Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goalka

wiek ciazy OM i Usg

Polecane posty

Gość goalka

ostatnia miesiaczke mialam 13.03 , owulacja potwierdzona testami owu ok 28.03 , oczywiscie w okresie okoloowulacyjnym wspolzylam, jednak pozniej juz wcale. dzis bylam na usg, wedlug badania wyszedl 4tydz 6 dzien, natomiast wedlug wyliczen od ostatniej miesiaczki bylby to 5tydz 6dzien. czyli roznicy jest rowno tydzien. wielkosc pecherzyka 1,10cm a zarodka 0,26cm, sama nie wiem co o tym myslec,. czy niepotrzebnie sie zamartwiam, dodam ze, test ciazowy pozytywnie wyszedl 12 dni temu(blada krecha) a serduszka nie bylo slychac ani widac na dzisiejszym badaniu,

zle napisalam "wielkosc pecherzyka 1,10cm a zarodka 0,26cm" ogolnie pod zdjeciem mam takie oznaczenie, ale to chyba dot. tylko pecherzyka

Gość gość
No i o co pytasz?

chodzi mi o to ze wielkosc pecherzyka jest chyba za mala jak na obliczenie wieku ciazy od odstatniej miesiaczki, bo jak wiadomo usg oblicza wiek na podstawie wielkosci. a skoro nie wspolzylam po owulacji to wiek z usg mi sie nie zgadza.,..czyli wychodzi na to ze za wolno rosnie i sie rozwija....pytanie brzmi czy ja to wszystko dobrze rozumuje i czy mam powod do zmartwien.

Gość gość
O jezu.... No ale przeciez owulacja zawsze jest ok 2 tyg po miesiaczce wiec z usg moze wyjsc zarodek mniejszy na poczatku.

tak znam takie podstawy i wiem ze owualcja jest mniej wiecej 14 dni po pierwszym dniu okresu, ale wiadomo tez ze usg wylicza wiek ciazy od ostatniej miesiaczki. a nie od zaplodnienia

Gość gość
Nie. Usg wylicza wiek ciazy po wielkosci plodu, zarodka czy pecherzyka. A nie od om

Gość gość
Tak wg wielkości płodu ale jest tam uwzględnione jeszcze te dodatkowe 2 tyg, więc podając wiek podaje od okresu.us

Gość gość
Ja przy pierwszej ciazy mialam pozna owulacje kiedy zaszlam. Tydzien od OM wychodzil 7. A z usg 5. Rowniez termin porodu byl dla lekarzy bardziej wiarygodny z USG. 2 tyg pozniej niz z OM

Gość gość
nie martw sie tym tygodniem, wszystko jest ok, ciaza jeszce wczesna, termin z usg moze sie jeszcze zmienic. ja np. pierwsze usg mialam w 12 tyg i wiek mojej ciazy z om byl taki sam co do dnia, mialam drugie usg w 20 tyg+1d i tez to samo.

czytam i czytam w necie rozne informacje:) otoz napisze jeszcze skroty z usg CRL- 0,26cm i GS -1,10cm a wiec crl oznacza zarodek a gs pecherzyk ciazowy. czyli jest to 4tydz 6 dc i juz widac zarodek? to chyba niepotrzebnie sie zamartwiam, dzieki za odpowiedzi:)

Gość gość
nic się nie martw :) !!!! czasami nam sie wydaje,że natura jest przewidywalna(testy owu,samoobserwacja)ale WCALE tak nie jest :) natura to natura i jeśli zarodek jest już widoczny to wszystko idzie ku dobremu :) moje dzieciątko też było"cofnięte"o tydzień-dokładnie o 8dni-z dwóch pierwszych usg tak wychodziło,że nijak się pokrywało to z datą miesiączki,ale już w 10tyg.maluszek"dogonił"wszystkie parametry,a w 17tyg.mi powiedziano:"no,no,duży chłopczyk rośnie",bo jego wymiary były o tydzień do przodu :) Nic sie nie denerwuj,bo waśnie nerwami możesz dziecku bardziej zaszkodzić niż ci sie wydaje :)