Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy język czeski jest łatwy do nauki

Polecane posty

Gość gość

Wygląda na prosty, ale właśnie nie wiem, czy na pewno taki jest...

Gość gość
Wszystkie słowiańskie języki są trudne.

Gość gość
Na czym ta trudność polega?

Gość gość
Ahoj. Ogladaj krteka to sie nauczisz :) Prosty bo do polskiego bardyo podobn (ta sama grupa - zachodnioslowianska)

Dla osoby, dla której język słowiański jest ojczystym, będzie się łatwiej uczyć innego języka słowiańskiego niż np. osobie, której ojczystym językiem jest język germański. Czeski to podobnie, jak polski, język zachodniosłowiański, więc blisko spokrewniony. Ale trudnością są w nauce tzw. "false friends", czyli słówka i zdania, które brzmią bardzo podobnie czy nawet identycznie, a znaczą co innego... Ja się uczę serbsko-chorwackiego i rosyjskiego, to przepiękne języki (południowosłowiański i wschodniosłowiański), dla chcącego nic trudnego :)

Gość gość
Serbsko-chorwacki jest cudowny, też kiedyś planuję. :) Na razie chcę jednak opanować dobrze czeski - uwielbiam ten kraj i chcę nawet studiować bohemistykę.

Gość gość
Właśnie dlatego, że to kuzyn naszego języka, jest trudnym do nauki językiem. Przypadków 7, odmienia się wszystko co się rusza i nie rusza i to nie tak, jak nam z automatu by się wydawało. Owszem na początku sukces, wymowa śmiszna, lekka, łatwa. A potem zaczynają się schody. Gramatyka to bieg przełajowy. Zasieki, rowy z wodą, bagna i moczary. Ciemno, zimno i do domu daleko.