Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tężyczka a eeg i padaczka

Polecane posty

Gość gość

witajcie, w wieku 19 lat miałam pierwszy atak, z tym że typowo epileptyczny (utrata przytomności, wyglądałam po odzyskaniu na świadomą, niestety nawet tego nie pamiętam, drgawki) Zawieziono mnie do szpitala, usłyszałam że jeden atak ma prawo każdy mieć i po tygodniu mnie wypuścili. Byłam po tym pod kontrolą neurologa. Pojawił się po ok 3 mcach kolejny atak zostały wdrożone leki. Koleżanka chodziła do innego lekarza, miałyśmy takie same objawy u niej wykryto jeszcze tężyczkę. Więc po 2 lat leczenie zasugerowałam lekarzowi badanie w tym kierunku. Byłam wtedy w ciąży miałam urodzić, odczekać 2 miesiące i dopiero wtedy zrobić badanie bo podobno kobietą w ciąży tego badania się nie robi. Wyszły 2 plusy na 3. Wyniki eeg mam ciągle złe, miałam atak tężyczkowy (drgawki bez utraty przytomności i świadomości) Wyczytałam, że po porodzie epilepsja może się pogłębić a można i się z tego całkowicie wyleczyć. Ataki mam tylko słuchowe odkąd biorę aspargin, magne b6 max. Czy ktoś był chory tylko na tężyczkę i miał złe wyniki eeg?

Gość gość
nie- drgawki o charakterze tężyczkowym nie pozostawiają śladów w EEG. W eeg zmiany pochodzą z niewłaściwych wyładowań neuronalnych, a nie mięśniowych

Gość gość
tylko chodzi o to, że miałam padaczkę, przez całą ciąże bez leków i chyba nawet do 6 mcy po porodzie, potem był atak-słuchowy. Ciągle wychodzi coś w eeg, nawet jak ataków nie miałam przez 2 lata. Ale obecnie walczę z tężyczką, biorę leki na epi, ale jak mówiłam wcześniej-byłam bez leków przez prawie 1,5 roku i żadnego ataku a to chyba nie jest normalne przy padaczce, i się zastanawiam czy eeg nie wychodzi źle przez to że kilka lat temu miałam atak a teraz napady nie są tylko tężyczkowe. Od porodu minęło 15 miesięcy, nie miałam oprócz tego tężyczkowego żadnego ataku, tylko jeden dźwiękowy

Gość gość
A może masz lekarza do d**y, i nie miałaś żadnej padaczki, tylko tężyczkę z nerwicy co ? Też miałam ekg robione wiele razy i stwierdzoną padaczkę. A nie miałam jej, tylko nerwicę, objaw jest podobny.

Gość gość
obraz padaczki w EEG może świadczyć tylko o padaczce. Nie każde złe EEG jest padaczkowe, ale każde padaczkowe to padaczka.

Gość gość
chodzi o to, że pierwszy atak był typowo padaczkowy, przy tężyczkowym nie traci się świadomości. A ja ją straciłam i szczerze powiem, że nawet okresu ze szpitala (leżałam chyba tydzień) nie pamiętam, tzn tak: pamiętam jeden moment z karetki i może 2-3 momenty ze szpitala.

Gość gość
kuźwa weźcie przestańcie p*******ć. Miałam nerwicę jak stąd do Honolulu i dostałam tężyczki. Dałam sobie z tym radę, ale pani doktor stwierdziła mi padaczkę. NIGDY potem nie mialam i nie mam ataków przez Naście lat, to co to jest za padaczka? Albo jest albo jej nie ma! A tężyczka się różni nerwicowa od padaczkowej. Stwierdził mi ją lekarz na pogotowiu gdzie wylądowałam sparaliżowana ale wyłącznie ze strachu.

Gość gość
a to sorka ale tężyczka jest tylko nerwicowa? mi nikt o tym dotąd nikt nie mówił (tu autorka) a generalnie całe życie bez nerwów a o nerwicy to nie ma nawet co mówić, jakie może mieć problemy dziewczyna 18 lat na utrzymaniu rodziców w domu było normalnie, nauka przeciętna i jeszcze wtedy spotykałam się ze świetnym chłopakiem