Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Temat dla osób znających się na poprawnej pisowni .............

Polecane posty

Gość gość
www.odmiana-nazwisk.waw.pl/

Gość gość
Oberc: Oberców, Obercowie... Nieodmienia się to nazwisko w przypadku kobiet tylko (zapraszam Annę Oberc, spotkałam się z Anną Oberc). Co w tym dziwnego?

Gość gość
"Zapraszamy Sz. Państwa Annę i Łukasza Szwalbów Zapraszamy Sz. Pana Łukasza Szwalbego Zapraszamy Sz. Panią Annę Szwalbe"

Gość gość
Jasne, że nazwisko Oberc poprawnie można odmieć jako OBRCÓW ale jak to brzmi w ogóle?? Czyli że co, np. Sz.P. Anna i Jan Oberc to już jest niepoprawnie?

Gość gość
Też Szwalbów

Gość gość
Tak, to jest niepoprawnie. W Polsce nazwiska odmieniamy. I "zapraszam państwa Oberców" brzmi normalnie.

Gość gość
(M) Anna i Jan Oberc (D) Annę i Jana Oberców (C) Annie i Janowi Obercom (B) Annę i Jana Oberców (N) z Anną i Janem Obercami (MS) o Annie i Janie Obercach

Gość gość
Kto by pomyślał, że na kafe, gdzie wszystkie mamusie na poziomie jest taki problem z odmianą przez przypadki.

Gość gość
To jest jeden z objawów wtórnego analfabetyzmu społeczeństwa. Jak ktoś czyta tylko Brawo girl, Pudelka i Panią domu a w szkole zamiast lektur opracowania (w najlepszym wypadku) to jak ma poznać bogactwo języka polskiego i przyswoić sobie naturalne przecież dla tego języka formy? Żenujące, ale taka jest prawda. Ta sama przyczyna leży u podstaw wielu innych, coraz bardziej nagminnych błędów ortograficznych i gramatycznych (typu twory: "wspułczuję twoim dziecią").

Gość gość
Typowo polskie nazwiska sie odmienia, z tego co wiem brzmiace zagranicznie (nie mowie tu o Smith'ach czy innych Daniels'ach, tylko takich polskich, ale brzmiacych inaczej) mozna odmieniac, ale nie trzeba. Wyobraz sobie nazwisko Szlaga, panienka to bedzie Szlag***a, tak? :D

Gość gość
Panienka to będzie Szlaga, nie mówimy tu o staropolskich formach określających "przynależność" do określonego stanu cywilnego, tylko o aktualnej polszczyźnie.

Gość gość
Córka Szlaga to Szlag***a, a żona Szlagowa. Są to odmiany popularne na wsiach.

Gość gość
Moze zły przyklad, ale tak mi sie jakos przypomnialo nauczyciel wf-u uwielbial w ren sposob odmieniac nazwiska, a ze mi przypadlo cos takiego, no coz, kupa smiechu i tyle. Co do tych odmian to Polonistka powiedziala, ze jak najbardziej nazwiska konczace sie na samogloske mozna odmieniac.

Gość gość
Szlaga - panna Szlażanka

Gość gość
Skarga - Skarżanka Kotula - Kotulanka itd

Gość gość
Mozna i tak, panna Slazanka.. Podoba mi sie! ;) A tak z innej beczki zna kros strone gdzie mozna sprawdzic skad pochodzi dane nazwisko? ;)

Gość gość
np.: www.genezanazwisk.pl www.nazwisko.blogspot.fr

Gość wifigdańsk
ale przez jaki przypadek odmienić? generalnie mozna i tak i tak, to znaczy nie wiem tego na pewno ale ja mam akurat nazwisko przypominające przedmiot (niespolszczone),dajmy na to Poduszka. wiec jak przychodzi do mnie np jakies pismo urzędowe albo sądowe ( a przychodzą czesto) to piszą :"informujemy Szanowną Panią Magdalenę Poduszka" a nie" Szanowną Panią Magdalenę Poduszkę". Więc nie odmieniają,no a w urzędach to chyba ludzie po studiach pracują więc powinni znać poprawną pisownię.

Gość gość
Wifi, ale powinni odmieniać. Niestety, ale to, że ukończyli studia i pracują w urzędzie, nie czyni z nich wyroczni. Niedawno dostałam pismo urzędowe z poważnym błędem ortograficznym.

Gość wifigdańsk
no dokładnie-masz rację,ja nieraz dostaję tez z błędami,czasami zastanawiam się czemu (jakim cudem) oni tam pracują. chyba na zasadzie rączka rączkę myje. a wracając do tematu zapytałam o jaki przypadek chodzi bo autorka napisałą tylko skrót "Jak powinno być ? Sz .P Walaszczyków czy Walaszczyk ?" a "Sz.P" to moze być" "Szanowni Państwo" lub np. "Szanownych Państwa" dlatego tez ważne jest,przez jaki przypadek miała to by być odmiana.

Gość wifigdańsk
acha widzę że tu już ktoś odmienił, gosć z 22.04.14