Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co sądzicie o piaskowaniu zębów

Polecane posty

Gość gość
niszczy szkliwo

Gość gość
oczyszcza zęby nie niszczy szkliwa

Gość gość
serio? bo dentysta mi zalecił,a słyszałam rózne opinie

Gość gość
Nie niszczy szkliwa. Ja miałam zdejmowany kamień i piaskowanie zrobione. Delikatnie wybiela zęby.

Gość gość
raz mialam, efekt ok, moja kolezanka ma raz w roku robione, bo kamien jej sie robi na zebach i nie ma poniszczonego szkliwa

Gość gość
niepotrzebny wydatek,doktorek każdy kit wcisnie pacjentowi żeby tylko przyszedł i zapłacił za każdy bzyknięcie wiertełka albo psik psik tym śmiesznym psiukaczem,nic za darmo nie ma:o

Gość gość
piaskuję co pół roku, zęby są jaśniejsze i ładniejsze:-)

Gość gość
czy to jest bolesne, albo w inny sposób nieprzyjemne? 7-letnie dziecko da radę przeżyć?

Gość Norwegia Norwegia
szkoda kasy. raz zrobiłam. usuwanie kamienia nazębnego to jedno a piaskowanie to drugie. wystarczy usuwanie kamienia ultradźwiękami i wodą

Gość Norwegia Norwegia
nie jest bolesne ale nie widzę sensu robić tego w ogóle a już na pewno nie 7 latkowi. piaskowanie nie jest do usuwania kamienia tylko takiego nie wiem wypolerowania zębów. naciąga Cię na koszty bo to drogie-ja płaciłam 150 zeta

Gość gość
ja piaskowałam kilka razy i teraz szybciej sie robią matowe, takie jakby niedomyte.. niestety szkliwo się starło

Gość sessink
O ile dobrze zrozumiałam swojego dentystę, to piaskowanie służy usunięciu kamienia, tylko że tych upierdliwych drobinek, które zostają po właściwym skalingu. Chyba że cos pokręciłam. Ja mam takie doświadczenie (ubiegając pytania, gdzie chodziłam, to tu http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl), że nie boli, ale cały zabieg jest dośc monotonny. Zwłaszcza jak się dużo kawy pije i ma się tego osadu od cho ;) Staram się chodzić rzadko, tzn. nie częściej niż raz na pół roku. Dentyści mówią, ze powinno się raz na 3, ale ja tam nie wiem... Nie zniszczyło mi się od tego szkliwo jak dotychczas, a kamień po prostu trzeba usuwać i to nie tylko ze względów estetycznych. Natomiast nie widzę sensu takiego zabiegu na zębach mlecznych O.o

Gość sessink
*Tzn. raz na 3 miesiące, nie na 3 lata :D

Z opini moje dentysty jest to zabieg, który niszczy szkliwo wiec raczej kazał sie tego wystrzegać jeśli nie jest to musem, tak też więc robię!!

Gość gość
moja kuzynka zrobiła piaskowanie,wyglądają teraz jej zęby koszmarnie są z pomarańczowym odcieniem,matowe,jest załamana,przebarwiają się intensywnie,stały się wrażliwe do granic wytrzymałości.Żałuje cholernie,miała ładne białe zęby,ale chciała na ślub mieć piękniejsze. Wiem,że może to zależy od zębów,ale ja odradzam lepiej zostać przy tradycyjnym usuwaniu kamienia.

Gość gość
Ja niedlugo ide na taku zabieg, kamien plus piaskowanie. Koszt 250 zl. Dentysta mi zalecil z panstwowej przychodni ;) Tyle za jest mi to potrzebne naprawde bo na jednym dolnym zebie kamien mi sie rozrosl na ten wlasnie zab i nieestetycznie to wyglada. Mam takie brazowe krawedzie niektorych zebow.

Gość gość
ja nie wiem czy więcej z tego szkód czy pożytku. Podczas zabiegu bolały mnie dziąsła. Teraz czuje się dobrze i nie zauważyłam żeby mi to jakoś zaszkodziło.

Gość gość
piaskowanie zebów 7 latkowi?? chyba ktos tu na głowe upadł :o piaskowanie usuwa tylko osad na zebach, nie usuwa kamienia, kamień usuwa skaling. I piaskowanie i skaling sa bardzo potrzebne, jesli ktos ma przebarwienia i kamień i nie sa szkodliwe

Gość gość
dla 7-latka chyba bardziej odpowiednie byłoby np. lakowanie zębów albo inne formy impregnowania. ja chodzę z córeczką tutaj www.prodent.net.pl i nawet pytałam o ten skaling, pani doktor powiedziała że nie ma sensu małej robić. fakt, że ona ma te zęby białe, więc nawet nie byłoby co ścierać oprócz szkliwa.

Gość gość
Pierwsze słyszę, żeby pisakowanie było szkodliwe. Kilka razy miałam ten zabieg wykonywany prywtanie w http://dentarama.pl/m-oferta.html i jakos nie zauważyłam , żeby zniszczylo mi zeby, wrecz przeciwnie, jest lepiej.

Gość gość
Bo to chyba jednak zależy od przychodni. Ja robię raz na pół roku normalny scaling i raz na rok piaskowanie w tej klinice www.stombis.pl i nigdy nie zauważyłam, żeby stan zębów się pogorszył potem. Zawsze były po prostu ładniejsze, bez szału ale jednak :) Jak czytam tutaj, co potrafią dentyści zrobić z zębami, włos mi się na głowie jeży O.o

Gość gość
Piaskowanie jest zdecydowanie zbędne siedmiolatkowi. Ja rozumiem lakowanie, ale siedmiolatki raczej nie mają kamienia na zębach, nie? Co do samego piaskowania to mam taką opinię, że jeśli przeprowadza je dobry dentysta, to nie ma prawa się nic stać. Sama chodzę do dr Rojka (tju www.rojekdental.pl ) i jestem bardzo zadowolona z efektów, zwłaszcza kiedy po paru dniach zrobię jeszcze wybielanie.

Gość gość
Ja miałam piaskowanie tu http://www.viscardi.com.pl/ i uważam, że to dobry pomysł. Zęby są bielsze, nie są zniszczone jak po wybielaniu, nie są też nadwrażliwe. Uważam, że warto.

Gość gość
Osobiście poddaję się zabiegowi piaskowania regularnie, co pół roku w gabinecie www.new-dent.pl Uważam, że dobrze wpływa to na moje żeby, ale na kilka dni po zabiegu odstawiam kawę itp. Dentystka jeszcze przed pierwszym zabiegiem uprzedziła mnie, że może to wpływać na przebarwienia szkliwa.

Gość Marcela Kania
Na zabieg usuwanie osadu powinno się chodzić co 6 miesięcy, a więc w sumie tak jak na kontrolną wizytę :). W każdym badz razie, ja zawsze dodatkowo zamawiam taką usługę ze względu na to, że już się przekonałam o jej skuteczności. Wcześniej w ogóle o to nie dbałam, a był to błąd. Teraz mieszkam na Ursynowie, a więc mam blisko do Kliniki Odent :]. Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się czegoś więcej to tutaj jest ich strona - http://odent.pl/. Na samym początku lepiej zapoznać się z ofertą,a później dopiero iść, tak dla ułatwienia.

Gość MarysiaTT
A ja jestem zadowolona z piaskowania. Jest tanie, a mam o wiele bielsze zęby. Myślę, że to też zależy od tego, gdzie je robimy. Mój stomatolog (a leczę się w klinice Dental-Design Jaworska w Pruszkowie), zrobił to dobrze, zęby nie są w ogóle wrażliwsze niż przedtem, a efekt jest.

Gość gość
dobrze zrobione nic nie zniszczy a pomoże z kamieniem. Ja robię regularnie co jakieś 8-10 miesięcy. Jak jesteście z warszawy to polecam http://www.amident.com.pl/ tylko uwaga bo potem pluje się piaskiem pół dnia :D

Gość goska91
piaskowanie nie niszczy szkliwa... chodzę do vita medica w wawie i zawsze jest profeska.