Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co ile powinno jeść 4,5 miesięczne dziecko?

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie, co ile powinno jeść 4,5 miesięczne dziecko karmione tylko piersią?

Gość gość
na żądanie

Gość gość
Moja córa ma 4,5 miesiąca je co 3 - 4 godziny :) a Twoje dziecko jak?

Gość malina2104
na każde zawołanie :)

Gość gość
to ja autorka, moja 4h nie wytrzyma przez dzień, to nawet mowy nie ma... je co 2-3h, w nocy ładnie śpi potrafi nawet 6-7 h przespać ( chociaż ostatnio chyba zęby zaczynają męczyć i budzi się częściej)

Gość gość
moja wytrzyma 4 godziny ale jak karmię ją mlekiem sztucznym, bo je trochę piersi a trochę sztucznego, też z grudnia?

Gość gość
aha, no właśnie się zdziwiłam że wytrzyma na piersi 4h przez dzień. Moja przeważnie je co 2h - 2,5h. Tak, córa z grudnia :) Kiedy zaczynasz rozszerzanie diety? Bo my przez to że jesteśmy na samej piersi zaczynamy później. Nie mam pomysłu od czego zacząć. Do pediatry idziemy na początku maja, może on coś poradzi. A jak jest u Was?

Gość gość
Myślę żeby nie długo jej podać marcheweczkę dwie trzy łyżeczki, 29 kwietnia mamy szczepienie i zapytam lekarza :) którego się urodziło Twoje maleństwo :)

Gość gość
Moj synek ma 4 miesiace I daje mu nazadanie :) i tez z grudnia

Gość gość
moj ma 6m za tydzien i je co dwie gora 3godz.Ma dwa stale posilki i mozna powiedziec ,ze dzieki nim wytrzymuje te 2 lub 3godz :D

Gość gość
to super, pocieszyłyście mnie mamy, bo myślałam że co 2h to za często. Moja córka jest z 14 grudnia a Twoje dziecko z którego? Generalnie nie miełyśmy żadnych problemów z karmieniem, dlatego chce karmić jak najdłużej :) też myślałam o marchewce, ewentualnie jakiś ziemniak lub jabłko na początek. A kleik ryżowy albo kukurydziany dawała któraś z was?

Gość gość
Moja jest z 8 grudnia :) Ja raz dawałam kleik ryżowy dwie łyżeczki ale to dlatego że mała robiła rzadkie kupki i często je robiła. Ja niestety nie mam już aż tak dużo pokarmu więc muszę pomagać sobie sztucznym :(

Gość aniyama
kiedyś w szpitalach dziecko przynosili co 3 godziny do karmienia ostatnie było o 24 i następne o 5 rano i jakoś dzieci wytrzymały? czy nie za często jadają wasze dzieci?

Gość gość
dajemy dzieciom tyle razy jeść ile tego potrzebują

Gość gość
Moja ma 4,5 mies jest na mm od poczatku. Je 4 butle po 150 ml. Dietę lekarz polecił mi rozrzeszac od 3,5 mies ale tylko po lyzce marchewki ziemniaka jabłka później wiecej . kleik ryzowy również. Na dzień dzisiejszy jej jadłospis wygląda tak; 7.00 butla 150-180 ml 11.00 3 lyzeczki obiadku np ziemniak z marchewka 12.00 butla 120-150 ml 14.00 3-4 łyżeczki owoców ( jabłko, brzoskwinia) 16.00 butla 120 ml 19.00 kaszka ryżowa 100 ml Czasem jeszcze około 22 wypije z 70 ml mleka ale to rzadko i do 6-7 rano SPI Dietę wcześnie rozszerzalam ze wzgledu na to ze od poczatku jest na sztucznym mleku z tym ze pierwsze dwa tyg to było pol łyżki np marchewki, dodaj ze córka nie miała żadnych problemów ZX brzuszkiem i wszystko toleruje dobrze.

Gość gość
a tak z innej beczki : mamusie 4,5 miesięcznych dzieci czy wasze maluchy leżąc na plecach unoszą głowę? Mój synek tego nie robi i ostatnio znajoma mi zwróciła uwagę że czemu on jeszcze głowy nie unosi leżąc ....

Gość gość
tu autorka, myślę że z rozszerzaniem diety poczekam do wizyty u pediatry. Tak moja 4,5 miesięczna córka podnosi się już jak chwyci moje palce, w ogóle jak cokolwiek chwyci to próbuję się podnosić. Każde dziecko rozwija się w swoim rytmie, myślę że nie denerwuj się na razie. Poczekaj, dziecko może Cię zaskoczyć z dnia na dzień :)

Gość gość
a dawno tak zaczęła podnosić głowę ?

Gość gość
no jakieś może 3 tyg temu, a w tym tyg. zaczęła się podnosić za palce do góry. Jest bardzo zadowolona:) Nie wiem czy to coś pomogło ale ona uwielbia leżeć na brzuchu. W sumie w ciągu dnia potrafi więcej czasu przeleżeć na brzuchu niż na plecach, może to ćwiczyło mięśnie?

Gość gość
mój synek ma 4,5 msc i już dobry miesiąc unosi główkę sztywno na brzuchu, od tygodnia kula się na mszytskie strony, Nie marwt się bo kazde dziwecko rozwija się w swoim tępie mój młodszy syn robił te rzeczy jak miał 3,5 msc

Gość Mama 2 córek12345
Moja córka jest z 27 listopada, jutro kończy 5 m-cy. też karmię piersią na żądanie:) Dziewczyny a wprowadzacie gluten?

Gość gość
ale dziewczynie chodziło o podnoszenie głowy na plecach a nie na brzuchu, a ja pisząc o tym że mała leżała na brzuchu miałam na myśli to że ćwiczyła mięśnie, i może przez to szybko się podnosi z pleców

Gość gość
na brzuchu trzyma głowę bardzo ładnie wysoko i sztywno ale nie lubi zbyt dużo byc na brzuchu pare minut i zlości ale gdy leży na plecach to nie podnosi się ale jak jest w pozycji pół leżącej to podnosi głowę

Gość Mama 2 córek12345
Moja już dawno podnosi sama główkę, nie trzeba jej nawet palców dawać:D Ale też bardzo lubi leżeć na brzuszku, na plecach nie poleży za długo, od razu się przewraca na brzuszek:)

Gość gość
Moja corcia jest z 19 grudnia jest na mm je co 2 albo co 3 godz. Ale nie je duzo ok 80ml. Wprowadzilam jej tydzien temu sloiczki i kleik ryzowy i kaszki. Co do podnoszenia glowy to juz sama sie podnosi i siada ale za kilka sekund spada na plecki bo nie daje rady usiedziec ogolnie jest bardzo silna a urodzila sie o 3.5 tyg za wczesnie z waga 2400 wiec sama sie dziwie skad ma tyle sily

Gość gość
bez obaw, myślę że lada dzień zacznie się podnosić. a co do glutenu to też będe pytać pediatrę, bo czytałam że to wcale nie zmniejsze ryzyka wystąpienia alergii u dziecka, a jest zupełnie bezwartościowe

Gość gość
Mama 2 córek karmisz piersią? Mam synkla z 29 listopada i podaje gluten kupiłam kaszkę manną mleczną z nestle daje po łyżeczce dziennie. Na razie karmie samą piersią w maju mam zamiar podać obiadek kaszkę i deserki i rozszerzać powoli dietę.

Gość gość
co do glutenu się nie zgodzę nie chodzi o alergię ale zmniejszenie ryzyka celiakii i trzeba go podawać bo jest m.in w rozszcerzaniu diety dziecka ciastka, chrupki, chleb.. pielęgniarka środowiskowa dałą mi ładny wykłąd na ten temat na wizycie kontrolnej. Dziecko na piersi w 5 msc ale nie później niż w 6 w innym wypadku powinno się czekać do 10 msc