Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

poronienia nawykowe

Polecane posty

Gość gość

O jakie badania prosic lekarza? Wlasnie stracilam 5 raz wczesna ciaze ( poczatek 5 tyg). Mam juz dosyc lekarskich tekstow typu: tak sie zdarza, prosze starac sie do skutku.

Gość gość
powinnaś mieć badania kariotypu (Ty i partner), czyli genetyczne, wszystkie badania hormonalne, immunologię- to podstawa i zmień lekarza

Gość gość
A moge prosic o nazwy tych badan? Ktore moge zrobic na nfz, aktore od razu moge zrobic na wlasna reke? Ktore jako pierwsze, najbardziej prawdopodobne bedoce przyczyna? Mam tsh podwyzszone jesli staram sie o dziecko, ale ogolem jest w normie. Biore euthyrox. Progesteron w normie, ale nawet luteina mi nie pomogla. Lh do tego drugiego hormonu 2:1 ale niby w normie.

Gość gość
Przede wszystkim poszukaj nowego lekarza najlepiej z kliniki nieplodnosci. Badania jakie ja robilam to kariotyp ( po 2 stratach nalezy sie skierowanie na nfz) bo koszt prywatnie to ok 400/700 zl zalezy od laboratorium. Hormony: prolaktyna, progesteron w 7/14/21/28 dc, testosteron, estradiol, 17-oh progesteron, lh, fsh. Ceny w przedziale 15/25 zl za jeden zalezy od lab. Tarczyca: tsh, ft3, ft4, antyTG, antyTPO. Cena 18/40 zl. Chlamydia 60/80 zl, toxoplazmoza 70/80 zl , cytomegalia 70/80 zl , mykoplazma 80/100 zl, ureoplazma 80/100 zl, przeciwciala antyfosfolipidowe do 6 tyg po poronieniu i potem znow po 6 tyg powtorzyc koszt ok 120/140 zl, antykoagulant tocznia cena od 100 zl, przeciwciala ndna ok 100/150 zl, posiew z pochwy i szyjki macicy, rozszerzone badanie nasienia z posiewem nasienia, przeciwciala przeciwlozyskowe 100/180 zl, metabolit wit d3 25oh ok 50 /60 zl, to taki poczatek.

Gość gość
Powinnaś znaleźć dobrego lekarza. Nie pierwszego lepszego z przychodni ale specjaliste który mial doczynienia z przypadkami jak twój.

Gość gość
no badanie genetyczne to juz napisałam, że kariotypy- musicie mieć oboje skierowania od lekarza pierwszego kontaktu do poradni genetycznej, niestety na takie badanie zazwyczaj czeka się troche, poniewaz są limity u genetyków, więc warto zadzwonić wcześniej i zapytać jaki jest najbliższy termin, a dopiero potem iść po skierowania, o immunologii poczytaj w necie, bo tego trochę jest, a hormony, to wiadomo: progesteron, prolaktyna, testosteron, lf, fsh, tsh, ft3, ft4, estradiol

Gość gość
A kliniki to pewnie tylko prywatne sa? Dzieki serdeczne :) lista zrobiona

Gość gość
Badalas sie w kierunku wad macicy? U mnie przyczyna poronien jest najprawdopodobniej wlasnie wada macicy, a konkretnie dwuroznosc... Wade wychwycil gin podczas usg w ok. 7 tyg ciazy. Niestety tez straconej. Musi byc dobrej jakosci aparatura i doswiadczony lekarz zeby wade na usg zobaczyc. U mnie wade potwierdzilo hsg. :-(

Gość gość
chyba histeroskopia, bo hsg bada drożność jajowodów, nie zgodzę się, że musi być wybitny lekarz i bardzo dobry sprzęt, dwurożność może stwierdzić każdy ginekolog, który ma pojęcie o swoim zawodzie- wiem, bo sama mam tą wadę

Gość gość
Wlasnie u mnie bylo tak ze dopiero w drugiej ciazy lekarz wade zobaczyl. Wczesniej bylam badana przez kilku roznych iekarzy i zaden nic nie zobaczyl :-( Chyba ze mialam pecha trafialam na takich ... I mialam hsg aby macice przeswietlic. Takze nie tylko droznosc podczas hsg mozna badac. Okropne badanie. Udalo Ci sie przy tej wadzie donoscic ciaze? ja juz trace nadzieje :-(

Gość gość
Nie badalam, ale na ostatnim usg tak mi gmerala, ze musiala cos zobaczyc jakby bylo. To jest straszne. Nawet nie wiem od czego zaczac.

Gość gość
pierwszą ciążę straciłam, potem miałam laparoskopię z histeroskopią, podczas której skorygowano nieco przegrodę, niestety w kolejną ciąże zajść nie moge, więc nie wiem jak będzie z jej ewentualnym utrzymaniem, zadziwiłaś mnie tym hsg, bo wydawało mi sie, że wiem wszystko na temat tego badania, a dwurożność miałam wykryta na zwykłym usg, ale dopiero podczas histeroskopii stwierdzono jak wielka to wada, na hsg widać było jedynie cienie, które zostały określone jako polipy lub właśnie przegroda

Gość gość
Hmm to juz nie wiem od czego to zalezy... Moja macica na zdjeciu z hsg wyglada jakby dwa palce ulozone w litere V i lekarz powiedzial ze nic sie nie da skorygowac :-( A przy okazji wiem ze mam drozne jajowody :-) juz nie mam sily szukac kolejnego gina wiec teraz znowu sie staramy z nadzieja, ze macica bedzie wspolpracowac bo nic innego nam nie zostaje...

Gość gość
a konsultowałaś tą diagnozę z kimś innym? bo może jednak dałoby się coś z tym zrobić, choć wiem że nie zawsze jest taka możliwość, na pocieszenie Ci powiem, że moja ginekolog powiedziała, że nie z takimi wadami jak dwurożność, kobietom udaje się szczęśliwie donosić ciążę

Gość gość
Konsultowalam u 2 roznych lekarzy i nic nie poradzili. Trzymajmy sie tego co Twoja gin mowi ze nie z takimi wadami kobiety daja rade :-)