i nie mieć przytym wyrzutów sumienia!

Gość gość
Nie zmienisz tego. Musisz sie z tym pogodzić, i doszukać się w tym pozytywów. Tylko prosze Cie! Nie znajdź sobie faceta o podobnym charakterze, bo sie zagłaszczecie.

Gość gość
Nie zmienisz sie.

Gość żan 25
Jeśli uważasz się za osobę dziecinną lub ktoś cię tak spostrzega nie przejmuj się tym za dużo z tym nic nie zrobisz. zmienisz się na pewno nie raz poprzez doświadczenia życiowe. Ale postaw sobie pytanie czy to przeszkadza tobie czy może twoim znajomym ;) jeśli to drugie polecam zmienić znajomych. pozdrawiam :)

Gość gość
Nie wiem, czy to jest empatyczność - po prostu lubisz sie mazać, rozczulać, rozżalać i wtedy każdy powód jest dobry. To jest niedojrzałość.

Gość gość
Ale ja się użalam nad każdym tematem, ostatnio przez przypadek nastąpiłam na mrówkę i chyba nie przeżyła - miałam tydzień wyrzutów sumienia, że mogłam patrzeć pod nogi a nie tak nonszalancko się przechadzać. Innym razem musiałam dwa razy spłukać ubikację bo kupa ciągle pływała, i za drugim razem zdałam sobie sprawę że te dodatkowe litry wody jakie zużyłam mogły komuś w Afryce uratować życie. Unikam chodzenia po żywej trawie, nie jadam mięsa i żadnych żywych warzyw, owoców - boję się, że witaminy i minerały w nich zawarte będą musiały się rozpaść i będzie je to boleć.

Gość None

Hahaha przepraszam ale nie mogę 😂