Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prowadzenie dziecka za rączki

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkie mamy i zwracam się z prośbą o opinię. Sprawa wygląda tak że mój roczny synek niedawno nauczył się chodzić, tzn w domu chodzi sam, choć jeszcze nieporadnie natomiast na zewnątrz boi się puścić i robi kroczki trzymając mnie za jedną lub dwie ręce. Dziś na próbę poszłyśmy z nim na krótki spacerek po osiedlu (z jednej strony trzymał rękę mojej mamy z drugiej mojej) I oto z jaką opinią sąsiadki się spotkałam. Stwierdziła że nie powinno się tak prowadzić dziecka jeśli jeszcze dobrze nie chodzi bo może mieć to zły wpływ na jego stawy. A czy Wy prowadzicie/ prowadziłyście dzieci w ten sposób? Proszę o opinie bo sama już zwątpiłam czy mu pomagam czy nieświadomie szkodzę...

Gość gość
ja slyszalam, że dopóki dziecko samo nie chodzi a już wstaje i próbuje robić pierwsze kroki to można je prowadzić ale tylko jeżeli ma wyciągnięte raczki do przodu, nigdy w górę, bo podobno jak w górę to niewłaściwie będzie układać stopy i będzie to źle wpływać na kręgosłup. ale to nie jest potwierdzone co pisze, czytałam o tym w necie.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
a jak go niby zatrzymasz? dzieci, które zaczynają chodzić raczej nie chcą robić niczego innego - jeśli zaczął i jako tako sobie radzi to prowadzaj, zresztą inaczej się nie nauczy chodzić pewnie

Gość gość
Właśnie... To jest to że odkąd zaczął chodzić to jest tą nową umiejętnością zafascynowany... Kiedy na podwórku trzymam go na rękach to pokazuje na, ziemię i kiedy go postawię wyciąga rączki żeby go prowadzić... Tak więc robię. Tylko właśnie ta sąsiadka zbiła mnie z tropu na tyle że nie daje mi to spokoju stąd też wolałam poradzić się w tej sprawie innych mam...

Gość gość
Mozna ale rece do przodu nie do góry bo jest to nienaturalne.

Gość gość
skoro w domu chodzi sam to nie ma problemu. po prostu na spacerze na "obcym" terenie woli mieć ciebie przy sobie.

Gość gość
Moj jak wyciaga reke to mu podaje i tak idziemy. Tez czuje sie pewniej i chwyta przy kazdej okazji. To nie jest prowadzanie na sile,ze nie umie chodzic a ja go prowadzam,tak nie wolno. Ale jak dziecko chodzi i samo reke podaje to mozna ak najbardziej. I niby jak mam go trzymac z przodu,ma chodzic jak zombie?;) to dopiero jest nienaturalne:p