Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam. Odnosnie dnia i pracy.

Polecane posty

Gość gość

Jak wygląda Wasz dzień? Kiedy macie czas dla dziecka? Wydaje mi się, że jestem słabo zorganizowana. Póki co nie pracuję, ale wracam już wkrótce - w poniedziałek i nie wiem jak to będzie. Otóż do południa nie mam czasu na zabawę z córką. Wygląda to mniej więcej tak: 6 - pobudka, do ok 6.30 - 7 leżymy w łóżku 7 - przebieranie, przewijanie, moja kapiel przygotowanie rzeczy na spacer 7.30 8.00 - sniadanie, zywanie po sniadaniu 8.00 9.00 - ogarnianie domu 9.00 - 11.00 - spacer 11.00 - drzemka corki, ja gotuje obiad lub robie to, czego nie zdazylam, jak jestem mocno spiaca (corka budzi sie kilka razy noca, to sie klade) 13. 00 - pobudka, przewijanie, jemy obiad, zmywanie. I... jest juz 14... :/ W tym czasie do 14 dziecko chodzi za mna, pomaga w czyms, bawi sie samo... Nie siedze z nim na dywanie... Ma 1.5 roku. A ja mam ... wyrzuty sumienia. Jak to bedzie jak wroce z pracy o 15. Kiedy obiad, ogarniecie mieszkania, kiedy czas dla mojego skarba...

Gość gość
no powiem ci że jest ciężko.. z ogarnieniem jest o tyle mniej że nikt nie bałagani jeśli oczywiście dziecka nie ma w domu - przy takim 3 latku przedszkolaku jest już w miare ok ale przy mniejszym to ja nie podołałam - wolałam siedzieć w domu

Gość gość
A o której wraca mąż? I czy dziecko zostaje z opiekunką? Jeśli to drugie, możesz obiad przygotować wstępnie i poprosić o dokończenie, dogadacie się za jakąś opłatą albo po prostu robić po powrocie razem z dzieckiem, dasz mu osobną miseczkę albo deskę do krojenia i będzie się bawić w gotowanie. Sprzątanie domu- godzina codziennie? Trudno, musicie się z mężem podzielić obowiązkami, u nas było tak że on robił grubsze sprzątanie raz w tygodniu, zakupy i pranie, ja się zajmowałam sprzątaniem na co dzień. Akurat my pracujemy na zakładkę, albo po pół dnia, albo on cały dzień, albo ja cały dzień więc trochę inaczej to wygląda. A co do czasu dla dziecka- jak wcześnie chodzi spać a faktycznie chcesz z nią spędzać więcej czasu to spróbuj kłaść później, żeby wstawała później. Powiem szczerze że mi jakoś brakowało też nieraz czasu jak siedziałam z dzieckiem, odkąd wróciłam do pracy mam nie dość że więcej zapału do zabawy z mały, to jeszcze obowiazki domowe jakoś tak mimochodem w wolnych chwilach robię.

Gość gość
jak to mówią- jak nie masz czasu to znajdź sobie dodatkowe zajęcie :) i uwierz mi, że coś w tym jest :) Znam wiele mam, które siedząc w domu z niczym nie wyrabiały przy dziecku :D A ja poszły do pracy to wszystko zorganizowane i dopięte na ostatni guzik :) Wiedziały co muszą zrobić i doskonale sobie z tym poradziły, a kiedy był w domu to mimo wszystko zawsze można było zrobić coś później, dlatego większości się nie chciało, albo po prostu się kumulowało :) dasz radę!

Gość gość
bycie mama to ciezka praca no to czasami tak wychodzi :) www.youtube.com/watch?v=fM3i2-hdbiQ

Gość gość
wg mnie do 14 tej ty tak naprawde nic nie robisz, wstaje, jem śniadanie, ubieram się, zmywam po sniadaniu, spacer, drzemka... i tak 6 godzin mija.

Gość gość
Maz wraca na weekendy dziecko z opiekunka... u nas w domu. Nie wiem jak ja to ogarne... Zadnej babci nie ma.

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu ---tak wiemy jestes brudasem i fleja .

Gość gość
U nas jest podobnie ale ja nie jestem z tych co musza miec wszystko na tip top:) a wiec wstajemy jak sie synek obudzi,robie mu sniadanie,kolo8-9. Wstawiam rzeczy do zlewu lub zmywarki. Potem sie bawimy,szykujemy na spacer,kolo10-11. Jak wrocimy to drugie sniadanie lub obiad. Synek idzie spac. A ja jak musze wstawic obiad to wstawie. Dzis np.zdjecia wywolywalam;) bo obiad mam. Czasami obiad wstawiam z rana po wstaniu,jak jest wczesnie i wiem,ze do spaceru sie ugotuje. Zazwycxaj robie dania jednogarnkowe. Prania codziennie nie wstawiam,nie gotuje codziennie,nie sprzatam codziennie. Jak maz wroci to np.poodkurza,a ja pozmywam,zetre kurze. Do zmywarki wstawiam rzeczy jak jest oprozniona a oproznia czesto maz bo tego nienawidze:) popoludniu chodzimy na spacery we trojke,albo razem na zakupy czy tez maz idzie a ja sobie odpoczywam,odsypiam. Wieczorem jedno z nas karmi i uklada synka do spania a drugie zmywa po kolacji.potem mamy wieczor wolny,siedzimy na necie,ogladamy jakis film albo jedno idzie na basen a drugi cwiczy w domu.

Gość gość
A syn ma 14 miesiecy.

Gość gość
I dodam,ze wracam do pracy i wiem,ze bede lepiej zorganizowana,brakuje mi tego,bo zawsze lpeiej mi sie wszystko robi jak mam napiety grafik.teraz po prostu nic nie musze:)

Gość gość
wracam z pracy o 15:30 podgrzewam obiad i do 19 spedzam czas z dzieckiem i męzem na zabawie,spacerach itp,o 20 synek już spi,ja w tym czasie robie obiad na następny dzień,mąż ogarnia chate i o 21 mamy czas dla siebie,moim zdaniem za bardzo się przejmujecie tym "ogarnianiem domu" bo zazwyczaj jest to kosztem czasu który mozna spedzić z rodziną