Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Latanie samolotem w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam. Piszę tutaj, wiem, że muszę o to zapytać lekarza, ale wizyta dopiero w czwartek a mnie zżera ciekawość. Otóż chodzi o to, czy w normalnie rozwijającej się ciąży któraś z mam dostała przeciwwskazania do latania samolotem? W internecie czytałam różne opinie,bilety zamawiałam jeszcze zanim wiedziałam o ciąży, lot ogólnie króciutki- 45 minut. Jestem aktualnie w 12 tygodniu ciąży, lot na przełomie 13/14 tygodnia. Czy któraś z mam mimo że z ciążą było w porządku miała jakieś przeciwwskazania?

Gość gość
jeżeli ciąża przebiega bez żadnych komplikacji, to w 2 trymestrze można latać samolotem

Gość gość
ja leciałam w II tr. w jedna strone ok. 5h i nic mi nie bylo, poprosilam o miejsce przy emergency zeby moc nogi wyciagnac i gitara, naprawde nic ci sie nie stanie

Gość gość
Jesli ciaza nie jest w zaden sposob zagrozona, to NIE MA zadnych przeciwskazan do latania samolotem na dystansach najzwijmy to europejskich. W obu ciazach ze wzgledu na prace latalam regularnie, co najmniej raz na miesiac w 2 strony do 34tc. Jesli lot trwa 45 minut, to powiedzmy, ze to krajowa trasa, na pewno lepiej leciec tyle samolotem niz tluc sie pol dnia samochodem kub pociagiem - mniej sie umeczysz.

Gość gość
Aaa, no i ja z kolei zawsze miejsce przy przejsciu biore, w rszie jakby sie siku nagle zachcialo, bo jak wiadomo to w ciazy nagla potrzeba :-)

Gość gość
Leciałam 3 godziny i nie robiłam z tego problemu, teraz to kobiety sobie wymyślają w ciąży różne głupoty, najlepiej połóżcie się i leżcie...

Gość gość
ale to nie sa glupoty. latanie samolotem nie jest wskazane w poczatkowej ciazy i koncowce( moliwosc przedwczesnego porodu) ogolnie chodzi o cisnienie.a i dlugie trasy tez nie sa fajne bo puchna nogi, obrzeki, itd ale jak jest ok to mozna leciec.sama lecialam do hiszpani w 23 tyg. i w 30 tyg do angliia wracalam w 32tyg, i bylo ok.

Gość gość
21.04.14 ,no wyobraź sobie , że po prostu nastraszyła mnie ciocia,która jest pielęgniarką, że może sięodkleić łożysko od zmiany ciśnienia, więc chyba lepiej się zapytać, niż zaszkodzić.

Gość la maciorra
Ja bylam w ok.26-27 tc i trzeba bylo miec takie pozwolenie od lekarza. Ja ze wzgl.na problemy z sercem/cisnieniem, tym bardziej. Pozwolenie dostalam...w dniu lotu :) ale polozna mi wczesniej mowila,ze to raczej bedzie formalnosc,bo przeciwskazan nie widziala. Chodzilo bardziej o to,zeby linie lotnicze mialy jak najbardziej aktualne zaswiadczenie a i ja spokojna glowe,ze na pewno moge leciec.

Gość gość
Lecialam na poczatku 4 tyg do Polski i z powrotem, a pozniej okolo 8 miesiaca do Danii i z powrotem. W III trymestrze na lotnisku poprosili tylko o zaswiadczenie od poloznej ze ciaza przebiega prawidlowo i nie ma przeciwskazan. Ogolnie loty bezproblemowe jesli nie liczyc burakow siedzacych przede mna ktorzy zaraz po usadowieniu sie MUSIELI rozlozyc swoje fotele. Czulam sie jak sardynka:-(

Gość gość
*mialo byc na poczatku 4 miesiaca, nie tygodnia!

Gość gość
ja latałam w pierwszym trym głównie - jakieś 6 lotów. na poczatku drugiego juz tylko 2. trzeci wcale. ciąża zdrowa, niezagrożona, lekarz nie miał z tym problemu. dodam, że latałam służbowo, co wiązało sie ze stresem i zapierdzielem w trakcie a nie miłym leżeniem na plaży. co ciekawe zauważyłam, że o ile w pierszej ciazy sie wszystkiego balam i nad soba trzesłam, o tyle w drugiej jestem zdecydowanie "normalniejsza" i ciąże dużo lepiej znosze.

Gość gość
ja tez latalam w 1 trymestrze (4.5h), nie bylo przeciwskazan, 3 godziny po wyladowaniu dostalam krwawien skonczylo sie na duphastonie i lezeniu przez 3 tygodnie. Naszczescie juz wszystko wporzadku:)