Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 przyszla_niedoszla_studentka

isc na studia czy do pracy

Polecane posty

Stoj臋 w艂a艣nie na rozdro偶u i nie wiem jak膮 decyzj臋 podj膮膰. Sko艅czy艂am w艂a艣nie licencjat i nie wiem czy i艣膰 dalej na studia magisterskie, czy zrezygnowa膰 z edukacji w celu rozwijania kariery zawodowej. Je艣li p贸jd臋 na studia najprawdopodobniej nie b臋d臋 mog艂a wtedy podj膮膰 偶adnej pracy (brak czasu ze wzgl臋du na wymagaj膮cy kierunek studi贸w i dojazdy) i wydam ca艂e oszcz臋dzone pieni膮dze. Je艣li zdecyduj臋 si臋 zrezygnowa膰 ze studi贸w, to nie mam gwarancji, 偶e uda mi si臋 dosta膰 prac臋 w upragnionym zawodzie. Prosz臋 porad藕cie co wy by艣cie zrobili w takiej sytuacji? Wybraliby艣cie edukacj臋, czy zdobywanie do艣wiadczenia zawodowego? Pomocy!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
mam to samo, na zaoczn膮 mgr mnie nie stac, a dziennie ani my艣l臋, bo to te偶 kosztuje (mieszkanie, zmiana miejsca zamieszkania) tragedia...a co mi z licencjata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja ju偶 3 lata szukam pracy...

Udost臋pnij ten post

Mi najbardziej b臋dzie szkoda tych 2 lat "wyj臋tych z 偶ycia" i oczywi艣cie "straconych" oszcz臋dno艣ci. Bo teraz wsz臋dzie w pracy szukaj膮 ludzi z do艣wiadczeniem. Ja mam na razie do艣wiadczenie 1,5 roku pracy w zawodzie. Ale jak potem p贸jd臋 na studia, to nie b臋d臋 mia艂a mo偶liwo艣ci zdobywania do艣wiadczenia. M贸j dylemat to - lepiej uczy膰 si臋 samemu i zdobywa膰 do艣wiadczenie, czy p贸j艣膰 na studia, ale nie mie膰 potem do艣wiadczenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
szczerze? i tak nie znajdziesz pracy i tak (no chyba 偶e w sklepie)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zale偶y jakie to studia. mo偶e napisz co studiujesz to 艂atwiej b臋dzie oceni膰 czy w danej dziedzinie wa偶na jest wiedza czy jednak do艣wiadczenie

Udost臋pnij ten post

Dlaczego s膮dzisz, 偶e nie znajd臋 pracy? Mam du偶e umiej臋tno艣ci, jestem pracowita i zawzi臋ta. Swoj膮 obecn膮 prac臋 (w zawodzie) znalaz艂am po wys艂aniu 2-uch CV. Teraz planuj臋 j膮 zmieni膰, bo uwa偶am, 偶e za ma艂o si臋 w niej rozwijaj膮 moje umiej臋tno艣ci.

Udost臋pnij ten post

Sko艅czy艂am studiowa膰 animacj臋 komputerow膮, teraz chcia艂abym i艣膰 na mgr z monta偶u filmowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to chcesz is膰 na studia czy nie? bo twoje wypowiedzi si臋 wykluczaj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mam podobny dylemat, wi臋c Cie rozumiem. te偶 ko艅cze w艂a艣nie licencjat i nie wiem co robi膰 dalej, ale tw贸j kierunek studi贸w brzmi ciekawie. je艣li uwa偶asz 偶e studia da艂y i dadz膮 Ci konkretn膮 wiedze i umiej臋tno艣ci (niestety mi tego nie da艂y ani troche) to wed艂ug mnie warto jeszcze studiowa膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Piszesz tak: Je艣li zdecyduj臋 si臋 zrezygnowa膰 ze studi贸w, to nie mam gwarancji, 偶e uda mi si臋 dosta膰 prac臋 w upragnionym zawodzie. A dlaczego si臋 najpierw nie mo偶esz przekona膰 i je艣li znajdziesz to znajdziesz, a je艣li nie znajdziesz, to podejmiesz studia? Wchodz膮 w gr臋 studia zaoczne? Mo偶esz te偶 studiowa膰 np. przez rok, a potem przerwa膰 (je艣li znajdziesz dobr膮 prac臋) i doko艅czy膰 je za par臋 lat. Uwa偶am, 偶e powinna艣 szuka膰 pracy, zorientowa膰 si臋 w rynku, a w zale偶no艣ci od tego co si臋 wydarzy w 偶yciu zawodowym podj膮膰 decyzj臋 o studiach lub nie. Jeste艣 pewna 偶e pracy nie da si臋 pogodzi膰 ze studiami? Nawet na cz臋艣膰 etatu?

Udost臋pnij ten post

Chc臋 i艣膰 na studia, ale si臋 boj臋, bo samo studiowanie, czy dyplom raczej nie zwi臋kszy mo偶liwo艣ci dostania lepszej pracy (teraz pracodawcy patrz膮 na do艣wiadczenie). A nie chcia艂abym si臋 po 2 latach obudzi膰 bez oszcz臋dno艣ci z prze艣wiadczeniem, 偶e zmarnowa艂am ten czas.

Udost臋pnij ten post

Studia zaoczne niestety nie s膮 mo偶liwe na tej uczelni, a inna nie wchodzi w gr臋. Na razie zaczyna si臋 sezon w mojej obecnej pracy, wi臋c chc臋 jak najwi臋cej z tego wyci膮gn膮膰 i od艂o偶y膰 pieni臋dzy, a potem dopiero wezm臋 si臋 za szukanie innej pracy. Natomiast zako艅czenie sezonu zbiega si臋 z rozpocz臋ciem studi贸w. O, i takie dylematy... Dobrym pomys艂em jest rozpocz臋cie studiowania i ewentualne ich przerwanie. Wcze艣niej o tym nie pomy艣la艂am. Mia艂am takie prze艣wiadczenie, 偶e jak ju偶 zaczn臋 studiowa膰, to musz臋 sko艅czy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A to, 偶e studia zaczynaj膮 si臋 1 pa藕dziernika nie oznacza, 偶e nie mo偶esz ich zacz膮膰 1 listopada np. Nie musisz si臋 艣pieszy膰 z decyzj膮. Warto najpierw poszuka膰 i si臋 rozezna膰, bo faktycznie mo偶e by膰 tak, 偶e 偶adnej interesuj膮cej pracy nie znajdziesz i wtedy warto mie膰 chocia偶 ten semestr do przodu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
" Je艣li zdecyduj臋 si臋 zrezygnowa膰 ze studi贸w, to nie mam gwarancji, 偶e uda mi si臋 dosta膰 prac臋 w upragnionym zawodzie." *** a podobno ju偶 pracujesz...

Udost臋pnij ten post

Pracuj臋, ale w obecnej pracy nie mam mo偶liwo艣ci awansu i czuje, 偶e nie mam te偶 mo偶liwo艣ci wi臋kszego rozwoju.

Udost臋pnij ten post