Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manakjsf

Studentka dzienna a umowa o pracę i macierzyński

Polecane posty

Gość manakjsf

Witam Jestem studentką dzienną (poniżej 26r.ż.) na indywidualnym toku studiów (ze względu na ciążę). Do tej pory pracowałam jako niania "na czarno", ale w związku z ciążą rodzice mojej podopiecznej zaoferowali mi umowę o pracę tylko poprosili żebym się zorientowała jak to wygląda w praktyce. Chodzi o to żebym z miesiąc przed rozwiązaniem mogła pójść na płatne L4 i żeby należał mi się macierzyński. Czy jak jestem studentką to mogą normalnie mnie zatrudnić, opłacać składki itd?

Gość gość
Tak, możesz, bo dlaczego nie? Możesz udowodnić że pracujesz, to nie jest fikcyjne zatrudnienie, a jeśli zajęcia na uczelni pozwalają Ci na pracę na pełen etat to chyba nic nie stoi na przeszkodzie. I ty, i pracodawcy musicie się liczyć z kontrolą z ZUS oczywiście, zawsze mogą to sprawdzić ale w tym przypadku nie powinno być problemu, w najgorszym razie wstrzymają świadczenia na czas wyjaśniania sprawy.

Gość gość
Wygląda to tak - jeżeli pracowałaś na czarno, tzn. że nie masz żadnej umowy, żadnych składek etc. czyli generalnie wygląda to tak, jakbyś wcale nie pracowała. Jeżeli oni chcą Ci dać umowę o pracę- to muszą to zrobić generalnie jak najszybciej. Dlaczego? ponieważ jeżeli pójdziesz na L4 wcześniej niż przed 3 miesiącami po zatrudnieniu, to ZUS zrobi Ci kontrolę o fikcyjne zatrudnienie.

Gość manakjsf
Po 3 miesiącach odprowadzania składek i tak zapewne będzie kontrola, bo generalnie jest bardzo mało opiekunek zatrudnionych zgodnie z prawem. Tym bardziej, że studiuję to na pewno kontrola będzie. Z tym się liczę, ale skoro pracuję, wszyscy sąsiedzi mnie widzą u tej rodziny, także ZUS może mnie cmoknąć:) Chodzi mi tylko o sam fakt, czy osoba ze statusem studenta może być zatrudniona na podstawie umowy o pracę i mieć możliwość pójścia na l4 przynajmniej pod koniec ciąży (teraz jestem w 12tc) i otrzymania zasiłku macierzyńskiego...

Gość gość
tak student jak najbardziej może być zatrudniony na umowę o pracę, to w niczym nie koliduje a wręcz przeciwnie- masz podwójne ubezpieczenie.