Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Skandynawii wiek emerytalny to 67 lat

Polecane posty

Gość Rum_Ja_Majka
a w Rosji zyje sie krotko i intensywnie :classic_cool:

Gość gość
no i ???

Gość gość
ale oni tam godnie zarabiają, nie porownuj Polski do Skandynawii debilu

Gość gość
a wiesz ile tam jest mieszkanców ?:) szwecja ma np około 8 milionów zaledwie :) jak sie to ma do naszych 46 milionów . po drugie , praca tam , to pikuś mogę robic do 100 -tki

Gość gość
Z tym że w Skandynawii wystarczy przepracować 5 lat, aby mieć zapewnioną minimalną emeryturę w wysokości 1000 euro... tak było jeszcze 4 lata temu przynajmniej.

Gość Norwegia Norwegia
odpowiadam na temat nie wiem jak w Skandynawii ale w Norwegii np. jest ponad rok zebzrobocie i 60% twoich zarobków z poprzedniego roku. co wystarcza spokojnie na życie opłaty i wakacje. także nikt, powtarzam nikt nie pracuje ciągiem tak jak w pl. trochę popracują, trochę na bezrobociu, trochę znów. albo też jest socjal- jak nie masz pracy to masz zapewnione przynajmniej jedzenie i rachunki opłacone. więc nie musisz cały czas być w pracy w sensie 40 lat pracować. możesz w tym czasie wypracować spokojnie tylko 15 lat np. a pozostałe 25 przebimbać. i emeryturę dostaniesz. w Polsce po pierwsze zabrakło by Ci lat pracy do otrzymania tej emerytury a po drugie byś nawet miesiąca nie wyżył na bezrobociu. także są inne standardy. ponadto są zwolnienia lekarskie np. ze względu na stres po rok, na kręgosłup, na reumatyzm po 3 lata.itd itd. w pl nawet miesiąca na zwolnieniu nie posiedzisz bo wylot. jest różnica? no jest