Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak poprawić ortografię i pisanie zdań

Polecane posty

Gość gość

nie mam pomysłu a ortografia u mnie pada zapominam jak się pisze niektóre słowa z sz, rz, ż, ch, u, ó, ale najgorzej jest z układaniem zdań, szykiem słów w zdaniu, przecinkami, kropkami, jakbym 20 lat mieszkała zagranicą to rozumiem ale tak to masakra:( nie wiem jak to poprawić, może czytanie książek coś by pomogło?

Gość gość
ile masz lat

Gość gość
33 tylko nie mówicie o powrocie do podstawówki, posypało mi się z tą ortografią nie dawno

Hmmm... może jakiś program dla dyslektyków/ dysortografów itp.? Mówię poważnie, nawet, jeśli nie masz dysleksji, to zawsze nawet zdrowa osoba może porozwiązywać ćwiczenia zawarte w takim programie.

Gość gość
Może po prostu dużo czytaj.

Gość gość
Tak, czytanie zdecydowanie poprawia kulturę pisania, ale to nie tak od razu oczywiście, tylko z czasem. Możesz też oglądać sobie, czy czytać wywiady np z profesorem Miodkiem, programy o poprawnej polszczyźnie i tak dalej. Kup sobie też słownik i po prostu sprawdzaj pisownię za każdym razem, jak masz wątpliwości. W końcu będziesz coraz więcej pamiętać. Są też na rynku różne poradniki i podręczniki poprawnej polszczyzny, tylko najpierw lepiej zorientować się, które są najlepsze, żeby zawierały aktualne zasady ortografii i interpunkcji, bo niektóre zmieniły się trochę na przestrzeni lat. Dobre jest to, że zależy Ci na tym, bardzo fajna sprawa, powinniśmy pielęgnować nasz język i starać się mówić i pisać poprawnie, bo inaczej z biegiem lat nasz polski straci na urodzie, że tak powiem :)